BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.964,50
HABER /  SAĞLIK

Otizm anne karnında tedavi edilebilecek

Otizmin erken tedavisinde yeni bir umut ışığı doğdu. Artık otizm, anne karnında tedavi edilebilecek.

Abone ol

INSERM'den (Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü) bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, oksitosin hormonunun, otizmde rol oynayan sinir hücrelerindeki klor seviyesiyle bağlantılı olduğunu gösterdi.

Bilim adamları 2 yıl önce, embriyonun büyümesi sürecinde sinir hücrelerindeki klor seviyesinin yüksek olduğunu, bu seviyenin zamanla düştüğünü görmüş, ayrıca birçok beyin hastalığında klor seviyesinin anormal seviyede yüksek olduğunu belirlemişti. Otistiklerde de klor seviyesinin yüksek olabileceği ve klor seviyesini azaltan diüretik bir ilacın tedavide etkili olabileceği fikri ortaya atılmıştı.

Bu fikirden yola çıkan bilim adamları, otizmin bir çeşidi olan Frajil X sendromu bulunan dişi farelerin sinir hücrelerini doğmadan önce ve doğumdan hemen sonra inceledi. Bu farelerdeki klor seviyesinin yüksek olduğu ve ilerde de düşmediği görüldü.

OTİZMDE ERKEN TEDAVİ UMUDU 

Doğumdan hemen önce farelere diüretik ilaç veren bilim adamları, tedaviden birkaç hafta sonra yavruların sinir hücrelerindeki klor seviyesinin düştüğünü, yetişkin hale geldiğinde bu farelerin otizm belirtisi göstermediğini belirledi.

Bilim adamları ayrıca incelemelerin oksitosin hormonunun diüretik ilaç rolü oynadığını ve klor seviyesinin düşmesine yardımcı olduğunu gösterdiğini de vurguladı.

Araştırma sonuçları, otizmin erken tedavisine ışık turuyor.