BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  EKONOMİ

Otelciler rahatladı! Barda dans yoksa vergi de yok!

Eğlence vergisi nedeniyle belediyelerle mahkemelik olan otelciler, Bakanlıkların “Bar, içki içilip dans edilen yerdir” tanımından yola çıkarak, “Dans yoksa vergi de olamaz” dedi.

Abone ol

İstanbul'daki bazı belediyelerin otellerdeki barlardan da ayrıca vergi alması sebebiyle belediyelerle mahkemelik olan otelciler, Maliye ve İçişleri bakanlıklarının "bar" tanımındaki boşluktan faydalanarak vergi ödememenin bir yolunu buldu.

Mahkemelik olan otelciler, İçişleri ve Maliye Bakanlıklarına ‘bar’ın tanımını sordu. “İçki içilip dans edilen yerdir” yanıtı gelince TUROB üyelerine bir yazı göndererek, “Dans yoksa vergi de olamaz” dedi.

"EĞLENCE VERGİSİ"

18 Aralık 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren eğlence vergisinde ‘bar’ın tanımı eğlence için ‘dans’ kriterini gündeme getirdi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TURAB) İstanbul’da bazı belediyelerin otellerdeki barlardan da vergi almaya başlaması üzerine olayı yargıya taşıdı. Bu arada İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na eğlence vergisi yönünden otellerde bulunan barlarla ilgili görüş soruldu.

TUROB’un başvurusu üzerine iki bakanlıktan gelen yanıtta bar ‘müşterilerin tezgah önünde ayakta ya da taburede oturarak içki içip dans edebildikleri eğlence yeri’ olarak tanımlandı. Bunun üzerine TUROB’dan üyelerine bir yazı gönderilerek, “Görüldüğü üzere içki içmek yeterli olmayıp dans edilebilir olma da koşullar arasında yer almaktadır. Konuyu bilgilerinize sunar, bu tanımlara uymayan mekânlarınız için belediyeler tarafından eğlence vergisi konusunda herhangi bir başvuru ya da tahakkuk olduğunda bakanlıkların yazısının ibra edilmesini, açılmış dava varsa da bu yazının mahkeme dosyasına ibraz edilmesini öneririz” denildi.

"BELEDİYELER HALA DİRENİYOR"

Habertürk'ten Ünsal Ereke'nin haberine göre, TUROB Başkanı Timur Bayındır, kendilerine gelen yazıya karşı bazı belediyelerin halen direndiğini belirterek, “Belediyeler yazının direkt kendilerine gelmesi gerektiğini öne sürüyorlar” dedi.

"OTELE HER GECE İÇİN AYRI CEZA"

Şu anda gece başına cezalar kesildiğine de dikkat çeken Bayındır, “Normalde otellerde bir eğlence etkinliği düzenlendiği zaman o günün harcı belediyeye yatırılır ve bunun üzerinden işlem yapılırdı. Ancak oteller 365 gün hizmet verdikleri için şu andaki yapılan vergi uygulamaları bunların açık kaldıkları günlere yönelik oluyor” diye konuştu. 2014 yılı için çıkarılan Bakanlar Kurulu kararında, “Bu tür eğlence merkezlerine sahip 5 yıldızlı oteller içinde bulundukları belediye gruplarına göre çalışılan her gün için 10-50 lira, 4 yıldızlı oteller ise 9-40 lira arasında vergi ödemeleri gerek” ifadesi yer alıyor.