BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,14
ALTIN 3.002,90
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSYM'yi suçlayan aday geri adım attı

ÖSYM'nin hata yaptığını iddia eden kişi yasal işlem yaptırırken, asıl hatalının kendisinin olduğu tespit edildi

Abone ol

ÖSYM, Dikey Geçiş Sınavı'na giren bir adayın ÖSYM'nin hata yaptığı yönündeki iddialarıyla ilgili, asıl hatanın aday tarafından yapıldığını, aday hakkında yasal işlem başlatılacağını bildirdi.

Aday da müracaatını çekerek geri adım attı ve "Müracaatta hatam olabilir" dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kahramanmaraş Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nü 2010'de bölüm birincisi olarak bitiren 25 yaşındaki Murtaza Polap, Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) 80 olan Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı'nın 30 olarak hesaplanmasında hata yapmış olabileceğini kabul etti.

Makine Mühendisliği Bölümü'nde okumak için DGS'ye giren Murtaza Polap, geçen yıl 80 olan Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı'nın bu yıl 30 olarak hesaplanması üzerine ÖSYM'ye itiraz dilekçesi gönderdi. ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamada başarı puanının 30 olarak hesaplanmasının öğrencinin kendi hatasından kaynaklandığı bildirilen Murtaza Polap, geri adım attı.

Müracaat sırasında bilgiler güncellenirken hata yapılmış olabileceğini öne süren Polap, şöyle dedi: "Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ndeki aday müracaat merkezinde bilgilerimi görevliye söyleyip müracaatımı yaptım. Muhtemel bu sırada bilgilerim güncellenirken hata yapılmış. Mezun olduğumu belirtip, başarı puanımı kendim girmem gerekiyordu. Ancak, geçen yıl olduğu gibi mezun olacak öğrenci gibi kayıt yenilenmiş. Okul da başarı puanı göndermeyince sistem bunu sıfır kabul edip en düşük puanı vermiş. Müracaattan sonra sistemde aday bilgilerimi göremediğim için hata yaptığımı fark etmedim. Dolayısıyla hata sınav sonucuyla ortaya çıktı."
Polap, bu tür yanlışlıkların yapılmaması için yeni kayıt sırasında farklı bilgilerin girilmesi halinde sistemin otomatik olarak adayı uyarması gerektiğini ileri sürdü.

ÖSYM suç duyurusunda bulunmuştu

Bu arada ÖSYM Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bugün çeşitli basın yayın organlarında "adayları endişeye sevk eden, kurumu haksız yere yıpratma gayreti güden bir habere daha yer verildiğinin üzülerek gözlemlendiği" ifade edildi.
Bu haberlere konu olan adayın, Dikey Geçiş Sınavı'na (DGS) girdiğini ancak sonuç belgesinde, 80 olan başarı puanının 30 olarak yer aldığını ve ÖSYM'nin hata yaptığını söylediği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ne var ki hatayı yapan kurumumuz değil, adayın bizzat kendisidir. Aday, başvuru belgesine mezuniyet yılını doğru yazacak özeni göstermemiştir. Aday, 2010 mezunu olmasına rağmen 2011-DGS başvurusunda 'Önlisans Programında Okuyorum' olarak beyan ettiğinden, mezun olduğu okul kendisine mezuniyet notu girmemiştir.

Bu nedenle adayın Önlisans Başarı Puanı, kural gereği 30 olarak hesaplanmıştır. Kaldı ki adayın beyan ettiği gibi 18 Ağustos'ta başlayıp 24 Ağustos'ta biten herhangi bir tercih işlemi de söz konusu değildir. İtiraz dilekçesinin sonucunu beklemeden, basın kuruluşlarına giderek, yalan beyan ile kamuoyunu yanıltan aday hakkında yasal işlem başlatılacaktır.
Son günlerde ÖSYM hakkında çıkan ÜÇ yalan haber de tarafımızdan belgeleriyle birlikte yalanlanmıştır. 'KPSS'de blok yanlış yapmadık; diyerek basın kuruluşlarına giden ve kurumumuzu suçlayan adaylar, soru kitapçıkları ve cevap anahtarları internete konduktan sonra bugün ses çıkaramaz olmuştur. Aynı şekilde, 'ÖSYM bir kalemde 160 puanımı düşürdü' diyen adayın da YGS sonuç belgesinin sistemimiz üzerinden alınan orijinal çıktı olmadığı ispatlanmıştır.

Son olarak, LYS'ye giren 4 öğrenci tercih formlarında değişiklik olduğunu belirtmiş ve kurumumuz hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını basınla paylaşmışlardır. ÖSYM tarafından haberde ismi geçen adaylarla ilgili tek tek yapılan incelemede ise aynı liseye ve aynı dershaneye giden bu 4 adayın tercihlerinin, tercih işlemlerinin son günü, aynı saat dilimi içerisinde, aynı IP numarasından bir başka deyişle aynı bilgisayardan değiştirildiği tespit edilmiş ve basın açıklaması yoluyla kamuoyuna duyurulmuştur.
Görüleceği üzere, yapılmaya çalışılan ÖSYM hakkında negatif algı oluşturmak, bu yolla adayları ve ailelerini şüpheye sevk etmektir. Bu nedenle basını, kamuoyunu yakından ilgilendiren konularda daha duyarlı ve insaflı olmaya davet ediyoruz."