BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,46
ALTIN 3.028,98
HABER /  GÜNCEL

Ortağınız sizi dolandırıyor olabilir mi?

Şirket ortağınız sizi dolandırıyor mu? Şirket üzerinden haksız kazanç mı elde ediyor? Bunu kanıtlamanız artık çok kolay.

Abone ol

Dünyada en büyüğü enerji şirketi Enron'da olmak üzere skandal boyutuna ulaşan şirket içi hile ve yolsuzluklara odaklanacak Türkiye'deki ilk şirket, Yeşilköy'deki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde kuruldu. ABD Sertifikalı Hile Uzmanları Derneği (ACFE) ve uluslararası denetim şirketlerinin raporlarına göre şirketler yıllık gelirlerinin yüzde 5'ini bünyelerindeki hileler nedeniyle kaybediyorlar.

ACFE raporuna göre dünyadaki toplam üretim içerisinde 2.9 trilyon dolardan fazla gelir kaybı anlamına gelen hilelerle ilgili vakaların yüzde 40'ının ABD dışında yaşandığı ve Türkiye'nin de bunlar arasında olduğu belirtiliyor. Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'de de bir boşluk olduğunu düşünen 50 mali müşavir, İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası üyeleri için düzenlediği 8 ay süren Bağımsız Adli Muhasebe Uzmanlığı Programı'nda Prof. Dr. Nejat Bozkurt başkanlığındaki akademisyen heyetten eğitim aldıktan sonra ayrı ayrı çalışmak yerine bir araya gelerek, "FRC Uluslararası Hile Denetimi ve Danışmanlık Hizmetleri" adıyla ortak şirket kurdu.

7 BİN 500'ER LİRAYLA EŞİT ORTAK

Eşit hisse dağılımıyla kurulan şirkete kuruluş aşamasında hermalimüşavir 7 bin 500 lira sermaye koydu. Özellikle Türkiye'de kayıtdışı ekonominin varlığını devam ettirmesi, vergi kaçırma amacıyla kayıtdışılığa yönelmenin getirdiği ortamda beyaz yakalıların hile fırsatları yakalaması ortakların çıkış noktası olmuş. Suiistimal faillerinin yüzde 86'sının yönetimkademesinde yer alması şirket yöneticilerinin, şirketin gizli bilgilerine erişim imkânına daha çok sahip olmasından kaynaklanıyor. Üst düzeydeki yöneticilerin şirketteki kontrol mekanizmalarını aşabilecek yetkilere de daha fazla sahip olmasının yarattığı tehlike, şirket ortaklarına göre dışarıdan profesyonel destek alınmasıyla ortadan kaldırılabilecek. Çünkü onlara göre içeriden müdahale iş huzurunu da bozabilir.

MALİ POLİSLE ÇALIŞILACAK

İDTM'deki ofisine gelecek hafta içerisinde taşınmaya hazırlanan ortaklar, şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na da Mustafa Mesut Ecevit'i seçtiler. FRC'nin Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kütle, ortakların hem birbirlerinden hem de çalışanlarından hileli işlem yapıp gelir kaçırdıklarına dair şüphelerine yanıt vermek için şirket kurduklarını söyledi. Kütle, "Bu konuda Türkiye'de bir boşluk olduğunu düşünüyoruz. Çünkümali polis genelde iş sonuçlanıp ayyuka çıktıktan sonra müdahale ediyor. Denetim şirketleri ise sadece hesaplara odaklanıyor. Oysa biz teknolojiyi de kullanarakmali kayıtların denetiminin dışında örneğin depoda kaçak olduğu şüphesini de izlemeye alıp müşterimize bir rapor sunacağız" diye konuştu.

Şirketler nezdinde nabız yokladıklarını ve olumlu yanıtlar aldıklarını da belirten Ahmet Kütle, "Ortaklardan biri şüphe duyduğunda bize başvurduğunda en fazla 2 ay süreceğini öngördüğümüz bir denetim ve gözetleme planı uygulayacağız. İç kontrol sistemleriyle ilgili yöntemleri devreye sokacağız. Kamu kuruluşlarına yönelik de çalışma planımız var" dedi.