Türkiye'deki genel seçim sonuçlarına Orta Doğu basını da geniş yer verdi. İsrail ve İran'da sonuçlar için 'Erdoğan ve AKP'nin hayallerini engelledi' yorumu yapılırken, Katar'da ise "AKP'nin zaferi" başlıkları atıldı.
Abone olTürkiye'deki seçim sonuçları Orta Doğu basınının da gündeminde.
BBC'nin derlediği basın özetlerine göre, Arapça yayın yapan Londra merkezli Suudi gazete Al Hayat, Türkiye'deki seçim sonuçları için şu başlıkları attı:
"Seçimler Erdoğan'a sürpriz bir vurgun oldu, partisi 'koalisyonu' kabul etmeye hazırlanıyor"
"HDP Erdoğan'la koalisyon yapmayı reddediyor"
"AK Parti mecliste mutlak çoğunluğu kaybediyor"
Londra merkezli bağısız Al Quds Al Arabi gazetesindeki başlıklar da şöyle:
"Erdoğan'ın partisi seçimlerde birinci parti çıktı, Kürtler meclise girdi"
"Erdoğan'ın Türkiye'yi başkanlık sistemine dönüştürme projesine engeller"
'Totaliter Sultanlık hayali bozuldu'
Al Quds al Arabi'nın başyazısında da şu yorum yapıldı:
"Arapların, özellikle Orta Doğu'da yaşayanların büyük çoğunluğunun Türkiye'deki genel seçim sonuçlarından endişe duydukları kesin. Sonuçlar, gelecek yıllar içinde yalnızca Türkiye'nin değil, bölgenin de geleceğini belirleyecek."
Londra merkezli Al Arab Al Alamiya'nın başlıkları:
"Türkiye, Erdoğan'ın totaliter 'Sultanlık' hayalini bozdu"
"Genel seçimler, Erdoğan'ın Yeni Türkiye hayaline son verdi"
Al Arab Al Alamiya gazetesinde Ammar Dayub'un yorum yazısında şu ifadeler yer aldı:
"Ekonomiden, siyasete, toplumsal normlar ve (Müslüman Kardeşlerin fikirlerini benimseme) girişimlerine kadar birçok sorun, Erdoğan'ın 'sultanlık' kurma hevesini engellemiş görünüyor. Bu dün sonuçlanan genel seçimlerle açığa çıktı. Bu seçimler büyük olasılıkla Erdoğan'ın 13 yıl üst üste devam eden zirvedeki konumunun sonuna geldiğine, yıldızının da sönmeye başlayacağına işaret ediyor."
İsrail basını: Anti Semitizm gerileyebilir
İsrail basını da seçimlere geniş yer ayırmış.
Başbakan Netanyahu'yu destekleyen Yisrael Yahom gazetesinde yer alan Prof. Eyal Zisser imzalı yorum yazısı şöyle:
"Türk halkı dün, açık ve yürekli bir şekilde ifade etti. Seçmenlerin çoğunluğu Erdoğan'a üç defa 'Hayır' dedi. İlk olarak, partisinin meclisteki çoğunluğunu reddettiler, ikincisi HDP'yi meclise soktular, üçüncüsü Erdoğan'a Türkiye'yi başkanlık sistemine çevirmeye etki edebilecek anayasal devrim için gerekli çoğunluğu vermedi. Dolayısıyla seçimler, Erdoğan için kötü, Türkiye için iyi haber. Görünen o ki, 10 yıldan uzun süredir iktidarda olan Erdoğan'ın hala yozlaştırmayı başaramadığı birkaç iyi kesim var. Türkiye Erdoğan'dan yoruldu ve seçmenler dünkü seçimlerde ona sarı kart gösterdi."
İsrail'de Yediot Aharonot gazetesinden Ben-Dror Yemini'nin makalesi de şöyle:
"Bize, 'Düşmanın düşünce sevinme' dediler. Fakat bu dürtüyü bastırmak hayli zor. Bu kötü adam Recep Tayyip Erdoğan neredeyse 15 yıldır yükseliyor, güçleniyordu. Ve şimdi ise, gözlerimizin önünde bir dönüm noktası yaşanıyor. Sultan olmayacak. Bu, Türkiye ve Türkler için iyi haber çünkü deneyimler gösteriyor ki, siyasal İslam ne zaman başını gösterse, önce tahrip sonra da yıkım geliyor. Seçimler, temkinli bir iyimserliğe hala yer olduğuna işaret ediyor. Erdoğan'ın beslediği anti Semitizm hızla yok olmayacak, ama belki de, yalnızca belki de gerilemeye başlayacak, tıpkı bunu başlatan gibi."
İran basını: AKP'nin başarısızlığı
İran televizyonlarında yapılan yorumlar şöyle:
VIRI: "Türkiye Başbakanı, AKP'nin rakiplerine karşı açık bir zafer ilan ettiğini söylese de iktidar partisinin mutlak çoğunluk elde etmekteki başarısızlığı partinin 13 yıllık iktidarına bir son verdi."
Press TV: "Erdoğan'ın anayasayı değiştirme ve Türkiye'yi başkanlık sistemine dönüştürme planları buhar oldu, zira böyle bir değişiklik için meclisin üçte ikisine sahip olması gerekirdi."
İran resmi televizyon kanalı IRINN de seçim sonuçları için "AKP'nin başarısızlığı" ifadesini kullandı."
İran'daki muhafazakar Khorasan (Horasan) gazetesi, "Uzmanlar, zayıf ekonomik koşullar, ekonomik büyümedeki düşüş, Erdoğan'ın Suriye'ye müdahil olması ve iktidar partisinin mali skandallarının, Erdoğan'ın bu seçimlerdeki büyük yenilgisinin gerekçeleri olduğunu söylüyor."
İran'da reformcu E'temad gazetesinin yorumu şöyle: "Muhtemelen, Erdoğan Türkiye meclisindeki mutlak güç hayallerini hiçbir zaman gerçekleşmeyen arzuları arasına eklemeli."
Reformcu Şark gazetesi de seçim sonuçlarını "Erdoğan'ın yenilgisi, demokrasinin zaferi" başlığıyla verdi.
Bazı İranlı gazeteciler de seçim sonuçlarına tepkilerini Twitter hesaplarından gösterdi.
Türkiye'de yaşayan İranlı gazeteci Reza Haghigatnezhad (@rezahn56): "Türkiye'nin sevinen Kürtleri, onlar artık baskı altındaki seyirciler değil, onlar yeni aktörler oldu."
Almanya'da yaşayan İranlı gazeteci Omid Rezaee (@omid6887): "Bu zafer yalnızca Türkiye'deki Kürtlerin zaferi değil. Artık durum, Türkiye'de bölgede ve belki de İran'ın Kürdistan'ında da değişecek."
Türkiye'de yaşayan İranlı gazeteci Behrooz Kazemi, Facebook hesabından şu mesajı paylaştı: "Türkiye'de yaşadığım için çok mutluyum. Bugün Türkiye'deki Kürtler için tarihi bir gün. Türkiye'deki Kürtler silahlarını bıraktı ve sivil mücadelenin gücünü kullandı."
Katar basınından AKP'ye övgü
Lübnanlı Al Akhbar gazetesi, baş sayfadan verdiği habere "Türkiye, Sultan'ın tahtını sarsıyor" başlığı attı ve seçimlerin 'yeni bir imparatorluk kurma hayallerini suya düşürdüğünü' yazdı.
Lübnanlı El Sefir'in haberinde Türk halkının 'Erdoğan'a bir dizi tokat attığı' ifade edildi.
Katar basını ise sonuçları AKP'nin zaferi olarak yorumladı.
Al Arab gazetesi, "AKP Türkiye'deki genel seçimleri kazandı" başlığını attı.
Al Vatan, AKP'nin hükümet kurabilmek için diğer partilerle koalisyon yapması gerektiğini yazdı ve Erdoğan'ın "Türkiye seçimlerinin güven ve istikrarı arttırdığı" yönündeki sözlerine yer verdi.
Lübnanlı El Mustaqbal gazetesinden Wisam Sa'adah da AKP'yi övdü. Yazar, seçimlerin Türkiye'nin "Osmanlı tarihi ile cumhuriyetçi ve çoğulcu toplumu birleştirebilme yeteneğini gösterdiğini" söyledi.
BBC'nin yabancı basını izleme birimi BBC Monitoring, Mısır basınının seçim sonuçlarına yer vermediğini aktardı.