BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,91
ALTIN 2.800,22
HABER /  GÜNCEL

Osmanlı Balkanlara geri döndü

Balkanlar yeniden ihya ediliyor. Ecdad yadigarı eserler restore ediliyor. İşte onlardan birisi de Konjiç köprüsü..

Abone ol

Savaşlardan ve bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Osmanlı mirası Konjiç Köprüsü, Türk İş Birliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilerek ayağa kaldırıldı.

Osmanlı Sultanı 4. Mehmet tarafından 1682 yılında yaptırılan köprünün açılışı, yarın Devlet Bakanı Faruk Çelik'in katılımıyla yapılacak.

Neretva Nehri üzerine kurulu Konjiç Köprüsü'nün iki yakasında da Osmanlı mirası cami bulunuyor. Köprü, yapılacak resmi açılışın ardından sadece yayalar tarafından kullanılacak.

Müslüman Boşnaklarla, Ortodoks Sırp ve Katolik Hırvatların iç içe yaşadığı Bosna-Hersek'te, her millet kendi kimliğine ve kültürel mirasına sahip çıkıyor.
Bosna-Hersek'te yaşayan Sırplar ve Hırvatlar, özellikle yabancı ülkelerden aldıkları maddi desteklerle "görkemli" kiliseler yaptırırken, Müslüman Boşnaklar'a en büyük desteği Türkiye veriyor.

Balkanlar'da Osmanlı'nın bıraktığı tarihi eserlere Türkiye'nin sahip çıkması ise Müslüman Boşnaklar için önemli bir moral kaynağı ve manevi destek oluyor. Kendi kültürlerine yönelik yapılan çalışmalarla moral bulduklarını ifade eden Boşnaklar, bu nedenle Türkiye'ye şükran duyduklarını kaydediyor.