BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Osmanlı çeyizleri görücüye çıktı

Üsküdar Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlemeye başladığı bir sergi ile görsel bir şölen halinde tüm İstanbullulara sunuyor.

Abone ol

Üsküdar Belediyesi, Selçuklularda başlayan, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde de özellikle Anadolu'da süregelen çeyiz geleneğini, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlemeye başladığı bir sergi ile görsel bir şölen halinde tüm İstanbullulara sunuyor.

Tarihten günümüze önemini sürdüren çeyiz olgusu kapsamında; ''Osmanlı Kadın Çeyizleri'' adını taşıyan sergi, Osmanlı dönemi Anadolu kadınının çeyiz geleneğini gözler önüne seriyor. Sergide; Üsküdar çatma, Kandilli 19 yy. basma, Suzeni Hereke işleme, Sultan Abdülhamit dönemi gelin duvağı, gümüş işleme gelin bohçası, Suzeni işleme Balkan çeyiz bohçası, 18 yy. hayat ağacı motifli mendil, kanaviçe karanfilli mendil, Kandilli mor işleme, altın simli işlemeli ham ipek örtü, 18 yy. gelin kesesi ve saksılı işleme, 17 yy. kök boya iplikli kumaş, sarmaşıklı altın sim işlemeli seccade ve 17 yy. ham ipek işleme gibi 36 adet çeyiz sergileniyor. Sergide ayrıca aralarında 19 yy. sedir yastığı, 20 yy. atlas yatak örtü takımı ve bohça, 19 yy. altın dikdörtgen örtü, 19 yy. tel ve sırma klaptan işlemeli kadife bohça, Kayseri Bünyan halı, 19 yy. keçe seccade, 18 yy. ibrik, 19 yy. kaftan ve bindallı elbisenin bulunduğu 38 adet çeyiz resimleri de ziyaretçiler tarafından ilgi ile izlenirken özel koleksiyonlardan özenle derlenen bu sergi artık kaybolmuş bir geleneği gözler önüne seriyor. Sergi, 5 gün boyunca çeyiz meraklıları tarafından gezilebilir.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Altunizade Kültür Merkezi ile Üsküdar genelindeki 5 kültür merkezinde çeşitli etkinlikler de beğeni topluyor. Sirtolar, tangolar ve kadın bestekarların eserlerinden seçmeler, solistliğini Dilek Türkkan'ın yaptığı programla Üsküdarlı kadınları, ''Kadınlar Matinesi''nde buluşturuyor.