Nobel'li yazar Orhan Pamuk, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda Başbakan Erdoğan'ın Soma faciasındaki tutumunu eleştirdi
Abone olİNTERNETHABER.COM
Geçtiğimiz günlerde Masumiyet Müzesi projesiyle ödül alan ve ödülü Soma'lı maden işçilerine adayan dünyaca ünlü Nobel'li yazar Orhan Pamuk, Hürriyet sine konuştu.
Çınar Oskay'ın sorularını yanıtlayan Orhan Pamuk gündeme dair çarpıcı eleştirilerde bulundu. Başbakan Erdoğan'ın Soma krizini iyi yönetemediğini vurgulayan Pamuk, Okmeydanı'nda ortaya çıkan Alevi-Sünni gerilmi ve Başbakan'ın kullandığı dili eleştirdi.
İşte röportajdaki ilgili bölüm:
SOMA NE HİSSETİYOR SİZE?
Ödülü Soma’ya adadınız. Bu çağda, Sanayi Devrimi koşullarında, köleler gibi çalıştırılıyor güzelim insanlar. Karbonmonoksit düzeyi normalin 10 katı, işçilere verilen maske 1993 yapımı çıktı... Ne hissettiriyor bunlar size?
-Soma’daki facianın pek çok cephesi var. Bizde insan hayatı ucuzdur; bunu hepimiz biliriz. Bu yüzden yıllarca işkence yapılabilir; çok rahat trafik kazaları olur. “Merak etme bir şey olmaz abi” bizim milli ideolojimiz. Bu cümle, yasayla kontrolün olmadığı yerde, kapitalist yatırımcının yoksul vatandaşı pestil gibi ezdiği düzenin sloganıdır. İdare ederiz abi! Hiçbirimiz görmedi mi benzin istasyonunda sigara içeni? Eğitime değil askeriyeye masraf yapılır. İş yerlerindeki koşullara dikkat edilmez. Bunun kalbinde insan hayatına saygısızlık var.
Bu hiç değişmez mi bizde?
-Düşünce özgürlüğü olmayan, her eleştiriyi askeri darbe olarak yorumlayan bir ortamda değişmez. Çok kutuplaşma var. İşte Pendik tersanesi… Bir günde değil belki ama senede 300 kişi ölüyor orada da. Dört yıldır güya iş güvenliği sağlanacak. 12 yıldır hükümetsen, değiştirmek sana düşer. Her kötülüğü hükümet yaptı demiyorum. “Bir şey olmaz” demek geleneğimiz değil mi?
ERDOĞAN'I SOMA'DA BAŞARISIZ OLARAK GÖRÜYORUM
‘Kar’ romanından sonra romancının işi bütün karakterleri anlayabilmektir, demiştiniz. Recep Tayyip Erdoğan’a bakarken, bir romancı olarak, onun bakış açısını anlayabiliyor musunuz?
-Soma’ya, orayı yatıştırmaya gidiyor. Sonra oradan, daha büyük bir yangınla dönmesini başarısızlık olarak görüyorum. Gezi’ye de kutuplaşmayı artırıcı bir tepki veriyor. Belki karşılığını seçimde alıyor. Ama uzun vadede çok zararlı olduğunu düşünüyorum. Kutuplaşmanın olduğu yerde iş güvenliği, düşünce özgürlüğü olmaz. Çünkü ‘Ya ben ya hiç’ haline geliyor.
"DAHA ÇOK OY" İÇİN ALEVE BENZİN DÖKMESİNİ İYİ GÖRMÜYORUM
Okmeydanı’nda Cemevi’nde oradaki çatışmaları seyreden 30 yaşında bir genç vuruldu, öldü. Yine bir Alevi. Ülkedeki gidişat sizi huzursuz ediyor mu?
-Kutuplaşmanın sonucu olarak, Alevi ve Sünni şeklinde Türkiye’nin bölünmesini, siyasetçilerin “Daha çok oy alayım” diye bu aleve benzin dökmesini iyi görmüyorum.
RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN