BIST 9.472
DOLAR 34,43
EURO 36,42
ALTIN 2.840,53
HABER /  GÜNCEL

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yüzlerce kişi öldü

Kızılhaç, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olaylarında ölenlerin sayısının 300'ü geçtiğini kaydetti. Ceset toplama çalışmaları hafta sonunda sürecek.

Abone ol

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde iki gündür devam eden şiddet olaylarında 300'den fazla kişinin öldüğü açıklandı.

Kızılhaç, başkent Bangui'de ceset toplama çalışmalarına gece ara verildiğini ve yarın yeniden başlanacağını kaydetti.

Toplu katliam ve din kaynaklı çatışmaların şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı yüzlerce Fransız asker, kentte düzeni sağlamaya çalışıyor.

Fransız ordusu sözcüsü, havaalanı yakınlarında sivillere ve Fransız askerlerine ateş açan silahlı saldırganların etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

AFP’ye açıklama yapan Albay Gilles Jaron, silahlı bir kamyonet içinden sivillere ve Fransız askerleri üzerine üç kez ateş açıldığını, bunun ardından askerlerin saldırganlara karşılık verdiğini söyledi.

Saldırının Perşembe günü, yani Birleşmiş Milletler'in Fransa öncülüğündeki kuvvetlerin Orta Afrika Cumhuriyeti’ne askeri harekâtına onay vermesinden önce gerçekleştiği belirtiliyor.

Muhalif gruplar ve devrik devlet başkanının destekçileri arasındaki çatışmalar Perşembe günü şiddetlenmişti.

Çatışmalar yüzünden yüzlerce sivil sığınmak için 400’e yakın Fransız askerinin görev yaptığı havaalanı yakınlarına gitmişti.

Etnik gerilim

Saldırıdan birkaç saat sonra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sivilleri korumak amacıyla Orta Afrika Cumhuriyeti'ne askeri harekât başlatacaklarını açıkladı.

Bu açıklamadan önce ülkede yalnızca 650 Fransız askeri bulunuyordu. Bu sayının hızla artacağı belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiltere’nin de C-17 tipi nakliye uçağını Fransız askerlerine yardımcı olması için gönderdiklerini açıkladı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki gerginliğin giderek tırmandığına dikkat çekiliyor.

Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkede Bozize'yi devirerek kendisini ülkenin ilk Müslüman devlet başkanı ilan eden Mişel Cotodia'nın iktidara gelmesinden sonra kamu düzeni bozulmuştu.

Cotodia, Seleka adlı kendi isyancı grubunu dağıtmış ve bazı gerillalar orduya katılmıştı. Ancak gözlemciler, başkentte bile kontrolün kimde olduğunun bilinmediğini söylüyor.

Cumhurbaşkanının devrilmesinden sonra kaosa sürüklenen 4 milyon 600 bin nüfuslu Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çatışmalar nedeniyle nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun ülkeyi terk ettiği belirtiliyor.

Ülkede şu an Afrika Barış Gücü'ne bağlı 2500 asker bulunuyor.

BM'nin bir yıl geçerli olacak kararına göre, bölgede görev yapacak Afrikalı askerlerin sayısı 3 bin 600'e çıkarken, yaklaşık 1200 Fransız askeri de bölgede konuşlandırılacak.