BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,43
ALTIN 3.021,64
HABER /  SAĞLIK

Orta kulak iltihabı belirtileri nedir tedavisi için yapılması gerekenler

Orta kulak iltihabı, kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır. Orta kulak iltihabının belirtileri ve tedavi yöntemlerini Doç. Dr. Ahmet İslam cevapladı.

Abone ol

Orta kulağı döşeyen mukoza adı verilen döşeyici örtünün iltihabına orta kulak iltihabı denir. Bu örtü, östaki borusu adı verilen boru şeklinde bir organla, genizle ve burunla irtibat halindedir. Orta kulakta, kulak zarı ile iç kulak arası köprü görevi gören örs, üzengi ve çekiç adı verilen üç adet kemikcik bulunur. Bunlar vücudun en küçük kemikleridir. Orta kulak normalde hava ile doludur. Kemikcikler ve buna bağlı kulak zarı, bu hava boşluğuna doğru hareket eder. İltihap, bu boşluğu döşeyen iç örtünün şişmesi, orta kulağın sıvıyla dolmasıyla kendini gösterir. Bu durumda, orta kulağı havalandıran östaki borusu da tıkanır. Orta kulaktaki hava, yerini iltihaplı sıvıya bırakır ve buna bağlı olarak hastalık şikayetleri ortaya çıkar.

Orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir?
Orta kulak iltihabının en önemli belirtisi kulak ağrısıdır. Hastalığın akut döneminde, ağrı çok şiddetlidir. Uykudan uyandıracak şiddette bebeklerde kulak ağrısı olur. Ağrıyla beraber ateş de olabilir. Orta kulağın iltihapla dolmasına bağlı olarak, işitmede azalma söz konusudur. Ağrı, orta kulaktaki iltihabın kulak zarını şişirip germesine bağlıdır. Kulak zarı gerginliğinin fazlalaştığı dönemde ağrı zirve yapar.

Bu dönemde, kulak zarı iltihabın baskısıyla delinir ve kulak yolundan kanlı iltihap akmaya başlar. Ağrı, kulak zarında gerilme bittiği için tamamen kaybolur. Kulak akıntısı da bu aşamada en belirgin semptomdur.

Orta kulak iltihabı tedavisi

Tedavi, orta kulaktaki iltihabın doğal yolla temizlenmesini sağlamaya yöneliktir. Burun ve östaki borusunun açılmasını sağlayan ilaçlar verilir. Burun açıcı spreyler, antibiyotikler, ağrı kesiciler, burun içi ve orta kulaktaki ödemi çözücü ilaçlar hastalığın iyileşmesine yardımcı olur. Ağrının şiddetli olduğu dönemde kulak zarının cerrahi olarak çizilmesi, kulak zarı deliklerini önler.

Çocukları orta kulak iltihabından korumak için neler yapmak gerekir?
Orta kulak enfeksiyonları burun ve geniz yoluyla orta kulağa yayıldığı için, bu tür enfeksiyonlarda dikkatli olmak gerekir. Bu dönemde, solunum yolu enfeksiyonunu sıkıntısız atlatmak için gerekli tedbirleri almak gerekir. Çocukların ve bebeklerin yeterli istirahat etmesi ve doğru beslenmesi sağlanmalı, bebekler ve çocuklar sigara dumanına maruz bırakılmamalı, soğuktan ve hava kirliliğinden de korunmalıdır. Burunda akıntı ve iltihap varken çok kuvvetli sümkürmek, iltihabın orta kulağa yayılmasına yola açacağından çocukların bu davranışları engellenmelidir.

Evde alınması gereken önlemler ve uygulanabilecek bir tedavisi var mı?
Orta kulak iltihabı belirtileri olduğunda, evde herhangi bir tedavi uygulamadan önce, çocuğunuzun mutlaka doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. Evde uygulanabilecek yöntemler, çocuğun rahatlatılmasına yöneliktir. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile çocuğun rahat uyku uyuması sağlanabilir. Kulak akıntısı olan çocuklar yüzmemeli, banyoda ise kulak kanalına su teması tıkaçlarla önlenmelidir. Doktorunuz kulak tıkacını nasıl hazırlayacağınızı veya ne tür bir tıkaç temin etmeniz gerektiğini size açıklayacaktır.