BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ÖSS kalkarsa sistem çöker

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, ÖSS’nin kaldırılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Abone ol

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, ÖSS’nin kaldırılmasının mümkün olmadığına işaret ederek, "ÖSS’yi kaldırırsak sistem çökebilir. Türkiye genelinde acilen 7 bin öğretim görevlisine ihtiyaç var" dedi.

Yükseköğretim Kurulu tarafından Muğla Üniversitesi’nde düzenlen "II. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürleri Toplantısı" başladı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan toplantıda konuşma yapan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, gelişmiş ülkelerde, işgücünün 3/4’ünün ön lisans düzeyinde olduğunu belirterek, "Bizde ise işgücünün yüzde 70’i ilköğretim, yüzde 15’i ortaöğretim, yüzde 8’i yükseköğretim mezunu, yüzde 7’si ise okuryazar değil" dedi.

Genel lise ve meslek liselerinin 2005 yılındaki üniversiteye yerleşme oranlarını da açıklayan Eşme, şu istatistiki bilgileri verdi: "2005 yılında üniversite sınavına giren genel lise mezunlarının yüzde 71’i hiç bir okula giremedi, yüzde 13’ü lisans programlarına, yüzde 11’i açıköğretim fakültesine, yüzde 5’i ise ön lisans programlarına yerleştirildi. Meslek lisesi mezunlarının ise yüzde 58’i hiç bir bölüme giremedi, yüzde 23’ü ön lisans, yüzde 4’ü lisans ve yüzde 15’i Açıköğretim Fakültesi’ne yerleştirildi. Bugün Türkiye’de 25 vakıf ve devlet üniversitesi bulunuyor. Üniversite eğitimi gören öğrencilerin yüzde 6’sı vakıf üniversitelerini, yüzde 94’ü ise devlet üniversitelerini tercih ediyor."

2 MİLYON 73 BİN 418 GENÇ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ GÖRÜYOR
Bugün Türkiye’de 2 milyon 73 bin 418 gencin üniversite eğitimi gördüğüne de işaret eden Eşme, "Bu gençlerin yüzde 66’sı Açıköğretim ise yüzde 34’ü ise örgün öğretim kurumlarında eğitim görüyor.

Yükseköğretim’de eğitim örgün eğitim gören öğrencilerin yüzde 31’i lisans, yüzde 69’u ise ön lisans eğitimi alıyor. Türkiye genelinde 669 fakülte, 262 yüksekokul ve 490 meslek yüksekokulu bulunuyor" diye konuştu.

ÖĞRETİM ELEMANI VE ÖĞRENCİ SAYILARI
Eşme, Türkiye’de bulunan 485 meslek yüksekokulunda (MYO) 260 programın bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu okullarda 384 bin 456 öğrenci eğitim görüyor. 5 bin 787 öğretim elemanı da bu okullarda eğitim veriyor. MYO’ların yüzde 83’ü ilçelerde, yüzde 10’u il merkezlerinde, yüzde 7’lik bölümü ise beldelerde bulunuyor. MYO’larda okuyan öğrencilerin yüzde 57’si meslek lisesi, yüzde 43’ü ise genel lise çıkışlı."

SORUNLAR
MYO’larda yaşanan sorunların başında ortaöğretimden gelen öğrencilerin nitelikleri olduğunu ifade eden Eşme, 2005 yılında ÖSS sınavına giren 135 bin 705 meslek lisesi öğrencisinin çözdükleri soru ortamlarına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu öğrencilerin çözdükleri ortalama matematik sorusu sayısı 2.38, fen sorusu 1.10, Türkçe 12.72, sosyal ise 6.72. Bu oran aynı sınava giren 691 bin 893 genel lise öğrencisinde ise şöyle: Matematik 7.5, Fen 3.9, Türkçe 20, Sosyal 11. Bu rakamlar ortaöğretimden gelen öğrencilerin nitelikleri hakkında bilgi sahibi olmamızı da sağlıyor. MYO’lardaki öğrencilerin başarı kalitesinin yükseltilmesi için öğrenci başına düşen makine teçhizat harcaması artırılmalı. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısında ciddi bir uçurum var. Türkiye genelinde acilen 7 bin öğretim görevlisine ihtiyaç var. ÖSS’nin kaldırılması gerektiğini gündeme getirenlere ise katılmıyorum. Bugün ÖSS’yi kaldırırsak sistem çökebilir."

AB SÜRECİ VE MESLEK YÜKSEK OKULLARI
Toplantıda konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi ise konuşmasında, AB sürecini gönülden desteklediğini belirterek, "Bana göre AB süreci değişimin bir aracı. 2010 veya 2016 yılında AB’nin ne durumda olacağı değil. Bizim yaşayacağımız değişim önemli ve bu süreçte sektöre ara eleman yetiştiren MYO’ların sektörle irtibatı çok iyi sağlanmalı" dedi.

Türkiye’de lise ve üniversite mezunlarının farklı sürelerde askerlik yaptığına da işaret eden Kavi, ’Meslek Yüksek Okulları’nın mezunlarının askerlik süresi lise ve üniversite mezunlarının arasında bir yerde olmalı. Bu konuda acil düzenleme yapılmalı. Türkiye mevcut genç nüfusunun önemini çok iyi kavramalı. Bizim 72 milyonluk nüfusumuzun yüzde 60’ı 30 yaşın altında. Bunları ise 19 milyonu eğitim görüyor. Bana göre bu büyük bir hazine. Bu nüfus iyi eğitilirse Türkiye’nin önü çok açık olur" diye konuştu.

Toplantıda konuşan, Muğla Valisi Temel Koçaklar, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ve Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik ise MYO’ların eğitim kalitesinin yükseltilmesi konusunda önerilerde bulundular.

TOPLANTI NOTLARI
Toplantıya 72 üniversiteden 400’den fazla MYO müdürü ve müdür yardımcısı katılıyor. 2 gün boyunca devam edecek toplantının yapıldığı Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde toplantı nedeniyle Muğla’yı tanıtan çok sayıda stant açıldı. Toplantıda ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı, Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve ABD’den çok sayıda katılımcı yer alıyor.