BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Ötanazi isteyen İtalyan öldü

İtalya'da kas erimesi dolayısıyla yatalak olan ve ötanazinin isteyen hastanın ölümü tartışmalara neden oldu.

Abone ol

60 yaşındaki Piergiorgio Welby, dün akşam hayatını kaybetmiş, yandaşları Welby’nin doğal sebeplerden öldüğünü söylemişti. Ancak İtalyan doktor Mario Riccio, hastanın bağlı olduğu solunum cihazını kapattığını itiraf etti.

Doktorun bu hareketi, ötanazinin yasak olduğu İtalya’da 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına yol açabilir. Muhalefetteki bir milletvekili, doktorun tutuklanmasını talep etti.

Piergiorgio Welby, Eylül ayında İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’ya gönderilen mektubunda ötanaziye izin verilmesini istemişti.

Roma’da bir yargıç ise geçen hafta, Welby’nin anayasaya göre solunum cihazını kapattırma hakkı olmadığına hükmetmişti. Yargıca göre, cihaz kapansa da doktorlar onu yaşama döndürmekle yükümlüydü.

18 yaşından itibaren kas erimesi (musküler distrofi) hastası olan Welby 1997’den bu yana yaşam destek birimlerine bağlı tutuluyordu.

Welby’nin durumu son altı ayda iyice kötüye gitti.

Hareketleri artık iletişim için sadece gözlerini kullanabildiği bir noktaya gelecek kadar sınırlanmıştı.

Ailesi ve doktorları ile göz hareketlerini okuyan bir bilgisayar aracılığı ile iletişim kuruyordu.

Doktor Mario Riccio, Welby’ye önce uyumasını sağlayacak yatıştırıcı ilaçlar verdiğini, ardından solunum cihazını kapattığını söyledi.

Dr. Riccio, hastanın tedaviyi reddetme hakkını kullandığını, kendisinin de buna saygı gösterdiğini, bunun ötanazi demek olmadığını savundu.

Riccio, “İtalya’daki hastanelerde tedavilere son verilmesi sıkça rastlanan bir durum. Bunun bir vicdan sorunu yaratmasına gerek yok” dedi.

Ötanazi ve doktor desteği ile intihar Hollanda, Belçika ve İsviçre’de yasal kabul ediliyor ancak dünyanın geri kalanında yasadışı.

Kaynak: BCC Türkçe/NTV