BIST 9.390
DOLAR 34,42
EURO 36,28
ALTIN 2.843,38
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öss için işte son gün

Üniversite adaylarının tercih işlemleri için son gün belirlendi.

Abone ol

Üniversite adaylarının tercih işlemleri 3 Ağustosta sona erecek. Adaylar bu süreçte Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (ÖSS) aldıkları puan çerçevesinde kendilerine en uygun tercihi yapmaya çalışacaklar.

Adaylardan, 2007-ÖSS'ye girip 160 ve üstünde puan alanlar, 2007-ÖSS'ye girip aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar ve sadece sınavsız geçiş için başvuranlar tercih yapabilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların tercih formu doldurmaları gerekmiyor.

Tercihler, başvuru merkezlerine yapılabileceği gibi bireysel olarak ÖSYM'nin internet adresinden TC Kimlik Numarası ve ÖSYS şifresiyle de yapılabilecek. Tercih bildirimi faks, posta, elektronik posta gibi yollardan yapılamayacak. Başvuru merkezleri aracılığıyla tercih yapacak adayların bu işlem için başvuru merkezinden randevu alması gerekecek.

Adaylar kılavuzda yer alan kurallara uygun olarak doldurdukları formları
başvuru merkezine teslim edebilecekler. Tercihler internet yoluyla da ÖSYM'ye gönderilebilecek. Bu yolu kullanacak adaylar ''www.osym.gov.tr'' internet adresinden gerekli bilgilere ulaşabilecekler.

ÖSYM yetkilileri, tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek
adayları, ''Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir''
uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan ''Tercih Listesi''ni almaları gerektiği
konularında önemle uyarıyor.

Yerleştirme işlemlerinin yaklaşık iki haftada tamamlanması ve sonuçların 20
Ağustosa kadar açıklanması bekleniyor. Adaylar bu yıl tercihler için ücret ödemeyecek ve adaylara ''yerleştirme sonuç belgesi'' gönderilmeyecek.

185 VE ÜSTÜ PUAN ALANLAR LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH EDECEK

ÖSS'ye katılan 1 milyon 615 bin 534 adaydan 1 milyon 297 bin 749'u, 160 ve üstünde puan alarak tercih yapma hakkı kazandı.

Puan türlerinin en az birinden 185 puanı geçen 1 milyon 30 bin 859 aday,
lisans programlarını tercih edebilecek. Tercih yapacak adayların kendi alanlarında veya alanları dışında yazacakları programlara dikkat etmeleri gerekiyor.

Adaylar, lisede okudukları alanla ilgili bir programı tercih ederlerse ÖSS belgelerindeki 0.8 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını, alanları dışında bir programı tercih etmek istiyorlarsa 0.3 katsayısıyla çarpılarak hesaplanmış puanlarını göz önünde bulunduracaklar.

Sınavda 160-185 arasında puan alan adaylar meslek yüksek okulları ile açık
öğretim programları, 185 ve üstünde puan alan adaylar da lisans programları
arasından tercih yapabilecekler. Adaylar, ÖSS sonuç belgelerindeki SÖZ-1, SAY-1, EA-1 puanlarıyla meslek yüksek okullarına veya bazı lisans programlarına, SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puanlarıyla lisans programlarına yerleştirilecekler. Dil puanlarıyla da üniversitelerin yabancı dille ilgili bölümleri tercih edilebilecek.

KONTENJANLAR

Devlet ve vakıf üniversiteleri ile KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerin ön
lisans ve lisans programlarında toplam 433 bin 150 kontenjan bulunuyor.
Bunlardan devlet üniversitelerine 364 bin 436, vakıf üniversitelerine 37 bin
310, KKTC'deki üniversitelere 12 bin 542, yurt dışı üniversitelerine bin 953 ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına 16 bin 909 kontenjan ayrıldı.