Boğaz'ın en gözde 11 kulübüne kilit vurduran "karşı yakanın kahramanları" konuştu.
Abone olAralarında Reina, Sortie ve Saphiree'in de bulunduğu İstanbul'un 11 gözde eğlence mekanı gürültü kirliliği nedeniyle kapatıldı. Kapatma kararının arkasında tam bir halk hareketi vardı. Boğaz'ın karşı yakasından yaklaşık 15 bin imza toplanmış ve bu imzalar kapatma kararının alınmasında etkili olmuş. Hareketinin perde arkasını, işin mimarlarından dinledik.
"3 bin kişi eğlenecek diye..."
Yaz günü evinin penceresini açamadığını dahi söyleyen Kuzguncuktular Derneği Başkanı Aydan Sayın "Gecenin ikisinde havai fişek patlamasıyla yatağımızdan fırlıyorduk. 2-3 bin kişinin eğlenecek diye 300 bin insan mağdur edilmemeli" diye söze başlıyor.
2004'te imza kampanyası başlattıklarını ancak başarılı olamadıklarını belirten Sayın, Kuzguncuktular Derneği, Beylerbeyi Dayanışma Derneği ve Çengelköy Halk Girişimi olarak ortak bir metin hazırlayıp imzaya açtıklarını belirterek "1.5 ayı aşkın bir süre içinde 15 bin imzaya ulaşıldı ve bu imzaları, gerekli tüm mercilere gönderdik" diyor.
Sabahın yedisinde imza attılar
Geçimini pastanecilikle sağlayan Çengelköy Halk Girişimi'nden Memduh Pelit ise durumu şöyle özetliyor: "16 yıldır bizim gecemiz gece değil. Ben Beylerbeyi'nde oturuyorum. Deniz müziği maalesef yalıtmıyor ve karşıda ne çalarsa bizim evde onu dinliyorsunuz. Bir de müzikler birbirine karışınca bu yakaya ulaşan sadece gürültü oluyor. Bundan kurtulmak için harekete geçtik. Ben de dükkanıma bir imza standı açtım. Gürültüden rahatsızlık duyup sabahın yedisinde imza atmak için dükkana gelen bile oldu. Bizim dükkandan bin 500 imza çıktı."
İstanbul'un en geç muhtarı 28 yaşındaki Kuleli Mahallesi Muhtarı Tuncay Acundatek de verdiği mücadeleyi şöyle anlatıyor: "130 bin nüfuslu Çengelköy yaşlıların ve emeklilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge söyleyerek söze başlıyor. İmza kampanyasına muhtarlıkta açtığı standla destek veren Acundatek, şöyle devam ediyor: "Kuzguncuk, Beylerbeyi, Vaniköy, Çengelköy ve Kanlıca'nın bir bölümü bu sesten rahatsızlık duyuyor. 1990 yılının Nisan ayında ilk olarak Pasha açıldı, daha sonra isli Laila ve Sortie oldu.
Müdavimler karara tepkili
Aysun Kayacı (Manken): "Karşıya ses gitmez"
Boğaz sahilindeki eğlence mekanlarının kapatılmasına bir anlam veremedim. Ben Reina'yı çok seviyorum. Bu işin altında bir inatlaşma olduğunu sezinliyorum. Eğlence Beyoğlu'na kayar gibi geliyor bana. Boğaz'dakiler açılana kadar o tarafa giderim ben de.
Tuğba Özay (Manken): "Çağ dışı bir karar"
Bu Türk turizmine vurulan gerçek bir darbe ve çok çağdışı bir karardır. Ben Çengelköy sırtlarında oturuyorum. Tam karşımıza Sortie denk geliyor. Bu mekanlardan rahatsız edecek kadar müzik sesi geldiğine inanmıyorum..
Çiğdem Kayalı :"Uyumak isteyen uyur"
Gerçekten çok yazık. Orada eğlenenleri bir kenara bırakırsak, yüzlerce kişi ekmek yiyor.
Yeniköy'de oturduğum dönemde Çubuklu 29'un bütün müziği evimin içindeydi. Ama beni çok fazla etkilemiyordu. İnsan uyumak istedi mi uyur.
Ayşe Hatun Önal: "İnada bindi"
Bu işi bazıları inada bindirdi sanıyorum. Çünkü Reina, Sortie gibi büyük eğlence mekanları ülke turizmine büyük hizmet veriyor. Bunları kapatmak turizmi baltalamakla eş değerdedir. Sanırım bu ayıbı düzeltirler.
"Çözüm şehir dışında"
Görüşüne başvurduğumuz Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, Boğaz'da yaşanan gürültü kirliliği baştan doğru olarak kurgulanması gerektiğini söyledi. Ses seviyesinin 75 dB'nin (desibel) üzerinde olduğu bölgelere yerleşim izni verilmediğine dikkat çeken Şen, yaşanan gürültü kirliliğinin boyutunu ise şöyle anlattı: "Havalimanlarının çevresindeki sesin gücü 75dB civarındadır ve havalimanlarının yakınına mesken izni verilmez. Boğazdaki ölçümlerde 80-90 dB'den bahsediliyor ki bu, gerçekten insanın yaşamasına olanak vermeyen bir gürültüdür. Boğaz için çözümse eğlence mekânlarının Las Vegas'ta olduğu gibi şehrin dışına taşınmasıdır."
Haber: Alper URUŞ
Fotoğraf: Neslihan Aydın
Kaynak: www.vatanim.com.tr