BIST 9.935
DOLAR 35,19
EURO 36,71
ALTIN 2.968,72
HABER /  GÜNCEL

Osman Gazi Köprüsü ve adil kullanım kotası müjdesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Osman Gazi Köprüsü geçiş ücretleri ve adil kullanım kotasıyla ilgili müjdeyi verdi.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Osman Gazi Köprüsü'nde yaklaşık 89 lira olan geçiş ücreti bu gece itibarıyla 65,65 liraya düşürüldü. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde otomobillerin geçiş ücreti 11,95 lira olacak" dedi.

Bakan Arslan, Adil Kullanım Kotası'nın 2018'de kaldırılacağını açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, düzenlediği basın toplantısında Bakanlığının 2016 faaliyetlerini değerlendirdi ve 2017 hedeflerini açıkladı.

Arslan, TCDD Kule Restoran'da düzenlediği basın toplantısında, Bakanlığının 2016 faaliyetlerini değerlendirdi,  2017 hedeflerini açıkladı.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini yaşadığını hatırlatan Arslan, bu süreçte milletin milli iradeye sahip çıkarak bütün dünyaya çok önemli bir ders verdiğini söyledi. "2016 zor bir yıldı, mücadele yılıydı." ifadesini kullanan Arslan, Türkiye'nin mücadelesini gerek içeride gerek dışarıda devam ettirdiğini ve ettireceğini belirtti.

Arslan, Türkiye'nin kalkınmasının, büyümesinin, ülkenin 2023, 2053, 2071 hedeflerine yürümesinin olmazsa olmazının, ulaşımı, erişimi kolaylaştırmak, ulaştırma altyapı projelerinden taviz vermeden kalkınmayı sağlamak olduğunu ifade etti.

14 YILDA 319 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

AK Parti hükümetleri olarak 14 yılda ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında yaptıkları yatırımların miktarının 319 milyar 800 milyon lira olduğunu bildiren Arslan, "2016'da da yine yatırımlara ara vermeden, hız kesmeden devam ettiğimizin göstergesi, biz bakanlık olarak 26,5 milyar liralık yatırım yaptık, sadece kamu tarafı. 2017'de de daha başlangıç ödeneğimiz 25 milyar 600 milyon lira ki,  bunun çok üzerine çıkacağımız herkesin malumu." dedi.

Bütün projeleri, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin farkında olarak ve bunun hakkını vererek planladıklarını anlatan Arslan, "Özellikle ulaştırma ana planı hazırlıyoruz ki 2017 yılında tamamlanacak, biz bundan sonraki çalışmalarımızı gerek bu ana plan, gerek kalkınma planları çerçevesinde yürütüyor olacağız." şeklinde konuştu.

Lojistik master plan çalışmasını da bitirmek üzerinde olduklarını belirten Arslan, bu çalışmanın tamamlanmasıyla, bütün ulaştırma koridorlarında taşımacılıktan lojistiğe geçmiş olacaklarını söyledi. 

BÖLÜNMÜŞ YOLLARLA 16.8 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLADIK

Sektörler itibarıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Arslan, şöyle devam etti:

"Bu yıl karayolları sektöründe harcadığımız para 18 milyar 300 milyon lira. Özellikle 6 bin 100 kilometre olan bölünmüş yol, bugün itibarıyla 25 bin 197 kilometre oldu .Yani 19 bin kilometrenin üzerinde biz bölünmüş yol eklemiş olduk. Bu sene 3 bin 613 kilometre bölünmüş yolda çalışmaya devam ettik ve 2016'da 917 kilometre bölünmüş yol bitirdik. Bölünmüş yollar sayesinde ülkemizde bir yılda yakıt, zaman ve dolaylı etkileri anlamında sağladığımız tasarruf 16,8 milyar lira. Neredeyse yaptığımız yatırım kadar bir tasarruf sağlamış durumdayız. Bölünmüş yolların şu anki mevcut ağımıza oranı yüzde 37, ancak buna rağmen trafik hareketliliğini düşündüğümüzde bölünmüş yollar toplam trafiğin yüzde 80'ini oluşturuyor."

Kaza yerinde ölüm oranına bakıldığında, artan trafik hareketliliği ve araç sayısı da dikkate alındığında yüzde 62 azalma sağlandığına dikkati çeken Arslan, "100 milyon taşıt/kilometre başına 5,72 olan ölüm oranı 2,17'ye düşmüş durumda. Elbetteki hedeflerimiz bunu daha da aşağıya çekmek." dedi.

Arslan, bu yıl 2 bin 86 kilometre sıcak asfalt, 10 bin 159 kilometrede de sathi kaplama yaptıklarını bildirdi. 

AVRASYA TÜNELİ'NDEN YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NE

Yaklaşık 3,5 milyar dolara mal olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve onun bağlantı yolları da dahil 215 kilometrelik otoyolu hizmete sunduklarını anımsatan Arslan, İstanbul-İzmir otoyolunun çok önemli bir parçası olan Osman Gazi Köprüsü ve 58,5 kilometre otoyolu da bu sene hizmete açtıklarını dile getirdi.

ORHANGAZİ'YU BURSA'YA İZMİR'İ KEMALPAŞA AYRIMINA BAĞLAYAÇAK OTOYOL OCAK AYINDA AÇILIYOR

Bakan Arslan, "Orhangazi'yi Bursa'ya, İzmir'i de Kemalpaşa ayrımına bağlayacak otoyol çalışmalarını da ki toplam 46 kilometredir, bunu da bitirdik. İnşallah ocak ayında bunu da hizmete sokmuş olacağız. Avrasya Tüneli'ni de 20 Aralık'ta hizmete soktuk. Bu da 2016'da bitirilen önemli projelerden biri." dedi.

Arslan, karayolu sektöründe 346 kilometre tünel uzunluğuna ulaşıldığını ifade etti. 2016'da 82 kilometre uzunluğunda 28 tünel bitirdiklerini, şu an 92 adet 307 kilometrelik tünel çalışmasının da sürdüğünü anlatan Arslan, bunlardan en önemlilerinden birinin geçen günlerde açılan Ilgaz Tüneli olduğuna dikkati çekti. Arslan, bu tünelin 11 kilometrelik uzunluğuyla şu an Türkiye'de hizmette olan en uzun tünel olduğunu vurguladı.

Bakan Arslan, 14 kilometrelik Ovit Tüneli'nin inşaatının bittiğini, ışığın görüldüğünü, donanım çalışmalarının ise devam ettiğini belirterek, Gümüşhane'yi Trabzon'a bağlayacak olan Zigana Tüneli'nde de inşaatın sürdüğünü kaydetti. Arslan, "Antalya ile Mersin arasındaki Akdeniz Sahil Yolu'nun tamamlayıcısı olan projede de 23 adet çift tüpte, 4 adet tek tüpte, 5 bin 340 metre uzunluğunda 15 adet viyadükte olmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Orayı da yaklaşık 26 kilometre kısaltmış olacağız." diye konuştu.

Türkiye'deki köprü uzunluğunu 520 kilometreye çıkardıklarını dile getiren Arslan, 2016'da 55 kilometre köprü yaptıklarını, 65 kilometre uzunluğunda 431 köprüde de çalışmalar sürdürdüklerini söyledi. 

Çevreye duyarlı bir yaklaşımla, karayolu güzergahlarında ağaçlandırma yaptıklarına işaret ederek, "14 yılda yaptığımız ağaçlandırma 36 milyon ağaç. Sadece 2016'da 3 milyon 100 bin ağaç diktik." ifadesini kullandı. 

Kara ulaştırmasında 35 milyon aracı denetlediklerini belirten Arslan, denetim istasyonu sayısını 96'ya çıkardıklarını, bundan sonra denetimleri daha da artıracaklarını bildirdi.

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE SERBEST PİYASA DÖNEMİ BAŞLIYOR

Arslan, demiryolu sektöründe bu sene yaptıkları yatırım miktarının 6 milyar 900 milyon lira olduğunu ifade ederek, "2017'de demiryolu sektöründe bu yıl harcadığımız paranın üzerinde bir harcama öngörüyoruz. Toplam demiryolu uzunluğumuz bugün itibarıyla 12 bin 532 kilometreye erişmiş durumda ve biz bu sene 884 kilometre yeni sinyalli hat yaparak, bu hat uzunluğunu 5 bin 462 kilometreye çıkardık. Elektrikli hat uzunluğumuzu da 496 kilometre yeni elektrikli hat yaparak 4 bin 350 kilometreye çıkardık. Özellikle 10 bin kilometreye yakın demiryolu hatlarımızı tamamen yeniledik." şeklinde konuştu.

HIZLI TREN HATLARINDA ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garını hizmete açtıklarını anımsatan Arslan, kent içi ulaşım dahil 177 milyon yolcu taşıdıklarını bildirdi.

Arslan, bu sektörde lojistik merkezi sayısını da 7'ye çıkardıklarını, 5 lojistik merkezi inşa çalışmasının da devam ettiğini, bu sene 390 kilometre demiryolu hattını yenilediklerini belirtti.

Ankara-İzmir, Ankara-Sivas, Bursa-Bilecik Yüksek Hızlı Tren hatlarında da çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Arslan, bu bölgelerde işe başlamadıkları kesimin kalmadığını ifade etti.

Konya-Karaman hızlı tren hattını da tamamladıklarını, şimdi elektrikli ve sinyalli hale getirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Arslan, "Başkentray yüzde 21 seviyelerine geldi. Adana-Mersin arasında hızlı tren hattı da yüzde 85 seviyelerine geldi." dedi.

Arslan, Karaman-Ereğli-Ulukışla, Adana-İncirlik-Toprakkale hızlı tren hattı çalışmalarına başladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bakü-Tiflis-Kars Türkiye'nin çok önemsediği bir proje, bu projede de yüzde 85 seviyelerine gelmiş olduk. Anadolu ve Avrupa yakasındaki banliyö hatlarının metro standartlarına getirilmesi ve Marmaray ile entegrasyonu çalışmaları da devam ediyor. Ayrıca İstanbul'da Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı ve Sabiha Gökçen-Kaynarca hatlarında da çalışmalarımız sürüyor. Demiryolu sektöründe 2016'da yaptığımız bence en önemli iş demiryollarının altyapısının ve taşımacılığın birbirinden ayrılması, sektörün havacılıkta olduğu gibi serbestleştirilmesi, rekabetin oluşturulması ve büyümenin önünün açılması adına yapılması gereken bütün düzenlemeler yapıldı ve inşallah yarından itibaren artık sektörde tamamen altyapı ve taşımacılık birbirinden ayrılmış, serbest piyasa şartlarında rekabet edebilir, yeni taşımacıların da bu sektörde aktör olabileceği uygulamayı başlatmış olacağız. Ben bunu çok önemsiyorum."

Havacılık sektörünün son 14 yılda neredeyse 5-6 kat büyüdüğünü, yaklaşık 35 milyon olan yolcu sayısının 180 milyona ulaştığını belirten Arslan, bu sene havacılık sektöründe yap-işlet-devret modeliyle yapılan projeler hariç 654 milyon liralık harcama gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

Kasım sonu itibarıyla sektörde taşınan yolcu sayısının 174 milyon kişi olduğunu ifade eden Arslan, "Başlangıç hedeflerimiz burada biraz saptı, onun da sebebi iç hatlarda ciddi oranda artış olmakla birlikte, dış hatlarda genelde dünyadaki daralma ve özellikle Rusya ile geçmişte yaşadığımız krizler nedeniyle, Rusya'daki uçuşların ve turist girişinin olmaması bu sektörde önemli bir etken oldu, rakamlar düşük kaldı" şeklinde konuştu. 

Arslan, Sinop, Çanakkale ve Van havalimanlarında yeni terminal binası çalışmalarına başladıklarını, bunların bitmek üzere olduğunu, Karaman ve Yozgat havalimanlarının etüt proje aşamasında bulunduğunu, Rize-Artvin bölgesel havalimanında 5 grubun ön yeterlilik aldığını ve ocak ayı içinde mali tekliflerin alınacağını, önümüzdeki yıl işe başlanılacağını söyledi.

İstanbul yeni havalimanında çalışmaların bugün itibarıyla yüzde 42 seviyesine geldiğini anlatan Arslan, "2018'in ilk çeyreğinde birinci fazın açılması adına bu sefer 23 bin kişiyle değil yaklaşık 30 bin çalışanla İstanbul yeni havalimanı inşaatı devam edecek." şeklinde konuştu.

ÇAMLICA TV VE RADYO KULESİ 2017'DE BİTİRİLECEK

Türksat 4A uydusunda yüzde 96'lık doluluk oranının bulunduğunu, ilk yerli haberleşme uydusu 6A'nın üretimine başlandığını dile getiren Arslan, Türksat 5A ve 5B uydularının sözleşmelerini gelecek yıl imzalayacaklarını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan anlaşma çerçevesinde Ankara Gölbaşı'ndaki Mogan Gölü'nde temizlik çalışmaları başlattıklarını ifade eden Arslan, "Segment boyutuyla baktığınızda Mogan Gölü projesi Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci en büyük projesi olacak durumda." dedi.

Arslan, haberleşme alanında bu yıl 415 milyon lira yatırım yapıldığını, son 14 yılda sektöre yapılan yatırım miktarının 90,3 milyar lira olduğunu söyledi. Genişbant abone sayısının 59 milyonu geçtiğini, mobil abone sayısının 74,5 milyon olduğunu anlatan Arslan, fiber uzunluğun 284 bin kilometreye ulaştığını kaydetti.

Bakan Arslan, Çamlıca TV ve Radyo Kulesi'nin haziran ayında bitirileceğini belirten Arslan, buradaki görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılacağını anlattı.

Fizibilite ihalesi yapılan Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi için mali tekliflerin alınacağını belirten Arslan, "Verilerin ülkemizde kalmasını çok önemsiyoruz. Bununla ilgili Kanun Hükmünde Kararname ile bu sektörü teşvik verilen sektörler arasına soktuk. Bu önemli bir uygulamaydı verilerin ülkemizde kalması, değerlendirilebilmesi, sonuçlar elde edilmesi çok önemliydi." şeklinde konuştu.

Arslan, milli ve yerli arama moturu konusundaki çalışmaların sürdürülerek projenin geliştirileceğini söyledi. Bakan Arslan, e-Devlet üzerinden engellilere yönelik yeni hizmetleri sunacaklarını bildirdi.

2020'li yıllarda 5G'nin çalışacağını öngördüklerini belirten Arslan, "Ülke olarak 5G'nin öncülerinden olmak üzere özel sektördeki paydaşlarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİ'Nİ 2017'NİN İLK YARISINDA HİZMETE ALACAĞIZ

Arslan, 2017 yılında 130 kilometresi otoyol olmak üzere 840 kilometre bölünmüş yol, 860 kilometre tek yol, 12 bin 250 kilometre sathi kaplama bakım onarım, 57 kilometre köprü yapacaklarını, 41 tünelin hizmete gireceğini söyledi. Kuzey Marmara Otoyolu'nda devam eden çalışmaların 3 yılda tamamlanacağını dile getiren Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü için 26 Ocak'ta tekliflerin alınacağını, 18 Mart'ta bu köprünün temelinin atılacağını söyledi.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni 2017 yılının ilk yarısında hizmete alacaklarını anlatan Arslan, Ovit Tüneli'nde gelecek yılın sonunda bitirip, hizmete sunacaklarını bildirdi. 

Demiryolu sektöründe yeni 152 kilometre yol yapacaklarını dile getiren Arslan, "YHT hatlarında 6 adet yeni set alarak, set adedini 19'a çıkaracağız. Yüksek Hızlı Tren seferlerini yüzde 50 artıracağız. 10 adet YHT tren seti alımında ihale süreçleri devam ediyor. 1 adet YHT Hattı Test Ölçüm Treni alacağız, çünkü artık çok sayıda YHT ve hızlı tren hattında inşaat çalışmaları devam ediyor. 4 bin kilometreye varan bir çalışmadan bahsediyoruz. Milli yük vagonunun çalışmaları tamamlandı artık seri üretimine geçiyoruz." diye konuştu.

Sincan'da Yüksek Hızlı Tren Bakım Kompleksi yaptıklarını anlatan Arslan, "Yaklaşık 550 milyon liralık yatırım. Onu da hemen ilk çeyrekte bitirip, hizmete sokacağız." dedi.

KEÇİÖREN METROSU AÇILIYOR

Keçiören metrosunun 5 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla açılacağı müjdesini veren Arslan, "Başbakanımızın tabiriyle aşıklar, aşklarının uzun sürmesini istiyorlarsa yeni bir sembol bulsunlar." değerlendirmesinde bulundu.

GAYRETTEPE'Yİ YENİ HAVALİMANINA BAĞLAYACAK METRO HATTI İNŞAATI BAŞLIYOR

Gayrettepe'yi yeni havalimanına bağlayacak metro hattının inşaatının başlayacağını ifade eden Arslan, yeni havalimanını Halkalı'daki mevcut hatta bağlayacak metronun da ihalesini yapacaklarını söyledi.

Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde otomobillerin geçiş ücretinin 11,95 lira olacağını bildirdi.

ADİL KULLANIM KOTASI'NI 2018'DE KALDIRACAĞIZ

İnternette istek dışı aboneliklerin sona ermesine ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Arslan, Adil Kullanım Kotası ve Noktası'na ilişkin önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini, 2018'de tamamen bunu kaldıracaklarını kaydetti. 

Arslan, siber güvenliğin çok önemli olduğunu, bu konuda gerekli tedbirleri almak adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yaptırım yetkileri verdiklerini söyledi. BTK'nın tüm kurum ve kuruluşları 7/24 takip ederek, uyarıda bulunduğunu anlatan Arslan, "Ancak karşı taraf buna ilişkin işlem yapmadığında BTK'nın yaptırım yetkisi yoktu. Bu anlamda sıkıntılar yaşayabiliyorduk. BTK'ya yasal yetki vererek, bu yaptırım hakkını verdik." diye konuştu.

BTK'nın siber güvenlik alanında destek verdiğini anlatan Arslan, kurumun siber güvenliğe ilişin eleman alımı yapacağını, aynı zamanda da bu konuda yetişen kişileri bir platformda toplayarak, onların bilgilerinden yararlanacağını söyledi.

OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ'NDE YÜZDE 20 İNDİRİM

Bakan Arslan, Osman Gazi Köprüsü'nün 30 Haziran'da hizmete sunulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bu projede verdiğimiz bir garanti var. Bundan kaynaklı zaman zaman eleştirildiğimiz oluyor. Bu projeler, projeden geçen taşıt sahipleri için yapılmıyor. Ulaşımı, erişimi kolaylaştırmak için yapıyor ancak özellikle bulundukları bölgede sanayiyi, ekonomiyi, endüstriyi büyüterek, ülkemize ilave katma değer oluşturuyorlar. Biz, bu tip yan etkileri daha çok önemsiyoruz. Yakıt ve zaman tasarrufu çok önemli. İstanbul-İzmir Otoyolu tamamen bittiğinde, Osman Gazi Köprüsü'nden beklediğimiz araç trafiği 40 bin. Neden? Çünkü o bölgede yaşayan yaklaşık 25 milyon insanın yaşamını kolaylaştırmak, ticaretini büyütmek yeni kendi taşıt trafiğini oluşturması, bizim beklentimizdir. Herkesin malumu bu sene sonu itibarıyla 100 kilometrenin üzerinde bir kısmını bitirmiş oluyoruz ancak 284 kilometrelik kısmı 2018 sonunda bitecek. Asıl trafiğini o zaman oluşturmuş olacak. Çanakkale, Yavuz Sultan Selim köprülerini de düşünürseniz oluşturacağı ring ile de ilave trafik oluşturacak. O yüzden biz, bunun farkındayız, insanımızın daha konforlu seyahat edebilmesi, körfezi dolaşarak yakıt israfı yapmaması, milli ekonomiye katkı yapması, sera gazı emisyonunun azaltılması... Bütün bunları yaptığımızda biz, Osman Gazi Köprüsü ile ilgili özellikle uzun süredir çalışma yaptık, rapor hazırlandı. Rapor kapsamında Yüksek Planlama Kurulu'ndan karar çıkardık. Yarın itibarıyla Osman Gazi Köprüsü'nde yaklaşık yüzde 20'lik indirim sağlıyoruz ve ücret 65,65 lira olacak. Yaklaşık 89 liralık ücrete 2017 yılı başından itibaren zam yapmamız gerekirken, tam tersine ücreti düşürüyoruz. Burada üç şeyi güdüyoruz, bir, köprünün kullanımın teşvik edilmesi, daha da önemlisi vatandaşımızın körfezi dolaşarak yakıt sarfiyatı, araçlarının yıpranmaması, aldıkları risk bunları düşünürseniz vatandaşın hayatını kolaylaştırmış olacağız."