BIST 9.962
DOLAR 34,11
EURO 38,10
ALTIN 2.858,74
HABER /  GÜNCEL

Ostim'de devletin büyük ihmali

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gökçek, iki ayrı patlamada 14 kişinin hayatını kaybettiği bölgeyle ilgili hiç bir yetkisinin bulunmadığını açıkladı

Abone ol

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gökçek, iki ayrı patlamada 14 kişinin hayatını kaybettiği OSTİM gibi sanayi bölgelerinde belediyelerin hiçbir yetkisinin bulunmadığını ve ruhsat vermediklerini açıkladı.



OSTİM'deki patlama ile ilgili olarak canlı yayın esnasında söyleyen bir söz ise her şeyi değiştirdi...



Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ostim'de meydana gelen ikinci patlamada, 6 vatandaşın hayatını kaybettiğinin ortaya çıktığını bildirdi.

Patlamanın meydana geldiği bölgeye gelen Gökçek, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yangının sürdüğünü belirten Gökçek, ''Şu ana kadar maalesef 6 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ortaya çıktı'' dedi.

ÇABALADIM AMA OLMADI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, organize sanayi bölgelerinde belediyelerin hiçbir yetkisinin bulunmadığını belirterek, ''Organize Sanayi Kanunu gereği burası tabiri caizse kendi başına yönetilir, kendi başına buyruktur. Ben bu olaya senelerden beri karşı çıkıyorum, ama bu konuda başarılı olamadım. O kanunun değiştirilmesi için parlamentoda çok dil döktüm, ama bir türlü olmadı'' dedi.

Patlamanın meydana geldiği bölgede gazetecilere açıklamalarda bulunan Gökçek, patlamanın olduğu işletmede kesin olmamakla birlikte 8 kişinin bulunduğu yönünde bilgileri olduğunu belirtti.

Gökçek, ''Kamuoyunun şunu bilmesini isterim. Organize sanayi bölgelerinde belediyelerin hiç bir yetkisi yoktur. Buradaki ruhsatları biz vermeyiz. Buradaki kontrolleri biz yapmayız, ne ilçe ne büyükşehir belediyesi. Organize Sanayi Kanunu gereği burası tabiri caizse kendi başına yönetilir, kendi başına buyruktur. Ben bu olaya senelerden beri karşı çıkıyorum, ama bu konuda başarılı olamadım. O kanunun değiştirilmesi için parlamentoda çok dil döktüm. Ama bir türlü olmadı'' açıklamasında bulundu.

Biraz önce bir vatandaşın önünü kestiğini ve bölgede son zamanlarda kaçak siloların oluşmaya başladığını ifade ettiğini aktaran Gökçek, ''Yetkimizin olduğu kadar, her halükarda işin üzerine gitmeye çalışacağız. Ama bu hususun, yeniden kontrollerin belediye kontrolüne girmesi, yasanın değişmesi benim kişisel kanaatim olarak şart'' dedi.

Aynı günde iki patlama olmasında sabotaj ihtimalinin bulunup bulunmadığına ilişkin soru üzerine Gökçek, ''Şu anda böyle bir bulgu yok. Bunu esas olarak cevaplayacak olan sayın valimizdir. Ben itfaiye açısından yapmış olduklarımızı anlattım. Şu an için böyle bir bilgi bende kesinlikle yok'' dedi.

KONUŞMAKTAN ÇEKİNDİ

Gökçek, gazetecilerin bazı sorularına karşılık, ''Her söylediğimiz söz bizi bağlar. Onun için yanlış bilgi vermek istemiyorum. Şu anda elimizde olan bilgileri aktardık'' yanıtını verdi.

Bir soruyu yanıtlarken, kimlik tespitlerinin henüz yapılmadığını bildiren Gökçek, patlamanın ardından yukarı katlarda sağ olanların indirilerek, hastaneye gönderildiğini kaydetti.

Gökçek'in yanında bulunan itfaiye görevlisi de bir soru üzerine, yangının kontrol altına alınmasında zorluk olmadığını, ancak aynı anda arama kurtarma çalışması yapıldığını belirterek, ''Bazı yerde söndürmeyi bekletiyoruz, kurtarma çalışması yapıyoruz. Kurtarmayla ilgili olumsuz bir durum yoksa, söndürmeye ağırlık veriyoruz'' dedi.

Bodrum katın tamamen yandığına belirten görevli, ''Bodrum katta birisi varsa, kurtulma ihtimali çok zor'' diye konuştu.

CAYIR CAYIR YANIYORUZ

Ankara, OSTİM'de sabah saatlerinde meydana gelen patlamanın şokunu atlatamadan, 1 km mesafede bulunan İvedik Sanayi Bölgesi'ndeki bir işyerinde meydana gelen facia ile sarsıldı. Kesin olmayan bilgilere göre, en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği ikinci patlamada, çok sayıda işçi, bodrum katta alevler içinde mahsur kaldı. Görgü tanıklarının anlatımına göre, saatler ilerledikçe, bodrum katına ulaşılamaması nedeniyle ölüme yaklaşan ve "Cayır cayır yanıyoruz" diye feryat eden işçiler yaşamını yitirdi.


CANLI YAYINDA DUYULAN KORKUNÇ İDDİA
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



CANLI YAYINDA ŞİKAYET

Gazetecilerin, "Burası 24 saat çalışıyor mu?" sorusu üzerine Gökçek, "Buradaki vatandaşlar daha iyi bilir" diyerek, yanındaki vatandaşa sordu. Vatandaşın, "24 saat çalışıyor" sözleri üzerine, "Ne yapılıyor burada hemşerim" diye soran Gökçek'e vatandaş, "Başkanım burada kaçak mazot üretiyorlar. Solventten mazot üretip satıyorlar. Burası 24 saat çalışıyor" dedi. Gökçek, bunun üzerine, gazetecilere, "Arkadaşlar bunu söylüyor. Belediye olarak bizim denetleme yetkimiz olmadığından bilemiyorum" diye konuştu.

'KAÇAK MAZOT' SÖZLERİNE TEPKİ

İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin, Gökçek ve Yüksel'in iddiaları için, "Bu patlamanın tinerle alakası yok. Patlamadan etkilenen üç tane firma var. Biri otomotiv yedek parçası, bir tanesi turşu ve peynir, diğeri köşebend imalatı yapıyor. Aracın LPG tüpü patlayınca, Güvenmak firmasına sıçrıyor, oradaki 8-10 asetilen ve oksijen tüpünün patlaması ile de büyümüş. Daha sonra yangın, köşebent üreten Metsan ve gıda firması YNS'ye sıçramış. Güvenmak'da 10 kişi, Metsan'da 3 kişi çalışıyor. Tiner tankeriyle alakası yok, tüp patlaması. Patlamanın bulunduğu yerde 6-7 tane silo var. Ancak onların içinde yanıcı herhangi bir madde yok, tamamının içi boş. Melih Gökçek organize sanayi bölgelerine karşı olduğunu bir türlü söyleyemiyordu. Bu hadiseyi bahane ederek bazı söylemlerde bulundu. Denetimsizlik gibi birşey yok" dedi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise "Yangının kozmetik imalathanesinde başladığını ve yandaki gıda ve talaş imalatı yapan bir kaç iş yerine sıçradığını" iddia etti.

ARABADA CAN VERDİLER İDDİASI

İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin ise ölenlerden ikisinin LPG tankı patlayan arabada yanarak can verdiğini öne sürdü. Patlamanın aracın LPG tankından kaynaklandığı iddiasını destekleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise "Bu binanın arkasında tiner ve solvent dolu silolar var. Burada kaçak gaz dolumu yapıldığı iddiası var" dedi. Gökçek, "Organize sanayi bölgelerinde belediyelerin hiç bir yetkisi yoktur. Ama belediye kontrolüne girmesi şart" dedi.