BIST 8.998
DOLAR 34,21
EURO 37,54
ALTIN 2.888,91
HABER /  DÜNYA

Osmanlı yadigarı meslek unutuluyor

İzmir’in Foça ilçesinde yıllardır ahşap tekne imalatı yapan Hakan Kurtyılmaz, ahşap teknelerin eskisi gibi rağbet görmediğini, Osmanlı’dan y...

Abone ol

İzmir’in Foça ilçesinde yıllardır ahşap tekne imalatı yapan Hakan Kurtyılmaz, ahşap teknelerin eskisi gibi rağbet görmediğini, Osmanlı’dan yadigar kalan mesleğin gün geçtikçe unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

AHŞAP TEKNE TERCİH EDİLMİYOR
Foça’daki kayıkhanesinde balıkçı ve gezinti tekneleri yaptığını anlatan Kurtyılmaz, şunları söyledi: "Ülkemizde Osmanlı döneminden bu yana ahşap tekne yapım geleneği süregelmektedir.Tarihimizde ahşaptan yapılan kadırgalar ile ecdadımız nice zaferler kazanmıştır." Ahşap tekne yapımının bir imalattan daha çok, ustalık sonucu ortaya çıkan sanat eseri olduğunu anlatan Kurtyılmaz, şöyle konuştu: "Örneğin bir fiberglas tekne polyesterin belli bir kalıba dökülmesi ile ortaya çıkar. Yani ahşap tekne de olduğu gibi işçilik gerektirmez. Günümüzde maalesef fiberglas ve demir malzemeden yapılan tekneler daha çok tercih edilir oldu.Bunun bir çok nedeni var. Ahşap tekne yapımında malzemenin pahalı olması, yapımının çok zaman alması ve işçilik gerektirmesi maliyetini doğal olarak yükseltiyor. Diğer taraftan özellikle fiberglas teknelerin yıllık bakımının daha kolay ve ucuz olması denizcilere daha cazip geliyor. Ben bir tekne ustası olarak bakımının zor ve pahalı olmasına rağmen denizde ahşap teknenin yerini hiç bir malzemenin dolduramayacağına inanıyorum. Çünkü ahşap teknedeki estetiği modern teknelerde bulamazsınız. Tatil için ülkemize gelen yabancı turistler bile tekne turuna çıkarken,ahşap tekneleri tercih ediyor. İnsan sağlığı açısından ahşap tekne önemlidir.Demir malzemeden yapılmış bir teknede rutubet açısından yaşamak zor. Dalgalara dayanıklı olduğu için ahşap tekne profesyonel denizcilerin vazgeçilmezidir."

ÇIRAK YETİŞMİYOR
İlkokuldan sonra ahşap tekne yapmayı öğrendiğini ve 34 yıldır dede ve baba mesleği olan ahşap tekne yapım işi ile uğraştığını anlatan Kurtyılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben tekne yapmayı babamdan öğrendim.Fakat meslekte gelecek görülmediğinden bu işi oğluma öğretmek istemedim.Gerçi oğlum öğrenmek istediğini hiç söylemedi. Zira ahşap tekne yapımı sabır ve özveri isteyen bir iştir. Eğer bir insanın merakı ve hevesi yoksa tekne yapmasını öğrenemez.Bugün ülkemiz genelinde belki de binlerce marangoz vardır. Ancak, ahşap tekne ustası sayılıdır.Şimdi gençlerin bilgisayar başında oturmayı tercih ettiğini, yaz tatillerinde yanımıza aldığımız çırakların da 2 gün sonra pes ettiğini göz önünde bulundurursak mesleğimiz gelecekte yok olacaktır."
(İHA)