BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,28
ALTIN 2.912,75
HABER /  DÜNYA

Osmanlı kılıçları evlerin baş köşesini süslüyor

Bursa’da üretilen üzeri hatlarla süslü Osmanlı kılıçları vatandaşlar tarafından çok tercih ediliyor. Son ustaların ürettiği kılıçlar, evleri...

Abone ol

Bursa’da üretilen üzeri hatlarla süslü Osmanlı kılıçları vatandaşlar tarafından çok tercih ediliyor. Son ustaların ürettiği kılıçlar, evleri başköşesini süslüyor.
Osmanlı’nın çok önem verdiği 3 unsurdan birisidir silahlar. ’At, avrat ve silah’ için özel ihtimam gösterilir. Osmanlı’nın en çok kullandığı silah ise kılıçlarıdır. Demiri dövmek ve su verip çelikleştirmek ayrı bir sanattır. Ustaların ince özellikler ile sağlamlaştırdıkları demirler, canhıraş bir kavganın ortasında insanı çaresiz bırakmamalıdır. Bıçakçılığın merkezi olan Bursa’da, belediye, bir taraftan tasarım yarışmaları yaparken, eski ustalar da kılıç imalatlarını sürdürüyor. Her ne kadar eskisi kadar Genelkurmay başkanlığı kılıçlara ilgi göstermese de, cihangir ruhlu ecdadın ahfadı halen kılıçlara alaka duyuyor.
Hem eskicilerdeki yatağan işi asırlık antikalar, hem de günümüz ustalarının yaptığı pala ve zülfikar kılıçlar büyük rağbet görüyor. Bursa’da paslanmaz çelikten siparişe göre farklı tarz ve modellerde kılıçlar yapan Erol Çetintaş, ateşli silahlar kanununa tabi olan kılıçları üretmeye devam ediyor. Erol usta, yaptığı kılıçların dekoratif maksatlı olarak kullanıldığını belirterek, "Günümüzde kılıçla savaşa gidecek kimse yok. Ama kılıçların meraklıları çok. Ecdadımızın asırlarca ellerinden düşürmedikleri, bellerinde dolaştırdıkları değişik tarzlardaki kılıçları biz günümüz şartlarına uyarlayarak yeni formlarda imal ediyoruz. Kılıçlar halen 6134 sayılı ateşli silahlar kanuna tabi. Tabii bu kanuna göre, sokakta kılıç taşımak mümkün değil. Bunun için bizde son kalan kılıç ustaları olarak, müşterilerimizin kanun dışına çıkmamaları için, yaptığımız kılıçların ağzını keskinleştirmiyoruz. Yarı kör olarak ürünlerimizi teslim ediyoruz. Bursa’da üçüncüsü yapılan geleneksel bıçak tasarım yarışmasında kılıç ve hançer kategorisinde istenen özellik, ağzının keskin olmamasıdır. Ayrıca kılıçların üzerine, zaferle, cihadla alakalı ayet-i kerimeleri, hadis-i şerifleri müşterilerimizin isteklerine göre yazdırıyoruz. Bu yazıların kalıcı olması için de özel bir kimyevi madde ile çökertme işlemi yapılıyor. Demir üzerine sürdüğümüz balmumuna, kamışla usta hattatlar yazıyı yazıyor. Sonra bu balmumu üzerine yazılmış yazıya kimyevi maddeler döküp çökertme işlemi ile yazıyı demire nakşediyoruz. Bu kılıçlara özel saplar da hazırlıyoruz. Venge ağacından, gürgene kadar değişik tarzda saplarla Osmanlı kılıçlarını zarifleştiriyoruz. Bu kılıçların büyük bir kısmı ev ve iş yerlerinde silaha meraklı insanların vitrinlerinde duruyor. Ancak görünüşleri ile Osmanlı’yı hatırlatıyorlar" dedi.
Bursa’da demirci ve bıçakçıların en eski mekanı olan Kayhan’da halen kılıç siparişlerini kabul eden Erol Çetintaş’ın kılıç fiyatları 700 ila 1200 lira arasında değişiyor.
(İHA)