BIST 9.368
DOLAR 34,43
EURO 36,16
ALTIN 2.957,44
HABER /  RAMAZAN

Oruç tutarken yapılmaması gerekenler

Ramazan ayı, dikkat edilmediği takdirde oruç tutan kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Abone ol

Ramazan ayında oruç tutanların beslenme şekli tamamen değişiyor. Özellikle bu yıl yazın en sıcak zamanına denk gelen Ramazan ayı, dikkat edilmediği takdirde oruç tutan kişilerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Ramazan ayında oruç tutanlara önerilerde bulunan Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, "Ramazanda en çok dikkat edilmesi gereken iki durumdan biri sıcak havalardan dolayı aşırı terleme ile yüksek miktarda sıvı kaybı ve bunun yerine konulamaması. Diğeri ise sahur ve iftar saatleri arasındaki zamanın uzun olması nedeniyle açlık süresinin artması" dedi.

Oruç tutarken unutulmaması gereken en temel şartın yeterli ve dengeli beslenme olduğunu belirten Bahar Aktan, "Yaz aylarına denk gelen Ramazan aylarında oruç tutmanın en kolay yolu, oruç dışı saatlerde bol sıvı tüketerek ve çok küçük porsiyon miktarlarıyla çok sık aralıklarla beslenmekten geçiyor" diye konuştu.

Kahvaltınızı sahurda yapın

Nişantaşı Hastanesi Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, oruç tutanlara şu önerilerde bulundu: "Güne iyi başlamanın en temel yolu iyi kahvaltıdan geçer. Oruç tutarken kahvaltı gereksiniminizi mutlaka sahurda hazırlayacağınız bir kahvaltı ile karşılayın. Kahvaltıda gün içerisinde su isteğinizi arttırmayacak tuzsuz peynir ve tuzsuz zeytini tercih edin.

Bunun yanı sıra açık çay veya bitki çayları, bol miktarda çiğ sebze (domates, salatalık, biber, yeşillik vb.) ve ayrıca tam buğday unundan yapılmış birkaç dilim ekmek ile 1-2 porsiyon meyve ile kahvaltınızı tamamlayın.

Sahurda yiyeceğiniz bir adet haşlanmış yumurta tokluk hissini uzun süre sağlamada size yardımcı olacaktır. Sahurdaki kahvaltınızdan sonra hemen uykuya geçmeyin.

Yemeklerden hemen sonra yatar pozisyona geçmek sindirim sisteminizde bir takım rahatsızlıklara neden olabilir ve bu durum sahurdan iftara kadar size sıkıntı verebilir.

Sahurdaki kahvaltınızdan önce, sırasında ve sonrasında mutlaka su almaya özen gösterin. Günlük su ihtiyacımızın 2 ila 3 litre arasında değiştiğini unutmayın."

İFTARI İKİ KISIMA AYIRIN

İftar konusunda da uyarılarda bulunan Bahar Aktan şöyle devam etti: "Bütün gün süren açlığın ardından iftarda hızlı bir şekilde ve büyük miktarlarda yenen yiyecekler kan şekeri problemlerine sebep olmaktadır. Bu yüzden küçük porsiyonlar ve yavaş bir şekilde yeme düzeni oluşturulmalıdır.

İftarda yemeğe başlarken yarım kase çorba, salata ve bir bardak su tüketilmeli ve hemen ardından 20-30 dakika sürecek bir ara verilmelidir. Bu ara ile orucunuzu açarken aldığınız çorba ve salata size doygunluk hissi verecek ve ana yemeğe başladığınızda çok daha küçük porsiyonlar şeklinde ana yemeğinizi yiyeceksiniz. Yine iftar yemeği öncesinde, sırasında ve sonrasında su içmeyi aklınızdan çıkarmayın."

En az 2.5 litre su için

İftarda tüketilen ana öğünden sonra her 1-1.5 saatte bir ara öğün alınması gerektiğini ifade eden Aktan, "Ara öğünlerde şerbetli tatlılar yerine meyve ve sütlü tatlıları tercih edin. Serinlemek için şekersiz olarak hazırlanmış komposto suyu veya soğutulmuş bitki çayları için. Aşırı miktarda çay ve kahve tüketmek susuz kalmış vücudunuzun daha fazla su kaybetmesine neden olur. İftardan sahura kadar olan sürede 2.5-3 litre su tükettiğinizden emin olun. İftardan 1 saat sonra kısa ve hafif tempolu yürüyüş yapmaya çalışın" açıklamasında bulundu.

Bunları yapmayın

Bahar Aktan, oruç tutarken yapılmaması gereken hataları ise şöyle sıraladı: "Sahura kalkmadan oruç tutmak. Sahurda ağır yemekler ve aşırı miktarda çay-kahve tüketmek. İftar ve sahur arasında yeterince su tüketmemek. İftarda çok hızlı ve büyük porsiyonlarla yemek yemek.

Fırında, ızgara, buğulama, haşlama yöntemleri ile hazırlanmış yemekler yerine kızartılmış yemekler ve hamur işleri tüketmek. İftardan sonra şerbetli hamur tatlıları yemek. Vücudun su ihtiyacını çay ve kahve ile sağlamaya çalışmak. Aşırı tuzlu gıdaların tüketimi ile susama hissini ve böbrek yükünü arttırmak. İftardan sonra hafif tempolu kısa yürüyüşler yapmamak."