ÖSYM, 6 Mayıs’ta yapılan “Avukatlar için Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nı iptal etti.
Abone olÖSYM, 6 Mayıs 2012’de yapılan “Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nın eşdeğer bir sınavla tekrarlanacağını bildirdi. ÖSYM’den yapılan açıklamada, 1546 avukat adayının katıldığı ve 271 adayın 70 puan barajını geçebildiği sınavın (2012-Adli Yargı-Avukat-1) sonuçlarının 30 Mayıs 2012’de açıklandığı anımsatıldı.
AYRICALIK İDDİALARI
Sınavın yapıldığı günden sonra gerek basında gerekse sosyal paylaşım sitelerinde soruların bir önceki sınava kıyasla zor olduğu yönünde tartışmalar başladığı, sonuçların açıklanmasının ardından bazı kesimlere ayrıcalık oluşturulduğuna yönelik iddialar ortaya atıldığı belirtilen açıklamada, ÖSYM Başkanlığı’nın sınavın hem istatistiksel veriler hem de kişisel bazda incelenmesi için bir inceleme komisyonu oluşturduğu bildirildi.
Somut bir delile rastlanılmamış olmakla birlikte, ÖSYM Yönetim Kurulu’nun sınav güvenliği ve sonuçlarında en küçük bir tartışmaya ve şüpheye yol açacak herhangi bir duruma müsaade etmemeyi temel ilke edindiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: “ÖSYM Yönetim Kurulu, 6114 sayılı Yasa’nın 4. maddesinin 11. fıkrasının verdiği yetkiyle ilgili sınavın bir eşdeğer sınavla tekrarlanmasına karar vermiştir. Sadece söz konusu sınava başvurmuş adayların katılacağı sınavın ne zaman yapılacağı ayrıca duyurulacaktır.”
Sınavdan sonra soruların sızdığı, bazı kesimlere ayrıcalık yapıldığı yönünde iddialar gündeme getirilmiş, bunun üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in talimatıyla inceleme komisyonu kurulmuştu. Sınavı kazananlar, Adalet Bakanlığı’nda mülakata girmişti.
4 EVLİ CİFTİN KAĞITLARI AYNI
Sınavın tartışılır hale gelmesinin nedenleri açıklamada şöyle yer aldı: ? “Kritik belirleyici” soruların bazılarında yanlış cevap üzerinde birleşilmesi ? Başarılı adaylardan bazılarının akraba ilişkilerinin olması ve sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kâğıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının birbirlerine yakın ve yüksek olması ? Derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın, matematik sorularında yüzde 100 doğru yapmış olmaları ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları/ulaşamadıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretlemiş olmaları.