BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Ortaöğretimin yeniden yapılanıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm ortaöğretim kurumlarının 4 yıla çıkarılması uygulamasını başlatıyor.

Abone ol

Liselerde hazırlık sınıfları kaldırılırken, meslek lisesi öğrencileri 10. sınıfta diğer liselere geçiş yapabilecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Talim Terbiye Kurulu'nun (TTK) 7 Haziran 2005 tarihinde aldığı ortaöğretimin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararı, bakanlık başöğretmen salonunda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Müsteşar Prof. Dr. Necat Birinci ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk'un da hazır bulunduğu basın toplantısında Milli Eğitim Bakanı Çelik, 57. hükümet döneminde karara bağlanan; ancak altyapı eksikliklerinden kaynaklı uygulamaya geçilemeyen 4 yıllık ortaöğretime 2005-2006 yılından itibaren başlanacağını bildirdi. Talim ve Terbiye Kurulu'nun 4 yıllık eğitime ilişkin 7 maddelik bir karar aldığını belirten Çelik, öncelikle 3 yıllık genel, mesleki ve teknik liselerin eğitim-öğretim süresinin gelecek öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak 4 yıla çıkarılacağını, bu uygulamanın mevcut öğrencileri kapsamayacağını kaydetti.

Çelik, tüm ortaöğretim kurumlarında 4 yıllık öğrenim süresinin hazırlık sınıflarının kaldırılmasını da öngördüğünü kaydederken, "Önünde hazırlık sınıfı bulunan ve öğrenim süresi hazırlık+3 yıl olan genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarının öğrenim süresi 2005-2006 öğrenim yılından itibaren hazırlık sınıfı olmaksızın 4 yıl olacaktır" dedi. Çelik, hazırlık sınıfının kaldırılması uygulamasının mevcut öğrencileri etkilemeyeceğini ifade etti. Çelik, ortaöğretimin yeniden yapılandırılmasının Anadolu ve Fen Liselerini de kapsadığını belirtirken, bu okullarda yabancı dille öğrenimi zorunlu olmaktan çıkarın kararlarını anımsatarak, yabancı dil öğretimini lise düzeyinden ilköğretim düzeyine çekeceklerini bildirdi. TTK'nın aldığı kararlardan üçüncüsünün de bu yönde olduğunu ifade eden Çelik, yabancı dil öğretimin ağırlıklı olarak ilköğretim 4. sınıftan başlatılacağını söyledi. Çelik öğretim programları ve haftalık ders saatlerinin de buna göre belirleneceğini kaydetti.

Çelik, genel liseler ile tüm mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarında Mesleki ve Teknik Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında geliştirilen ortak derslerin okutulacağını açıkladı. "Ortak Beceriler, Bilgisayar ile Tanıtım ve Yönlendirme" derslerinin bu kapsamda verileceğini kaydeden Çelik, yönlendirme kapsamında öğrencilerin mesleki ve teknik lise öğrencilerine 10. sınıfta da genel liseye geçiş hakkı tanınacağını söyledi. Çelik, ortaöğretimi yeniden yapılandırma sürecinde Anadolu Liseleri ile Yabancı Dil Ağırlıklı Liseleri kademeli olarak Anadolu Lisesi olarak tek program altında birleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

İMTİYAZLI LİSELER KENDİLERİNİ KORUYACAK

Çelik, ortaöğretimi yeniden yapılandırılmasının bazı liseleri etkilemeyeceğini kaydetti. Buna göre hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl süreli öğretim yapan Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi ve Kadıköy Anadolu Lisesi'nin mevcut statülerinin devam ettirecek. Çelik, açıklamaların ardından 4 yıllık lise uygulamasına geçişi AB perspektifi, hazırlık sınıflarına ilişkin veli ve öğrencilerin olumsuz görüşleri, modüler sistemin sertifikasyon sistemine uyum, sıkıştırılmış ders müfredatını seyreltme, Anadolu ve Fen Liseleri'nde Fen, Matematik ve Fizik derslerinin yabancı dilde verilmesinden fayda sağlanamamasının etken olduğunu söyledi. Çelik, yeniden yapılandırma kapsamında liselere 'Bitirme Sınavı' düşünceleri olduğunu; ancak henüz bunun karara bağlanmadığını sözlerine eklerken, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Çelik, ÖSS değişikliğine ilişkin bir soru üzerine, yaptığı görüşmelerde YÖK'ün de sistemde seneye bir değişiklik yapmayı öngördüğünü ifade ederken, bunun ortaöğretim kaçınılmaz olduğunu; aksi takdirde iktidar olarak kendilerinin yasal bir düzenlemeye gideceklerini söyledi. Çelik, başka bir soru üzerine yabancı dil öğretiminin yeniden yapılandırma kapsamında 1 yıldan çıkartılarak 4 yıla yaygınlaştırmayı planladıklarını kaydetti. Çelik, yenilenen lise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programına ilişkin olarak da camide uygulamalı ders iddialarına tepki göstererek, "Müfredatta laik eğitim esas alınmış ve pekiştirilmesi amaçlanmıştır" dedi.

Öte yandan Çelik, başlayan okul kayıtlarında velilerden zorla bağış alınması konusunda gelen ihbarları değerlendirdiklerini belirterek, idarecilerin hiçbir veliden zorla para alamayacağını söyledi. Bu konuda kendisine 3 okulla ilgili ihbar geldiğini ve soruşturma açtırdığını belirten Çelik, "Zorla para alan idareciler karşısında bakanlığı bulur" diyerek, okul müdürlerini uyardı.

Kaynak: www.mynet.com