Üniversiteye hazırlık için yılda 9.2 milyar dolar harcıyoruz.Dersane sayısı,2005 yılında 3 bin 650 oldu
Abone olÖĞRENCİLERİN, hayatının en önemli dönüm noktalarından biri olarak gördüğü Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Türkiye'de devasa bir sektörün doğmasına neden oldu. Öğrencilerin, üniversite kapısına gelinceye kadar hazırlık için yaptığı harcama tutarının 9.2 milyar doları aştığı ortaya çıktı. Öğrenci başına ortalama 5 bin 322 dolar harcanırken, bu pazarın en çok kazanan sektörü ise dershaneler oldu. Resmi veriler, 1984 yılında sadece 174 olan dershane sayısının, 2005 yılında 3 bin 650'ye çıktığını gösteriyor.
Türk Eğitim Derneği'nin, 'Türkiye'de Üniversiteye Giriş Sistemi' konulu araştırması, ÖSS'yle ilgili dikkat çekici sonuçlar ortaya koyarken, dershane faktörünü de gündeme getirdi. Üniversiteye hazırlık sisteminin doğurduğu devasa sektör şöyle açıklandı:
'Yapılan hesaplamaya göre, 2004 yılında ÖSS'ye giren öğrencilerin üniversite kapısına gelene kadar hazırlık için yaptığı harcama tutarı 8.4 milyar dolar; 2005 yılı için ise 9.2 milyar dolardır. Üniversite kapısına gelene kadar kişi başına yapılan ÖSS harcaması ortalama 4 bin 708 dolardır. Bu rakam 2005 yılında 7 milyar 185 milyar TL karşılığı 5 bin 322 dolardır.'
Araştırmaya göre, 1984 yılında 174 olan dershane sayısı, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında 2 bin 122'ye, 2004 yılında 2 bin 984'e, 2005 yılında da 3 bin 650'ye çıktı. Resmi veriler dışında, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu kaydedildi. Artık tek başına dershaneye gitmenin de yetmediği, dershaneyi destekleyici alternatif, ilave araç ve yolların da devreye girdiği vurgulandı. Açıköğretim ve sınavsız geçiş hariç, dört yıllık üniversitelere 198 bin öğrenci yerleştirilmesine karşın, dershaneye giden lise son sınıf ve mezunu öğrenci sayısının 411 bin olması da bir başka çarpıklık olarak gündeme geldi. Yani dershaneye giden öğrencilerin yarıdan fazlası, üniversiteyi kazanamıyor.
Dershane de yetmiyor
ÖSS'nin, okul müfredatıyla değil, dershane müfretadıyla uyumlu olduğu belirtilirken, üniversiteye giriş sisteminin oluşturduğu öğrenci tipine de dikkat çekildi. Öğrencilerin ortalama 2.1 yıl dershaneye devam ettiği, arta kalan zamanda bile 2-4 saat arası ders çalıştığı kaydedildi. Konuyla ilgili olarak, 'Üniversite kapısındaki öğrencilerimiz hayatında ÖSS'den daha önemli bir şey olmayan, sosyal hayattan tecrit edilmiş, günün büyük bölümünü sınav hazırlığına hasretmiş bir test makinesine dönüşmüş, yıllarca dershaneye devam edip, etüt, kurs, özel ders almış bir tip oluşturmaktadır. Çizilen profil, varlığını ve tüm çabasını sınava adamış bir kişiliğe aittir' deniliyor.
Okul sistemi ikinci planda
Araştırmada, yapılan bir anketin sonuçlarına da dikkat çekiliyor. 13 ilde 4 bin 804 lise öğrencisi, mezunu, yüksekokul öğrencisi, öğretmenler ve veliler arasında yapılan ankette, öğrencilerin yüzde 57.6'sı dershaneye gitmeden ÖSS'yi kazanmanın çok zor olduğunu veya mümkün olmadığını bildirdi. 'Dershaneye gitmenizde en çok etkili olan şey nedir?' sorusuna ise lise son sınıf öğrencilerinden yüzde 57.8'i, mezunların yüzde 77.4'ü, üniversite öğrencilerinin de yüzde 57.0'si 'Okuldaki eğitimin üniversiteye giriş sınavını kazanmada yetersiz kalması' yanıtını verdi. Aile isteği, herkesin dershaneye gidiyor olması, farklı ve rahat bir ortam sağlanması da gerekçeler arasında sayıldı.
Tercüman