Türkiye her yıl yaz döneminde binlerce hektarlık ormanlık alanını yangınla kaybediyor.
Abone olAncak bu yıl orman yangınlarında geçen yıla oranla yarı yarıya azalma yaşandı. 2009 yılı ilk 7 ayında çıkan 771 yangında bin 326 hektarlık alan yandı.
Bu yıl temmuz ayı sonuna kadar 644 yangında 584 hektarlık ormanlık alan yandı. Yangın kaynağının hassas kameralar ve gözlem kuleleriyle 10 saniye gibi kısa bir sürede tespit edilebilmesi orman yangınlarının azalmasındaki en önemli etken olarak gösteriliyor. Son 5 yılda yangına hassas alanlarda müdahale süresi 1 saatten 15 dakikaya indirildi.
Orman Genel Müdürlüğü, en riskli bölgelere yerleştirdiği 776 adet gözleme kulesi ve hassas kameralarla izlenen alanlarda duman başlangıcından 10-15 saniye içinde yangının kaynağını tespit edebiliyor. Manavgat'ta çıkan 17 yangından 15'i bu sistemle bir dakika gibi kısa bir sürede tespit edilerek kontrol altına alındı.
Bazen yüzlerce metreyi aşan alevlere karşı verilen mücadelede ormancıların en büyük yardımcısı suya derhal ulaşılabilmesi için son 3 yılda orman içlerinde her 5 kilometrede bir olmak üzere bin 250 adet havuz ve gölet inşa edildi.
Orman yangınlarına hızlı ve etkin müdahale etmek için 11 bin yangın işçisinden oluşan 823 kişilik ilk müdahale ekibi, 24 saat göreve hazır bekletiliyor. Orman yangınlarına müdahale için 11 bin yangın işçisi, 2 bin 500 teknik eleman, 5 bin memur ve bin 200 arozöz, 150 adet ilk müdahale aracı, 72 su tankeri, 167 dozer, 35 loder, 132 greyder, 53 treyler, 366 arazi aracı, 144 su tankı ve 82 karavan ekiplerle birlikte orman yangınları ile mücadelede görev yapıyor. Ayrıca yangına hassas yerlerde sürekli kontrol için seyyar motorize ekipler kuruldu.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, geçen yılla kıyaslandığında orman yangınları sayısında çok fazla bir düşüş olmasa da yanan alan bakımından yarı yarıya azalma olduğunu bildirdi. Türkiye'de özellikle Akdeniz ve Ege sahillerinin yangınlar açısından en riskli bölge olduğunu belirten Kahveci, ormanların 12 milyon hektarlık kısmının yangına çok hassas bölgelerde yer aldığını ifade etti.
Kahveci, Türkiye'de 1937 yılından 2009 yılı sonuna kadar 86 bin 800 adet orman yangını çıktığını ve 1 milyon 604 bin 700 hektar orman alanının zarar gördüğünü söyledi. Bu dönemde yıllık ortalama yangın adedinin bin 180, ortalama yanan alan ise 22 bin 400 hektar olarak belirlendiğini ifade eden Kahveci, angın a karşıkalar oluşturulmaktadır."Ancak son yıllarda yıllık yangın sayısı 2 bini bulmasına rağmen yanan alan miktarı 10 bin hektarın altına düşürüldü. Şu anda Uydu Araç Takip Sistemi ile bütün araçlarımızı internet üzerinden anlık olarak izleyebiliyoruz. Yangın anında arazözlerdeki su miktarına kadar her şeyi görebiliyoruz. Kameralı Yangın Takip Sistemi ise ormanları 24 saat izlemeye imkan veriyor. En riskli bölgelere yerleştirilen 776 adet gözetleme kulesi ve hassas kameralarla izlenen alanlarda, duman başlangıcından 10 ila 15 saniye içinde kaynağı bulunabiliyor. Sistem sayesinde yangına müdahale süresi azaldı, bölgeye nasıl ulaşılacağı ve yangına nereden ne şekilde müdahale edileceği kısa zamanda belirlenebiliyor." dedi.
Orman yangınlarının çıkış nedeninin yüzde 90 gibi büyük bölünün insan kaynaklı olduğunu belirten Kahveci, bu kapsamda gezici eğitim ekipleri oluşturulduğunu ve toplam 6 bin köyde 350 bin orman köylüsüne eğitim verdiklerini açıkladı.