BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,37
ALTIN 2.828,15
HABER /  GÜNCEL

Orta Doğu ülkelerine siber saldırı

Orta Doğu ülkelerini hedef alan bir 'süper-virüs' tespit edildi. Rus internet güvenliği şirketi Kaspersky'nin açıklamasına göre 'flame' adlı virüs sızdığı bilgisayarlarda hassas bilgileri ele geçiriyor. Kaspersky'ye göre virüsün arkasında bir devlet var.

Abone ol

Aralarında İran ve İsrail'in de olduğu bazı Orta Doğu ülkelerini hedef alan bir "süper-virüs" tespit edildi.

Rus internet güvenliği şirketi Kaspersky'nin açıklamasına göre "flame" (alev) adlı virüs sızdığı bilgisayarlarda hassas bilgileri ele geçiriyor.

Etkin olduktan sonra farklı yetenekler kazanan virüs ağa bağlanarak ekran görüntüsü alabiliyor ve mikrofon aracılılığıyla ses kaydedebiliyor. Daha sonra bu veriler, saldırıyı düzenleyen kişi ya da kuruma aktarılıyor.

Kaspersky yetkilileri virüsün siber eylemcilerden ziyade bir ülke tarafından geliştirildiğini tahmin ettiklerini ancak kaynağını bilmediklerini söyledi.

Bilinen en karmaşık siber tehditlerden biri olarak nitelenen Flame, Batı Asya ülkelerinde bilgisayarlardaki verileri silen "Wiper" adlı başka bir virüs araştırılırken keşfedildi.

Kaspersky araştırmayı Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ile birlikte yürüttü.

Daha önce Stuxnet adlı bir virüs yazılımın İran'ın nükleer altyapısını hedef aldığı ortaya çıkmıştı.

Duqu adlı başka bir virüsün de bilgisayar ağlarına sızarak veri çaldığı belirlenmişti.

Flame'in ise fiziksel zarar vermeyi amaçlamadığı düşünülüyor. Kaspersky'nin virüs uzmanı Vitali Kamluk'a göre virüsün amacı büyük miktarda hassas veri toplamak.

Kamluk, "Virüs sisteme girdikten sonra ağ trafiğini izlemek, ekran görüntüsü almak, konuşmaları kaydetmek ve klavyeye müdahale etmek gibi karmaşık bir operasyona başlıyor" dedi.

Vitali Kamluk, tespit ettikleri ilk vakanın Ağustos 2010'a ait olduğunu ancak virüsün çok daha uzun zamandır aktif olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Kaspersky yetkililerine göre, virüs İran, İsrail, Sudan, Suriye Lübnan, Suudi Arabistan ve Mısır'da 600'den fazla birey, işletme, akademik kurum ve devlet sistemini hedef aldı.

20 BM büyüklüğü olan - Stuxnet'in 20 katı - virüsün analizinin birkaç yıl alabileceği belirtiliyor.