Osmanlı çiçekçiliğinde bir ilk
Osmanlı çiçekçiliğinde bir ilk: Dokuz şükûfenâme ilk kez bir arada...
Abone olİstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, Osmanlı’daki çiçekçilik sanatını anlatan dokuz ayrı şükûfenâmenin ilk kez bir arada toplandığı “Osmanlı Çiçekçileri ve Çiçekleri” adlı kitabın tanıtımı için özel bir etkinlik düzenliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, tarihimizin kültür ve sanat hayatına ışık tutmaya devam ediyor. İBB Kültür Müdürlüğü, Osmanlı Dönemi’nde çok önem verilen çiçekçilik sanatının tarihi vesikaları olarak kabul edilen dokuz adet şükûfenâmenin ilk kez bir arada toplandığı“Osmanlı Çiçekçileri ve Çiçekleri” adlı kitap için özel bir etkinlik düzenliyor.
İBB Kültür Müdürlüğü katkılarıyla ve Prof. Dr. Nurhan Atasoy’un danışmanlığında Dr. Seyit Ali Kahraman tarafından hazırlanan “Osmanlı Çiçekçileri ve Çiçekleri” adlı kitabın tanıtımı 24 Mayıs Cumartesi günü 15.00’te Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Kitap tanıtımının yanı sıra kitapta toplanan yazma eserlerdeki çiçek çizimlerinden oluşan bir sergi ve “Osmanlı Çiçekleri”
konulu bir panel düzenlenecek. Panele, Osmanlı Sanat Tarihi Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Atasoy, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Tarım ve kitabın yazarı Dr. Seyit Ali Kahraman katılacak.
Osmanlı’da şükûfenâme
Osmanlı medeniyeti boyunca önem verilen bahçecilik ve çiçekçilik sanatı ile ilgili o dönemlerde birçok şükûfenâme kaleme alındı. Botanik bilimiyle ilgili olan şükûfenâmeler de çiçeğe düşkün olan Osmanlılar ve Osmanlı çiçek kültürü hakkında da bilgiler yer alıyor. Bu değerli eserlerden dokuz adet şükûfenâmeyi günümüz Türkçesine çevirerek bir araya getiren Dr. Seyit Ali Kahraman,
Osmanlı dönemindeki başta padişahlar olmak üzere sıradan vatandaşa kadar her kesimin değer verdiği bahçe ve çiçek kültürü ile ilgili ayrıntıları gün yüzüne çıkarıyor.
Araştırmacı-yazar Dr. Seyit Ali Kahraman’ın kitabında yer verdiği ve Osmanlı çiçekçilik tarihinin de en önemli yazma eserlerinden olan şükûfenâmeler şunlardır; Şükûfenâme-i Ali Çelebi, Tezkere-i Şükûfeciyan (Netayicü’l-ezhâr), Tezkire-i Şükûfeciyân (Mîzânü’l-ezhâr), Şükûfenâme,Risale-i Esâmî-i Lâle (Ferah-engiz), Risale-i Esâmî-i Lâle (Belgradî Ahmed Kâmil), Defter-i Lâlezar-ı İstanbul, Takvimü’l-kibâr min Mi’yâri’l-ezhâr,Revnak-ı Bostan.