İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin iddiasına göre, ABD İran'la IŞİD'e karşı işbirliği görüşmelerine başlıyor.
Abone olAmerikalı bir yetkili BBC'ye, Washington'ın Irak'taki krizle ilgili olarak İran'la doğrudan görüşmeler yapmayı düşündüğünü açıkladı.
ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide ile bağlantılı Irak Şam İslam Devleti örgütünün Kuzey'de Musul dahil bir dizi kent ve kasabayı ele geçirmesinden sonra Irak konusunda atılabilecek adımları değerlendiriyor.
Bu arada Amerikan Yönetimi, Sünni militanlar tarafından internette yayımlanan ve Iraklı askerler olduğu belirtilen kişilerin katlini gösteren "dehşet verici" fotoğrafları kınadı
Fotoğraflarda sivil kıyafetli askerlerin IŞİD militanlarınca silah zoru ile götürülüşleri ve kazılan hendeklere yüzükoyun yatırılıp infaz edilişleri yer alıyor.
Irak ordusu fotoğrafların gerçek olduğunu açıkladı. Ancak fotoğrafların gerçekliği bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmış değil.
Kuzey Irak'ta bulunan BBC muhabiri Jim Muir'e göre fotoğrafların gerçek olduğunun kesinleşmesi durumunda bu olay, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003'ten sonra, en fazla can kaybının olarak kayıtlara geçecek.
Saldırı, Irak Hükümeti'nin "IŞİD'den inisiyatifi geri aldığı" yolundaki açıklamasından sonra ortaya çıktı.
Irak ordusu IŞİD'den bazı kasabaları geri almıştı.
BU HAFTA BAŞLAYABİLİR
ABD ile İran arasındaki görüşmelerin bu hafta bile başlayabileceği belirtiliyor.
İki ülkenin temsilcileri İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili görüşmeler kapsamında Viyana'da bir araya gelecek. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Irak'a karşı harkete geçmesi halinde ABD'yle işbirliği yapmayı düşünebileceklerini açıklamıştı.
ABD donanmasına ait uçak gemisi USS George HW Bush, iki savaş gemisiyle birlikte Körfez'e sevk ediliyor. Ancak Washington, Irak'a asker gönderilmeyeceğini söylüyor.
İngiliz gazatesi Guardian'ın yazarlarından Ian Black'de aynı iddiayı bugün köşesine taşıdı.
Hafta sonu İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ABD Başkanı Barack Obama'nın açıklamalarını değerlendiren Black'e göre, "ortak düşmanın" cihatçı militanları durdurma arayışında İran ve Amerika Birleşik Devletleri'ni birleştirdi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumartesi günü IŞİD'in zaferinden kaygı duyduklarını ve militanların ilerleyişini durdurmak için Amerika'ya işbirliği yapabileceklerini söyledi. Ancak ertesi gün daha İran Dışişleri Bakanlığı'ndan ihtiyatlı bir açıklama yapıldı, herhangi bir dış müdahalenin krizi daha da karmaşık bir hale getirebileceği belirtilerek "İran'ın terörizm ve aşırılıkla mücadele edecek gücü ve hazırlığı vardır" denildi.
"Amerika Birleşik Devletleri'nin krize tepkisi daha şeffaf ancak kestirilmesi daha güç oldu. Başkan Barack Obama'nın bölgeye uçak gemisi gönderme kararı bunu askeri birliklerin izleyeceği anlamına gelmiyor. Irak'a Amerikan askerleri göndermek, Suriye'deki kimyasal saldırı örneğinde olduğu gibi, Orta Doğu'da yeni krizlere saplanıp kalmak istemeyen Obama'nın kendi "kırmızı çizgileri" ve ABD'nin itibarı tehlikedeyken bile, düşünülemeyecek bir şey gibi görünüyor."