Bu yıl üniversite sınavı, Yükseköğretime Geçiş ve Lisans Yerleştirme olmak üzere ilk kez 2 aşamadan oluşacak
Abone olÖğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl öğrencilerin Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) 5 ayrı sınava gireceğini belirterek, "Sınav süreleri ayrı ayrı olacak" dedi. Yarımağan, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsam Amfisi'nde katıldığı üniversite sınavındaki değişikliklerle ilgili toplantı sonrası yaptığı açıklamada, üniversite sınavının 2 aşamalı hale geldiğini bildirdi.
LİSEDE OLDUĞU GİBİ
Sınavın, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olduğunu belirten Yarımağan, YGS'de lise düzeyinde türkçe, fen bilimleri, sosyal bilimleri ile matematik-geometri soruları olacağını anlatarak, "Öğrencilere soru başına 1 dakika süre verilecek. Öğrenciler verilen süre sonunda cevap kağıtlarını bırakıp sınavdan çıkacak. Başarılı olan öğrenciler, LYS'ye girebilecek" diye konuştu.
EŞİT SÜREDE CEVAPLAYACAKLAR
Asıl önemli ve çarpıcı değişikliğin LYS'de yapıldığına dikkat çeken Yarımağan, yapılacak olan 5 ayrı sınavın sürelerinin ayrı ayrı olacağını ve her soru için 1,5 dakika süre verileceğini ifade etti. Yarımağan, şu bilgileri verdi: "LYS, Matematik-Geometri sınavı (LYS 1), Fen Bilimleri (fizik, kimya, biyoloji) sınavı (LYS 1), Türk Dili Ve Edebiyatı-Coğrafya 1 sınavı (LYS 3), Sosyal Bilimler (tarih, coğrafya 2, felsefe grubu) sınavı (LYS 4) ve Yabancı Dil sınavı (LYS 5) olmak üzere 5 alanda yapılacak. Bu sınavların hepsi için ayrı ayrı süre verilecek. Verilen sürelerin sonunda kitapçıklar toplanıp yeni kitapçıklar dağıtılacak. Öğrencilerin puanları da her bir ders için ayrı ayrı hesaplanacak. Böylece testlerin her biri adaylar tarafından eşit sürelerde cevaplanacağı için elde edeceğimiz sonuçlar karşılaştırılabilir daha sağlıklı sonuçlar olacak."
SINAV İÇİNDE SINAV
İkinci aşama testinde LYS içinde yer alan birinci sınav matematik ve geometriyi birbirinden ayırdıklarını belirten Ünal Yarımağan şu bilgileri verdi: "Şimdiye kadar bizim uyguladığımız testlerde matematiğin içinde geometri de yer alıyordu. YGS'de matematik ve geometri testlerini birbirinden ayırıyoruz. Matematik testinde 50 soru yer alacak. 75 dakika süre vereceğiz. Geometri testinde 30 soru 45 dakika sürece verilecek. Toplam 80 soru 120 dakika olacak.
Matematik ve geometri için ayrı kitapçık dağıtılacak. Adaylara matematik testi dağıtılacak. 75 dakikanın sonunda matematik kitapçıkları toplanacak, bu kez geometri kitapçıkları dağıtılacak. Bunu yapmadığımız takdirde bir öğrenci matematiğe zamanının tamamını verebiliyor. Öbürü geometriye bir saat verebiliyor. İki adayın matematik yada geometri sonuçlarını karşılaştırdığınız da eşit sürelerde elde edilmemiş olduğu için çok sağlıklı sonuç elde edilemiyordu."