BIST 9.233
DOLAR 34,49
EURO 36,56
ALTIN 2.916,05
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Osmanlı eserleri Diyarbakır'a geliyor

Diyarbakır'da bugüne kadar sergilenmemiş Osmanlı eserleri restorasyonu devam eden tarihi İskender Paşa Konağında gün ışığına çıkacak.

Abone ol

1551 yılında Diyarbakır valiliğine atanan ve 14 yıl burada Diyarbakır'ın 12. valisi olarak görev yapan İskender Paşa tarafından konut olarak yaptırılan, Anadolu Türk mimarisi ile Diyarbakır sivil mimarisini yansıtan tarihi konağın restarasyonu için bir süre önce Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğünce başlatılan çalışma titizlikle sürdürülüyor. 

Bin 500 metrekare alanda kurulu konak geniş avlulu yapısı ve çeşitli eklentileriyle restarasyonun tamamlanmasının ardından vakıf müzesine dönüştürülecek ve böylece Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Güneydoğu Anadolu Bölgesinde oluşturduğu ilk vakıf müzesi olacak. Gelecek yıl tamamlanması planlanan müzede bugüne kadar sergilenmeyen zengin bir koleksiyon meraklısıyla buluşacak.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1551 yılında Diyarbakır'a atanan İskender Paşa'nın kendi konutu ve valilik kurumu olarak kullandığı mekanının İskender Paşa'nın 13. kuşaktan evlatlarından Beşir İskenderoğlu tarafından kullanılan konağın, 2009 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne müze yapılmak üzere tahsis edildiğini söyledi.

Konağın vakıf müzesi olarak yapmak üzere restorasyona alındığını, devam eden restorasyonun 2011 yılının mart ayında tamamlanacağını belirten Aktürk, mekanın Osmanlı ve vakıf eserlerinin sergileneceği müze olarak değerlendirileceğini bildirdi.

-''ESERLERİN BU GÜNE KADAR ÇIKMAMASI BİR EKSİKLİKTİ''-

Aktürk, yaklaşık bin 500 metrekarelik alanı Diyarbakır'a yakışır bir şekilde vakıf müzesine dönüştüreceklerini belirterek şöyle konuştu:

''Çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor. Daha önce burada İskender Paşa'nın torunları kalıyordu. Şimdi ise Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bir kompleks halinde müze yapmayı düşünüyoruz. Burada Osmanlı, Artuklu, Selçuklu vakıf eserlerimiz sergilenecek. Diyarbakır Bölge Müdürlüğümüz hizmet kapsamında bir hayli eserimiz mevcut. Eserlerimiz şu anda bizde saklı bir hazinedir. Saklı bir hazine gün ışığına çıkacak. Hepsi zimmet ve koruma altındadır. Bölge müdürlüğümüzün hizmet kapsamı içerisindeki vakıf müzesinde Osmanlı eserlerimizin burada sergilenmesi söz konusu. Bunlar arasında Hz. Süleyman Camisi'nde bulunan bir Osmanlı sancağımız var. Sakalı şeriflerimiz, avizelerimiz, şamdanlarımız, el yazması Kuran-ı Kerim'lerimiz, halılarımız, berat,ferman gibi çok sayıda eseri burada sergilemeyi istiyoruz. Bunları gün yüzüne çıkarıp vatandaşlarımız ile buluşturacağız. Zengin bir koleksiyon. Diyarbakır'da ve Güneydoğu'da eserlerin bu güne kadar çıkmaması bir eksiklikti. Ama artık inşallah hepsini gün yüzüne çıkarıp halkımızla paylaşacağız. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç ve Genel müdürümün talimatıyla çalışma başlattık. Güneydoğu'da ilk vakıf müzemiz olacak. Bugün Türkiye'de 6 tane vakıf müzemiz var. Bakanlığımızın, genel müdürlüğümüzün çalışmaları ile bu sayıyı 13'e çıkarmayı planlıyoruz.''

Aktürk, müdürlük olarak ayrıca dünyaca tanınan Ulu Cami'nin restorasyonunu sürdürdüklerini, Hz. Süleyman Camisi'ni de onarıma aldıklarını belirterek, çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini sözlerine ekledi.