Şaban ayının sonlarına gelirken müslüman alemini Ramazan ayı sevinci sardı. 11 ayın sultanı Ramazan 2 Nisan'da başlayacak. 2022 yılının ilk orucu 2 Nisan cumartesi günü açılacak. Ramazan orucu için ilk sahura 1 Nisan'da kalkılacak. Kadir gecesi 27 Nisan 2022 Çarşamba günü idrak edilecek. 1 Mayıs 2022 Pazar günü ise Ramazan bayramının 1. günü kutlanacak.
Abone olMüslümanlar her yıl Ramazan ayında açların halinden anlamak, nefsini terbiye etmek ve sevap kazanmak için oruç tutar. Hicri takvime göre belirlenen dini günler her yıl miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Peki oruç ne zaman tutulacak? 2022 Ramazan ne zaman başlayacak? Oruç hangi güne denk geliyor? İşte merak edilenler...
2022 Ramazan ne zaman:
Bu yılın ilk orucu 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayan gece tutulacak. 2 Nisan, Ramazan Ayı'nın ilk gününe denk gelecek. 1 Mayıs 2022'de Ramazan Ayı sona erecek.
Ramazan Bayramı ne zaman:
1 Mayıs 2022 Ramazan Bayramı Arefe gününe denk gelecek. Ramazan Bayramı'nın 1. günü Mayıs 2022 Pazartesi, 2. günü 3 Mayıs 2022 Salı, 3. günü 4 Mayıs 2022 Çarşamba günü idrak edecek.
Kadir Gecesi ne zaman :
Kadir Gecesi 27 Nisan 2022 Çarşamba gününe denk gelecek.
Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler nelerdir?
İslam’a göre Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretler şöyle sıralanmıştır:
Yolculuk:Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 kilometre) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazereti yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferiliği başladıktan sonra bozarsa kendisine kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Kaza da edemeyecek duruma düşerler ise tutamadıkları her bir günlük oruç için bir fitre verirler.
Hastalık:Uzman bir doktorun, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı ve teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Şayet hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fitre verir.
Fitre verecek gücü olmayanlar ise bu imkanı buluncaya kadar dinen sorumlu olmazlar.
Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişiler için, iyileştikten sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır. Oruç tutması halinde hasta olacağı doktor tarafından bildirilen kimse de hasta hükmündedir.
Özel günlerindeki bir kadının da namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.
Gebe olmak:Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda, alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını durumları normale döndüğünde kaza ederler.
Yaşlılık:Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç tutmayıp yerine fitre verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fitre vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır.
Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak:Bir insanın ibadetlerini normal bir şekilde yapmasını engelleyecek zor ve ağır işlerde çalışması veya çalıştırılması doğru değildir. Ancak kişisel veya toplumsal zorunluluklar (Ailesinin rızkını temin etmek için ağır işlerde çalışmak zorunda olanlar) bazılarının böyle işlerde çalışmalarını gerektirebilmektedir. Böyle durumda bulunan bir kişi, oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkuyorsa, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izin günlerinde veya müsait zamanlarda tutamadıkları oruçlarını kaza etmelidirler.
Kaza etme imkanlarının olmaması durumunda ise her gün için bir fitre vermeleri şeklinde görüşler vardır. Ancak çok ağır olmayan günlük işlerde çalışmak orucu terk için özür sayılmaz.
İleri derecede açlık, susuzluk:Açlık veya susuzluk sebebi ile beden ve ruh sağlığının ciddi derecede zarar görmesi söz konusu olan kimse orucunu bozabilir. Sağlık şartları düzelmesi hâlinde bozulan oruç Ramazan’dan sonra kaza edilir. Böyle bir kimsenin orucuna devam etmesi ölümüne sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması yani oruca devam etmesi haram olur.