BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Osmanlılara karşı işlenen savaş suçları

İş Bankası Kültür Yayınları tarihe ışık tutan "Osmanlılara Karşı İşlenen Savaş Suçları" kitabını yayınladı.

Abone ol

Osmanlılara karşı işlenen savaş suçları isimli kitap İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıktı. Kitap, Ahmet Tetik ve Mehmet Şükrü Güzel’in Kızılay ve Kızılhaç belgeleri ışığında araştırma ve incelemelere dayanıyor.

1911 – 1921 yılları arasındaki savaş hukuku, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Kızılhaç ile Kızılay’ın tarihine ilişkin bilgileri barındıran kitabın kapsamlı giriş bölümünde savaş suçu kavramının doğuşunu ve gelişmesini anlatıyor.Kızılay ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün arşivlerinden derlenmiş 1911-1921 dönemine ait yüzlerce belgeyi de okuyucuya sunarn "Osmanlılara Karşı İşlenen Savaş Suçları" bu suçlara karşı Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin tepkisini gözler önüne seriyor. Dönemin savaşlarının ve sözleşmelerinin fotoğraf ve belgelerle anlatıldığı çalışma araştırmacı ve meraklısı için önem bir kaynak.

Kitaptan

İşgal güçlerinin davranışlarından rahatsız olan Sadrazam Tevfik Paşa hükümeti çok önemli bir karar aldı. Birinci Dünya Savaşı’na katılmamış İspanya, Hollanda, Danimarka, İsveç ve İsviçre hükümetlerine başvurup Ermeni zorunlu göçüne ilişkin suçlamaları incelemek üzere tarafsız bir komite kurulduğunu belirterek, buraya ikişer müfettiş göndermelerini ve gerçeklerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmalarını istedi. İngiltere, tarafsız bir komisyonun kurulması teklifini veren Tevfik Paşa’yı 3 Mart 1919’da istifaya zorladı, yerine tarafsız ülke komisyonunun kurulmasını istemeyeceğini düşünerek Damat Ferit Paşa’nın sadrazamlığa gelmesinin önünü açtı. Andrew Ryan’ın gayretleri sonucunda, Osmanlı savaş suçlarını belirleyen bir liste hazırlanmıştı.

Dr. Ahmet Tetik

Genelkurmay ATESE Başkanlığı’nda arşiv şube müdürlüğü yaptı. Birinci Dünya Savaşı askeri tarihine dair kaleme aldığı pek çok eseri yayımlandı. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı süresince örtülü askeri-siyasi faaliyetlerine ilişkin arşiv çalışmalarını halen sürdürüyor.
 

Mehmet Şükrü Güzel


Uluslararası ilişkiler çerçevesinde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nde yabancıların faaliyetleri üzerine çalışmalarını, 2006’da yerleştiği Cenevre’de BM ve Kızılhaç arşivlerinde sürdürüyor.