BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSYM, 'baz'ı kıstırmak istedi

ÖSYM, GSM şirketlerinden ilginç bir istekte bulundu.

Abone ol

Sınavlarda yaşanan kopya skandalıyla zor günler geçiren ÖSYM, 27 Mart’ta yapılacak YGS öncesinde okul çevrelerindeki baz istasyonlarının kapatılmasını istedi.

Tüm Türkiye’deki haberleşme ağında büyük aksaklık yaşatacak bu durum GSM operatörleri tarafından kabul edilmedi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 27 Mart’ta yapılacak olan üniversiteye giriş sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesinde daha önce KPSS’de yaşanan kopya skandalının yaşanmaması için GSM şirketlerinden ilginç bir istekte bulundu. ÖSYM, operatörlere gönderdiği yazıda sınav saatinde okul çevrelerindeki baz istasyonlarının kapatılmasını istedi, ancak operatörler bunun uygulanayacağını bildirdi.

CEP KOPYASINA ÖNLEM

Geçtiğimiz 11 Temmuz’da gerçekleştirilen ancak 350’den fazla adayın kopya çekerek 120 sorunun tamamını yapması nedeniyle iptal edilen KPSS skandalının ardından ÖSYM, YGS öncesi harekete geçti. KPSS’de yaşanan kopya skandalanın ardından çok yönlü soruşturma başlatılırken, sınavlarda özellikle bluetooth kulaklık ve kol saati görünümlü cep telefonlarıyla kopya çekilmesi sınavlarda yaşanan en büyük sorunların başında geliyor.

ÜÇ GSM OPERATÖRÜNE YAZI

Milyonlarca öğrencinin kaderini değiştirebilen kopya skandallarının önüne cep telefonlarını kullanılmaz duruma getirerek geçmek isteyen ÖSYM, YGS öncesinde Avea, Turkcell ve Vodafone’a yazı göndererek 160 sınav merkezindeki, 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonununa yakın yerlerdeki baz istasyonlarının kapatılmasını istedi. Böylece, sınavda cep telefonu ve onun bağlantılarıyla çekilebilecek kopyaları önlemek isteyen ÖSYM, operatörlerden olumsuz yanıt aldı. ÖSYM yetkilileri, sınav yapılacak binaların çevresinde baz istasyonlarının sınav saatinde kapatılmasına yönelik yazıyı GSM firmalarına gönderdiklerini doğrulayarak, “Ancak onlardan olumsuz yanıt geldiği için uygulanamayacak” bilgisini verdiler.

HABERLEŞME DURUR

2. nesil ve 3. nesil ihaleleri sırasında imtiyaz sözleşmesi imzalayan operatörler, ÖSYM’ye yanıt olarak gönderdikleri yazıda özetle, imtiyaz sözleşmesine de aykırı olan bu uygulamanın yapılamayacağını bildirdiler. Operatörler imtiyaz sözleşmesi gereği, 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunmakla yükümlüler. Uzmanlar ÖSYM’nin bu isteğinin Anayasa’da yer alan haberleşme hakkını da engelleyeceği için uygulanamaz olduğunu belirttirken, okul çevrelerinde kapatılacak baz istasyonlarının tüm haberleşme ağını sekteye uğratabileceğini kaydettiler.

KPSS'DE NE YAŞANDI

Türkiye’nin tartıştığı 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndaki (KPSS) kopya skandalında, 500’den fazla kişi eğitim bilimleri sınavında 120 sorunun tamamını doğru yanıtladı.
Sınavın ertelenmesine sebep olan bu skandalın ardından, geçtiğimiz yıl yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) da kopya çekildiği ortaya çıktı.
YGS matematik soruları yanıtlarının, telefon mesajları ile adaylara gönderildiği belirlendi.
ÖSYM yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda, sınavlarda kopyaların özellikle saat görünümlü cep telefonlarıyla yapıldığını söyledi.

1 MİLYON 692 BİN 345 ADAY KATILACAK

YGS, Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da, 160 sınav merkezindeki 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleştirilecek. Sınava, 1 milyon 692 bin 345 aday katılacak. Sınava giren adayların yanlarında sınav için gerekli belgelerin dışında herhangi bir eşya getirmeleri yasak. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecekler. Kopya çekilmesini önlemek için sıkı denetimden geçecek öğrenciler, sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak. Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla; cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına kesinlikle alınmayacak.