BIST 10.010
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.053,86
HABER /  GÜNCEL

OSTİM'deki faciaya korkunç savunma

Ankara'daki patlamalarla ilgili soruşturma tamamlandı. İddianameye faciaya neden olan Ersoy Gaz'ın sahibi damga vurdu.

Abone ol

Ankara'daki patlamayla ilgili soruşturma tamamlandı. İddianameye, faciaya neden olan oksijen tüplerine gaz doldurmayı 'prestij meselesi' olarak yorumlayan Ersoy Gaz'ın sahibi damgasını vurdu.

Takvim yaprakları 3 Şubat 2011'i gösterdiğinde Ankara'daki OSTİM ve İvedik Sanayi Siteleri, büyük bir faciaya sahne oldu. Art arda yaşanan patlamalar 20 can aldı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Veli Güney, patlamayla ilgili olarak 6 aydır sürdürdüğü soruşturmasını tamamladı ve hazırladığı 21 sayfalık iddianameyi Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

İddianamede bilirkişi raporları doğrultusunda Ersoy Gaz'ın yüzde yüz kusurlu olduğu ve patlamanın oksijen tüplerinden kaynaklandığı tespit edildi. Savcılık Ersoy Gaz'ın CNG satış lisansı olmamasına rağmen Oksijen Tüplerine CNG gazı sıkıştırarak sattığını ortaya çıkardı. Resmiyette oksijen tüp satışının yapıldığını tespit eden savcılık, oksijen tüpleriyle CNG gazının belli oranlarda karışması sonucu bomba etkisi yaptığını belirledi.

BİR NUMARALI SANIK

Savcı Güney'in hazırladığı iddianamede geçen bir numaralı sorumlu Ersoy Gaz'ın sahibi Kasım Ersoy, savcılık ifadesinde, her türlü tüp ve gaz satışını yaptığını ancak gaz satışı için lisansının olmaması sebebiyle müşterilerine "gaz yok" dememek için oksijen tüplerine CNG gazı sıkıştırarak sattığını itiraf etti.

Savcılık ifadesinde, Kasım Ersoy'un bu durumu "prestij meselesi" olarak gördüğünü söylemesi ise dikkat çekti. Ersoy Gaz'daki sorumlular hakkında "izinsiz tehlikeli maddelerin bulundurulması ve satışının yapılması, taksirle ölüm ve yaralamaya sebep olma" suçundan cezalandırılması istendi. Kasım Ersoy iddianamede bir numaralı sorumlu olarak geçerken, Bahadır Esen, Burhan Koç, Tuncay Karalı, Yusuf Kılıç, Hüseyin Erdem, Ali Bayındır diğer sorumlular olarak yer aldı. Zanlılar hakkında "taksirle adam öldürme" suçlarından 56 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Bilirkişi raporları bazı ihmalleri de gözler önüne serdi. Raporda "patlamanın dıştan değil tamamen tüplerin içinden kaynaklandığı" saptandı. Soruşturma savcısı Veli Güney'in Ersoy Gaz firmasında yaptığı incelemeler sonucunda ise 96 oksijen tüpünde CNG gazı tespit edildi. Öte yandan sanayi bölgesinde gerekli incelemeleri yapmayan görevliler hakkında da incelemeler yapan savcılık, soruşturma açmak için Sanayi Bakanlığı'nın iznini bekliyor.

ÜÇÜNCÜ FİRMA DİREKTEN DÖNDÜ

Savcılık tarafından 600 insan parçasının DNA'sının incelendiği soruşturmada, delilleri inceletecek laboratuvar bulamadı. TÜBİTAK, TSY, ODTÜ gibi kurumlara yazı yazan savcılık, delilerin incelenmesini talep etti ancak olumsuz yanıt geldi. Elde edilen delillerin muhafaza edilecek yer bulma konusunda bile sıkıntı yaşandığı ortaya çıktı. Ersoy Gaz'ın aynı partideki Oksijen tüplerini patlamadan bir gün önce üç işyerine teslim ettiği ortaya çıktı. Tüpleri alan Fimak'ın ise patlamalardan sonra dikkatli davrandığı ve tüpleri geri iade ettiği öğrenildi. Fimak firması oksijen tüplerini iade etmeseydi aynı patlamaların burada da meydana geleceği öğrenildi.