BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

Osmanlı Kürdistan sözü vermiş!

Kuzey Irak'taki okullarda çocuklara öğretilen bu. Osmanlı ne zaman söz verdi?

Abone ol Fransız Le Figaro gazetesi, Kuzey Irak’taki Yerel Kürt Bölgesi’nin, bağımsız bir devlet olma yolunda hızla ilerlediğini iddia etti. Gazete, ‘Kürdistan bağımsızlığa koşuyor’ başlığını attı.

Bugünkü sayısında Erbil’deki muhabiri Adrien Jaulmes’un Kuzey Irak izlenimlerini yayınlayan Le Figaro, bölgedeki hızlı gelişmenin, bağımsız Kürdistan Devleti işaretleri verdiğini öne sürdü. ‘Kürdistan bağımsızlığa koşuyor’ başlıklı haberde, Kuzey Irak’ta ağırlıkla Kürtler’in yaşadığı şehirler ayrıntılı bir şekilde ele alınırken, ‘Düşman kardeşler’ olarak tanıtılan Mesutd Barzani ve Celal Talabani’nin artık geçmişe sünger çekerek birbirlerine paralel çalışma yürüttüğüne değinildi. Haberde, bağımsız Kürdistan Devleti hayalinin her zaman düşünülen, ama asla dile getirilmeyen bir gerçek olduğu da iddia edildi.

"OSMANLI BAĞIMSIZ DEVLET SÖZÜ VERDİ" İDDİASI

Yazı, bölgedeki okulların eğitim anlayışında, Amerika’nın Irak’a müdahalesinin ardından yaşanan gelişmelerden bu yana büyük değişiklik olduğunu dile getirerek, artık okullarda Arap kültürü övgüsünün büyük ölçüde azaltıldığı, yerine, Kürt tarihinin önemli olaylarının ayrıntılarla incelendiği belirtildi. Buna göre tarih derslerinde Sevr Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin Kürtler’e bir bağımsız devlet sözü verdiği bir antlaşma olarak tanıtılırken, Lozan Barış Antlaşması’nın, bu sözün tutulmayışının bir belgesi olarak öğretildiğinin altı çizildi.

MITTERAND CADDE VE MEYDANI

Öte yandan, dünyada Kürt tezlerini savunan politikacıların da unutulmadığı, Erbil’de bir François Mitterand Caddesi, Dohuk’taysa bir Danielle Mitterand Meydanı olduğu belirtildi.

Le Figaro’nun haberinde bölge, Irak’ın tamamı düşünüldüğünde, ekonomik olarak en güçlü ve en düzenli coğrafya olarak tanımlanırken, Kürtler ile birlikte yaşayan Türkmen ve Hıristiyan azınlıkların da barıştan nasiplendiği ve bunun da başkalarını kıskandıran bir durum olduğu savunuldu.