BIST 9.751
DOLAR 35,22
EURO 36,77
ALTIN 2.979,66
HABER /  DÜNYA

Osmanlı'dan sonra AB'den önce ilk kez

Hırvatistan'ın Adriyatik sahillerindeki Riyeka kentinde yapımı tamamlanan cami ve İslam merkezi, Hırvatistan ve Bosna Hersek'ten çok sayıda üst düzey yetkili ve yaklaşık 50 bin vatandaşın katıldığı törenle açıldı.

Abone ol

Hırvatistan'ın Adriyatik sahillerinde Osmanlı 'dan sonra inşa edilen ve minaresi bulunan ilk ibadet yeri olma özelliği taşıyan cami ve İslam merkezinin açılışı için tören düzenlendi.

Törene, Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Hırvatistan Meclis Başkanı Yosip Leko, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasanoviç, Hırvatistan Başpiskoposu Kardinal Yosip Bojaniç, Katar İslam İşleri ve Vakıflar Bakanı Gaith Mubarek Al Kuwari, Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Burak Özügergin, Bosna Ziraat Bankası Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş ile Türkiye, Slovenya, Sırbistan, Bosna Hersek ve Katar'dan diğer yetkililerle, Adriyatik sahillerindeki kentlerden ve civar ülkelerden yaklaşık 50 bin Müslüman katıldı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Avrupa Birliği 'ne Temmuz ayında tam üye olacak Hırvatistan'da herkesin dinine, ırkına ve kültürel değerlerine saygı gösterdiklerini ifade etti. Hırvatistan'daki Boşnakların, Arnavutların, Romanların ülkesinin bir zenginliği olduğunu dile getiren Yosipoviç, ''Ülkemdeki Müslüman Boşnakların camisinin açılışı için buraya gelmekten onur duydum. Çünkü bizler bir aileyiz'' dedi.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi İzzetbegoviç de konuşmasında, "Hepimizin bir arada, yeni bir başlangıçta olduğumuza eminim. İstikrar ve refah, Avrupa'nın bu kesimlerindeki ilişkilerin belirlenmesinde kilit role sahip olacak" diye konuştu.

Hırvatistan'ın kısa bir zaman sonra Avrupa Birliği'nin (AB) üyesi olacağını anımsatan İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in de yakın zamanda Avrupa ailesinin bir parçası olacağına inandığını belirtti. İzzetbegoviç, "Çünkü, Avrupa yolunda karşılaştıkları tüm engellere rağmen, Bosna Hersek'in vatandaşları bunu hak ediyor" diye konuştu.

Hırvatistan'da yaşayan Boşnak Müslümanlar'ın son derece iyi bir konumda olduklarını vurgulayan İzzetbegoviç, bunun diğer Avrupa ülkelerine de örnek olması gerektiğini belirtti.

İzzetbegoviç, bugünkü açılışın son derece olumlu bir sembol olduğunu ve başta yakın geçmişte zor günler yaşayan Balkanlar olmak üzere, tüm dünyaya iyi sinyaller gönderdiğini ifade etti.

HIRVATİSTAN İÇİN BÜYÜK GÜN

Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ise bugünün, Hırvatistan devleti ve onun Müslüman vatandaşları için büyük bir gün olduğunu söyledi.

"Bu kentteki Müslüman cemaati, kendilerine bir ev ve Allah'ın adını anabilecekleri bir cami inşa etti" diyen Kavazoviç, bunun bir medeniyetin göstergesi olduğunu ifade etti.

Kavazoviç, "Bu kent, bugün bize kapılarını açtı. Bu devlet ise Müslümanlar'a da kendi vatandaşlarına davrandığı gibi davrandığını gösterdi. Bu devlete ve onun vatandaşlarına karşı saygımız sonsuz olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Açılışta ayrıca, Hırvatistan Meclis Başkanı Yosip Leko, AB Hırvatistan Delegasyon Şefi Paul Vandoren, Katar İslam İşleri ve Vakıflar Bakanı Gaith Mubarek Al Kuwari, Riyeka Büyükşehir Belediye Başkanı Voyko Obersnel, Hırvatistan Müftüsü Aziz Hasanoviç de konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Yosipoviç, Bakir İzzetbegoviç ve öteki yetkililer, cami ve İslam merkezinin açılışını yaptı, açılış sırasında dua okundu ve tekbirler getirildi.

130504cami2.jpg

RİYEKA CAMİSİ VE İSLAM MERKEZİ

Farklı bir mimari tarzıyla dikkat çeken cami ve 24 metre uzunluğundaki minaresinin yanı sıra toplam 10 bin metrekare alana sahip İslam Merkezi bünyesinde, konferans salonu, yemekhane, misafirhane, gençlere eğitim verilecek derslikler, kafeterya, basket ve futbol sahası, araç park yeri ile çok amaçlı salonlar bulunuyor.

Yaklaşık 10 milyon avroya mal olan ve Katar'ın önemli ölçüde maddi destekleriyle inşası tamamlanan komplekste yer alan cami, Hırvatistan'ın Adriyatik sahillerindeki kentlerinde Osmanlı'dan sonra inşa edilen ve minaresi bulunan ilk ibadet yeri olma özelliği taşıyor. İtalya sınırındaki Riyeka'da, özellikle eski Yugoslavya döneminde bölgeye gelen yaklaşık 10 bin Boşnak yaşıyor. Riyeka'da yaptırılan cami, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb ile Gunya kentinden sonra, minaresi bulunan üçüncü cami olma özelliği de taşıyor.

130504cami3.jpg