BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Otağ-ı Hümayun küllerinden doğuyor

27 yıllık tarihiyle Hünkar Kasrı Yıldız Teknik Üniversitesinin 100. Yılında layık olduğu değere yeniden kavuşuyor.

Abone ol
Osmanlı’dan günümüze uzanan 527 yıllık tarihiyle Hünkar Kasrı (Otağ-ı Hümayun) Yıldız Teknik Üniversitesinin 100. Yılında layık olduğu değere yeniden kavuşuyor.

1483 yılında Davud Paşa tarafından yaptırıldığı rivayet edilen Hünkar Kasrı sonraki yıllarda Osmanlı Ordusunun en önemli yerleşkelerinden birisi olarak kullanılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yeniden yapılan Otağ-I Hümayun, günümüze kadar ayakta kalmıştır.

Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından orijinal haline uygun olarak restore edilen yapı, giriş sofası, divanhane, odalar, hizmet ve merdiven mekânlarına ayrılmıştır. Divanhane olarak da tanımlanan zemin kattaki büyük salon 10.48 x 10.51 m.lik ölçülere sahiptir ve üzeri kaburgalı manastır tonozuyla geçilmiş böylece ayaksız olarak mekânın üzeri örtülebilmiştir. Halen sağlam ve bakımlı durumdadır. İçteki çiniler ile camlardaki vitraylar tahribe uğramıştır. Çini sadece iki kat arasındaki tonoz örtünün kaburgalarında kalmıştır. Bazı pencerelerin çerçeve ve kenarlarında kalmış vitray parçaları buradaki vitrayların nefaseti hakkında ipuçları vermektedir. 1. katta yer alan büyük mekân ise, zemin kat ile 1. kat duvar kalınlıkların arasındaki farklılıktan dolayı, 10.95 x 10.97 ölçülerindedir ve üzeri kubbe ile örtülmüştür. Giriş holünün ve bunun üzerinde yer alan 1. kat holünün diğer yanında kalan odalardan II. Sultan Mahmud dönemine ait bir keşifte "tarafeynde iki yatak odası" olarak söz edilmektedir. Söz konusu bu odalardan zemin kat, güney girişinde yer alanına dışarıdan bir kapı ile ulaşılmaktadır. İç mekânlarla bağlantısı olmayan bu oda nöbet odası olmalıdır. Yapı üzerindeki günümüze ulaşabilmiş olan izlerden yapının geçirmiş olduğu yapım ve onarım evrelerini izlemek mümkündür.
Osmanlı Mimarisinin başarılı örneklerinden birisi olarak kabul edilen Otağ-ı Hümayun, Şehir merkezinden uzakta bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde tarihle sanatın buluştuğu bir mekan olarak kültürel etkinliklerin merkezi olacaktır.