Sınavı kazanacak öğrencinin ortaokul bilgisinin stünü cilalaması gerekiyor. İşte bunun yolları da şöyle...
Abone olİşte 2 milyona yakın ÖSS adayının kafasını kurcalayan, kalp atışlarını hızlandıran sorusu. Ama programlı, ne yapmak istediğini bilen bir öğrenci için ÖSS'de risk yok! Peki ÖSS ne istiyor? Aslında ÖSS'nin istediği pek çok şey, ortaokul temeline dayanıyor.
Birçok sınava girdim, birçok sınavlardan geçtim. Ama... Hayatımda, ÖSS gibi kolay sınavla hiç karşılaşmadım. Bunlar samimi ve içten duygularım. Gerek üniversitedeki sınavlar (vizeler ve finaller), gerek iş dünyasındaki sınavlar, gerekse hayat okulundaki sınavlar çok daha zor ÖSS'den. Keşke geri dönebilsem, keşke üniversite sınavına bir daha hazırlanabilsem. Çok daha iyi hazırlanırdım, öğrenciliğimin tadını daha çok çıkarmaya çalışırdım. Sınavdan korkar mıydım? Hayır... Sınava hazırlık sürecinden korkardım. Yeterince çalışıyor muyum, sorumluluğumu yerine getiriyor muyum; işte bunlardan korkardım. Planlı ve programlı, ne yapmak istediğini bilen bir öğrenci için ÖSS'de risk yok! Peki, ÖSS'yi bu derece kolay kılan şey ne? ÖSS'de sizden istenen pek çok şey, ortaokul temeline dayanıyor. Bunların üstünden geçip cilalamak ve istenilen formata dönüştürmek kalıyor geriye.
Her şey o 3 saatte...
Sınava katılan hemen herkes yakınır: Bu nasıl adalet, bizim geleceğimiz 3 saatte mi belirlenecek... "
Sınav, sadece bir ayna; seni, senin yaptıklarını yansıtan bir ayna. Kazanmanı veya kaybetmeni sağlayacak olan, senin sınavdan önceki çalışmaların, sınava yaklaşım biçimin.
Şunu asla unutma: Sınav, sınav başlamadan kazanılır! Aslında korkman gereken sınav değil, içinde bulunduğun şu an. Şu an ne yapıyorsun, nasıl çalışıyorsun, yeterince çalışıyor musun? İşte, bundan; bunları yeterince yapıp yapmadığından kork!
Peki ÖSS zor mu?
ÖSS'nin zor mu, kolay mı olduğunu söylemeden önce şunu sorgulamakta fayda var: ÖSS'de ne isteniyor?
ÖSS, temel kavram ve ilkeleri bilmeni ve bunları kullanabilmeni istiyor. Lise mezunu olan kişiler için bunlar fazla şeyler değil. Bu temel ilke ve kavramlar, ortaokul düzeyinde veriliyor. Lise eğitiminde de şekillendiriliyor. Yapman gereken tek şey, kavramlara sahip olmak ve bunları kullanabilme becerisini geliştirmek!
Şimdi söyleyeceklerime inan ve bana güven. Seni kandırmak veya dolduruşa getirmek gibi bir düşüncem asla yok! Yıllardır bu işin içindeyim ve sana çok samimi olarak şunu itiraf edeyim, hayatta karşılaşabileceğin en kolay sınavla karşılaşacaksın. ÖSS, kolay bir sınav. Zor olan sınav değil, sınava hazırlık süreci. Kim ne derse desin, ÖSS lise son sınıf düzeyinde bulunan öğrenciye hitap eden bir sınav değil. İnanır mısınız bilmem ama LGS, ÖSS'den daha zor bir sınav.
Ne yaparsan kazanırsın?
Sorumluluğunu bileceksin! Oyunun kuralı belli; çalışan kazanacak. Ama dikkat et, "canı istedikçe çalışan kazanır" demiyorum! Peki, her çalışan kazanacak mı? Büyük bir ihtimalle. Gereğine uygun davranan kazanacak. Bu işin gereği ne? Kendini bir sporcu gibi düşüneceksin. Sanki bir yarışmaya hazırlanıyorsun ve hazırlanmak için de 4 aylık bir zamanın kalmış. Dikkat edeceksin ama her şeyine dikkat edeceksin; çalışmana, dinlenmene, gıdana, moraline, motivasyonuna... Her şey planlı ve programlı olacak. Hiçbir şey rastlantıya bırakılmayacak. Antrenmanlara dikkat! Antrenmanlarını aksatmayacaksın, büyük bir disiplin içinde çalışacaksın. Yapamayınca pes etmek yok, karamsarlığa kapılmak yok. Ben yapamıyorum, ben başaramayacağım demek yok. Nedenlerini araştırıp, yeniden, bir daha, olana kadar deneyeceksin. Sadece yaptığın şeyleri, başardığın hareketleri değil, yapamadıklarını da yapmaya ve başarmaya çalışacaksın. Asıl ilerleme böyle olur. Hep kendini aşmaya çalışacaksın. Unutma; en büyük rakibin bir başkası değil, kendinsin!
Bu yıl yarış çok çetin geçecek
Bu yıl, Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) 1 milyon 786 bin 828 adayın başvurmasıyla rekor kırıldı.
2004-ÖSS'ye 1 milyon 902 bin 250 aday başvurdu. Bu adaylardan 1 milyon 786 bin 828'i ÖSS'ye girmek için başvururken, 115 bin 422 aday da sadece kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları ve Açıköğretim programlarına sınavsız geçiş yapmak istedi.
Geçen yıl ÖSS'ye toplam 1 milyon 597 bin 302 aday başvurmuş, bunlardan 1 milyon 502 bin 815'i başvuru formunda ÖSS'ye girme seçeneğini, 94 bin 487 aday da sadece kendi alanlarındaki meslek yüksekokulları ve Açıköğretim programlarına sınavsız geçiş seçeneğini işaretlemişti. Böylece ÖSS'ye başvuru sayısında yüzde 18.8, sınavsız geçişe başvuru sayısında da yüzde 22'lik artış oldu. Ancak aynı artışı kontenjanlarda göremiyoruz. Geçen yıl örgün öğretim lisans programlarına alınan öğrenci miktarı 190 bin civarındaydı. Bu yıl bu kontenjan 200 bin dolayında olacak.
1-15 Aralık 2003 tarihleri arasında adaylar tarafından teslim edilen 2004-ÖSS Başvuru Formları'ndaki bilgiler ÖSYM'de bilgisayar ortamına aktarıldı. Adayların kendilerine ait kimlik, okul ve sınava girmek istedikleri merkez bilgileri 2004-ÖSS Aday Bilgi Kontrol Formu üzerine döküldü ve bu formlar adayların adreslerine postalanmaya başlandı. Bilgilerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, formun arka yüzündeki açıklamaları dikkatle okumalı ve değişiklikleri bu açıklamalara göre yapmalı. Yalnızca formlarında düzeltme yapacak adaylar, formları ÖSYM'ye gönderecek. Bilgileri doğru olan adayların Aday Bilgi Kontrol Formu'nu göndermelerine gerek yok. Adaylar, Mart ayı içinde kendilerine ait bilgileri ve başvuruda kullandıkları fotoğraflarını ÖSYM'nin internet sayfasından da bulup kontrol edebilirler: www.osym.gov.tr
Dikkat! Lise son sınıftan soru çıkacak
YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, lise son sınıf öğrencilerinin okul yerine dershaneleri tercih etmelerine neden olan sorunu masaya yatırdı. Ve bunun önüne geçilmesi için ÖSS'de çıkan soru çeşitleri arasında lise son sınıf derslerinde işlenen konulara da eşit ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. Böylelikle öğrencilerin sağlık raporlarıyla lise son sınıfı fiilen okumamalarını engellendi.
Lisedeki alanlar, ÖSS'deki puan hesaplamaları sırasında kullanılan "Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil" olarak düzenlenecek. MEB ve YÖK yetkililerinin yaptığı görüşmede "lisede alan kargaşasının azaltılması, alan sayısının 7'den 4'e çekilmesi" görüşünde ortak noktaya gelindi ve ÖSS modeli üzerinde anlaşıldı.