BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,44
ALTIN 3.030,12

Oruç tutarken ağzınız kokmasın

Oruç tutarken ağzınız kokmasın

Ramazan'da ağız kokusunu arttıran 10 etkenoruç nedeniyle dişlerin gün boyu fırçalanamaması, diş üzerindeki bir takım bakterilerin zaman içerisinde istenmeyen kokuları ortaya çıkarmasına neden olur. oruçla geçen süre içerisinde sıvı ve gıda eksikliği nedeniyle vücutta yağ ve protein çözünür. bunun...

Oruç tutarken ağzınız kokmasın

Ramazan'da ağız kokusunu arttıran 10 etken

Oruç nedeniyle dişlerin gün boyu fırçalanamaması, diş üzerindeki bir takım bakterilerin zaman içerisinde istenmeyen kokuları ortaya çıkarmasına neden olur. Oruçla geçen süre içerisinde sıvı ve gıda eksikliği nedeniyle vücutta yağ ve protein çözünür. Bunun sonucu da kötü ağız kokusunun sebeplerinden biridir. Ramazan’da ağız kokusunun en önemli nedenleri ise, yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, Ramazan ayında ağız kokusunu artıran 10 yanlış beslenme alışkanlığı hakkında bilgi verdi.

İşte Ramazan ayında ağız kokusunu artıran besin ve beslenme alışkanlığından oluşan 10 önemli hata…

Oruç tutarken ağzınız kokmasın

Sarımsak ve soğanı çiğ yemek

Sarımsak yiyen bir insanın kanına geçen uçucu aromatik bileşikler dışarı atılır. Kan gazlarının akciğerden atılımının sebep olduğu bu koku, hastalık değildir; ancak çevreye rahatsızlık verir. Özellikle Ramazan’da ortaya çıkan bu kokuyu önlemek için; sarımsak, soğan ve baharattan kaçınmak gerekir. Mutlaka tüketilecekse, sarımsak ve soğanın pişirilerek tüketilmesi tercih edilmelidir.

Oruç tutarken ağzınız kokmasın

Süt ürünlerini bolca tüketmek

Süt ürünleri çoğunlukla kötü sindirildiklerinden Ramazan’da ağız kokusu problemlerine neden olabilir. Yumurta, peynir ve sistein içeren besinler, ağız kokusunu artırır. Tuzlu suyla ağzı çalkalamak, yeşil çay, her türlü çerez (ceviz, fıstık vb.), su içeriği bol sebzeler (domates, kereviz, pırasa) ve meyvelerden özellikle elma, ağız kokusunu engelleyici özellikleri nedeniyle tüketilmelidir.

Oruç tutarken ağzınız kokmasın

Şeker ve baharatlı gıdalar yemek

Ramazan boyunca şekerli, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir. Çünkü bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığından, kötü ağız kokusu sebebidir. Kek, bisküvi, çikolata çok fazla yağ, şeker ve beyaz un içeren tatlı ve gıdalardan (rafine karbonhidrat) kaçınılmalıdır. Bu tür gıdaların tüketimi, gün içi ağız ve diş bakımı yapılamayacağından, dişlerde çürüğe neden olur.