BIST 9.972
DOLAR 35,35
EURO 36,62
ALTIN 3.008,52
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ormanlara kameralı izleme

Türkiye'de orman yangını bakımından riskli olan 12 milyon hektarlık alan, 62 kamera ile gözetim altında.

Abone ol

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'de 12 milyon hektar alanın orman yangını açısından riskli olduğunu belirterek, "Bu alanların hassas olan bölgelerinde 62 kamera 30 kilometrelik çember içerisinde gözetleme yapıyor" dedi.

Yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte orman yangınları da konuşulmaya başladı. Türkiye'de yılda ortalama 2 bin orman yangını çıktığını işaret eden Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Havaların ısınması ile birlikte ülkemizin özellikle Ege Akdeniz ve Marmara Bölgeleri orman yangınları açısından en riskli bölgelerini oluşturuyor. Yaklaşık 12 milyon hektarlık ormanımız riskli konumda.

Bunun için de biz her yıl yangınla ilgili tedbirlerimizi ve çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz" dedi.
Orman yangılarını önlemek adına 3 aşamalı çalışma yaptıklarını belirten Kahveci, "Önce yangının çıkmasına mani olabilir miyiz? Maalesef ülkemizde 2 bin adet orman yangını çıkıyor. Bunların çıkış nedenlerinin yüzde 90'ından fazlası da insan kaynaklı. İnsanımızın ihmal ve dikkatsizliği en önemli yangın çıkış nedenlerinin başında geliyor. Bunun için toplumsal bilinçlendirmeye ihtiyacımız var.

Bu çerçevede biz bu aylarda dağdaki çobana kadar bütün halk kesimlerine ulaşarak ihmal ve dikkatsizlikten yangın çıkmaması için yoğun bir eğitim ve tanıtım faaliyetini sürdürüyoruz. Bunun dışında yangın çıktığı zaman ne yapabiliriz? Bu yönde de önce yangının erken haber alınması lazım. Bu konuda da ülkemizin değişik hassas bölgelerinde 62 kamera 30 kilometrelik çember içerisinde gözetleme yapıyor. Kameralar bizim geliştirdiğimiz bir donanım ile birlikte çıkan dumanı 15-20 saniyede bütün sistemleri harekete geçirecek şekilde kuruldu ve şu anda çalışıyor. Bunun dışında 750 yerde gözetleme kulelerimiz var.

Bu şekilde yangını en hızlı şekilde haber alabilme sistemimizi geliştirdik" şeklinde konuştu. Yangın müdahalesi için şu an 45 hava aracının bulunduğunu ve bunların değişik bölgelerde konuşlandırıldığını aktaran Genel Müdür Kahveci, sözlerine şöyle devam etti: "Yangın çıktığı zaman hızlı ve etkin nasıl müdahale edebiliriz? Bu aşamada da havadan ve karadan iki aşamalı müdahale ediyoruz.

20 adet helikopter kiraladık, görev alanlarına intikal ettiler. 45 adet hava aracımızı yangın sezonunda değişik bölgelerde konuşlandırdık. Bin 200 aracımız, 11 bin yangın işçimiz, 2 bin 500 teknik elemanımız, 4 bin memurumuz olmak üzere bütün personelimizi yıl boyunca eğitimden geçirdik. Bütün personel görev alanlarına dağıldı. 24 saat esasına göre bütün ekiplerimiz görev yerlerinde bekliyor."