BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Orta Avrupa'dan nükleere destek

Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya devlet başkanları, nükleer enerjiye devam kararı aldı.

Abone ol

Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya devlet başkanlarının, Vişegrad Ülkeleri birliğinin kuruluşunun 20. yılında düzenledikleri zirve toplantısından ''nükleer enerjiye devam" kararı çıktı.

Cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleşen toplantıda, bölgede nükleer enerjiden başka bir alternatif bulunmadığı, dolayısıyla nükleer enerjinin reddedilmesinin, bölge ülkelerini ağır bir enerji sorunuyla karşı karşıya bırakacağı vurgulandı.

Vişegrad ülkeleri devlet başkanları, doğal gaz ve petrol yataklarının bulunmadığı bu bölgede, nükleer enerjiden, başka bir enerji kaynağına geçişin olağanüstü büyük maliyetinin olacağını ileri sürerek, bölge ekonomisinin bunu kaldıramayacağını savundular.

Macaristan cumhurbaşkanı Pál Schmitt, "atom enerjisinin şu an bölge için alternatifinin bulunmadığını" söyledi.

Çek cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ise yersiz bir nükleer enerji karşıtlığı yaratıldığını, Japonya'da meydana gelen facianın nükleer değil, bir doğa faciası olduğunu öne sürdü.

Aslında devlet başkanlarının bu kararı sürpriz değil. Vişegrad ülkeleri açısından atom santralleri, elektrik enerji tüketiminin ana kaynağı.

Örneğin Macaristan'da ülke çapında kullanılan elektrik enerjisinin % 40'ı Paks şehrindeki atom santralinden karşılanıyor. Macaristan bu santrale yeni bir nükleer reaktör ekleyerek santralin büyütülmesini amaçlıyor.

Çek Cumhuriyetinde, mevcut atom santralleri yeni reaktörlerle genişletiyor.

Nüfusu az, ama nükleer santral sayısı fazla olan Çek Cumhuriyeti'nde elektrik önemli bir ihracat kalemi.

Zengin kömür yataklarına sahip olan Polonya'nın nükleer santrali yok.

Ancak Polonya hükümeti 2010 yılında aldığı bir kararla, ülkede 2020 yılına kadar iki nükleer santral birden kurulmasını hedefledi.

Bu santrallerin tam kapasiteyle çalışmasıyla 2030 yılında elektrik tüketiminin % 20'nin nükleer enerjiyle karşılanması amaçlanıyor.

Slovakya ise nükleer santraller arasında en çok tartışılan Orta Avrupa ülkelerinden biri.

Nükleer santrale sahip olan bu küçük ülke, komşusu Avusturya tarafından, eski atom santrali yeterli güvenliğe sahip olmadığı gerekçesiyle sürekli eleştiriliyor.

Bölgeye komşu ülkelerden Avusturya ve Sırbistan ise nükleer santrallere karşı bir hükümet politikası izliyor.