ÖSYM geçerli kimlik ile sınava girmeyen adayların sınavlarının geçerli sayılmadığını açıkladı.
Abone olÖSYM, özel kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya süresi geçerli pasaportunu sınav günü yanında bulundurmayan adayın sınava alınmadığını, sınava alınsa bile sınavının geçersiz sayıldığını bildirdi.
ÖSYM'den yapılan açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında, “ÖSYM tarafından uygulanan sınavlarda resmi kimlik belgesi olarak 'sadece Nüfus Cüzdanı veya Pasaport'un geçerli olduğuna ilişkin kuralın hukuka aykırı bulunarak iptal edildiği, 2012-LYS sonrasında ise bazı adayların kimliksiz olarak sınava alındığı” yönünde haberlerin yer aldığı belirtildi.
6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da, ÖSYM'nin sınav hizmetlerinin yerine getirilmesinin tüm aşamalarında gerekli güvenlik tedbirlerini alacağı ve görev, yetki ve sorumluluk alanına giren bütün konularda idari düzenlemeler yapabileceği hükümünün altına alındığı anımsatılarak, buna göre her yıl milyonlarca adayın girmiş olduğu sınavların düzenlenmesi, sonuçlarının açıklanıp sonrasında yerleştirilmesinden sorumlu olan ÖSYM'nin son derece dikkat ve sıkı denetim gerektiren görevlerini ifa ederken bazı şartlar getirebileceğinin açık olduğu kaydedildi.
Uygulanan sınavlardaki güvenlik tedbirlerine ilave olarak yeni güvenlik tedbirleri alınması yoluna gidildiği belirtilerek, sınav yapılmadan önce, sınava girişte ve sınav esnasında uygulanacak bu tedbirler ile bu tedbirleri içeren kurallara uymayanlara uygulanacak yaptırımların neler olduğu, Basın İlan Kurumu vasıtasıyla Türkiye genelinde dağıtımı yapılan gazetelerde çeşitli tarihlerde ilan edildiği, resmi internet sitesinde duyurulduğu ve sınav kılavuzlarında da bu kurallara yer verildiği ifade edildi.
Açıklamada, bu kuralların adayların hangi bina, salon ve sırada sınava gireceklerini gösteren “Sınava Giriş Belgeleri”ne de açıkça yazıldığı, adayların sınav öncesi bir kez daha bilgilendirildiği belirtildi.
“SÖZ KONUSU GÜVENLİK TEDBİRLERİ HALEN GEÇERLİ”
Belirtilen güvenlik tedbirleri kapsamında bu tedbirleri içeren kuralları önceden bilen ve kabul eden adaylardan sınava girişte fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi olarak sadece nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportun kabul edildiği ifade edilerek başka hiçbir belgenin özel kimlik belgesi olarak kabul edilmediğinin altı çizildi.
Özel kimlik belgesi olarak nüfus cüzdanını veya süresi geçerli pasaportunu sınav günü yanında bulundurmayan adayın, sınava alınmadığı vurgulanarak, sınava alınsa bile sınavının geçersiz sayıldığı kaydedildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Bununla birlikte sınav merkezlerinde zaman zaman, ilgili sınav merkezindeki sınav görevlilerinin veya üniversitenin diğer yetkililerinin onayıyla, sınava giren diğer adayların tedirgin olmamaları için, onların dikkatini dağıtmamak amacıyla geçerli kimlik belgesi olmayan adayların da sınav tutanağına kimlik bilgileri yazılarak sınava alınmak durumunda kalındığı, sınav tutanaklarından tespit edilmiştir. Ancak, böyle durumlarda dahi bu adayların geçerli kimlik belgesi olmadığı halde sınava girdiği dikkate alınarak, sınavları ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından geçersiz sayılmıştır. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan 2012-LYS'de kimlik belgesi olmadığı halde rektör tarafından sınava alındığı belirtilen adayların, Nüfus Müdürlüğünce nüfus cüzdanları çıkartılarak, bu kimlik belgeleri ile sınava alındığı tespit edilmiştir.
Sınavlarda geçerli olan bu düzenlemeyle ilgili olarak alınan mahkeme kararlarında da kimlik tespiti için, tespite esas belgelerin sayısının çokluğu nedeniyle sınav görevlilerinin bazı zorluklarla karşılaşmalarının olası bulunduğu, kimlik tespitine ilişkin belge sayısının ne kadar az ve herkesçe tanınabilen belgelerden olursa, görevlilerin kimlik tespitinde yanılmalarının söz konusu olmayacağı, buna göre sınav güvenliği ve kamu düzeni açısından, kanunla verilen yetki çerçevesinde oluşturulan ve sınavdan önce tüm adayların bilgisine sunulmuş olan kurallar uyarınca, adayların sınava yalnızca nüfus cüzdanı veya pasaport ile girebilecekleri ve bunun dışındaki resmi olsun olmasın diğer herhangi bir kimlik belgesi ile sınava katılmalarının mümkün bulunmadığı yönündeki uygulamanın hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Buna göre, 6114 sayılı Kanun uyarınca Başkanlığımızca uygulamaya konulan söz konusu güvenlik tedbirlerinin halen geçerli ve yürürlükte bulunduğu dikkate alınarak sınav uygulamalarının bu düzenlemeler doğrultusunda yapılacağı hususu bir kez daha adaylara ve kamuoyuna önemle duyurulur.”