BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Orhan Pamuk ayakta alkışlandı

Son derece duygusal konuştu. İçe dönük bir metin okudu. Babasıyla olan anılarını anlatan Pamuk, ayakta alkışlandı..

Abone ol

Yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü kabul konuşmasını dün akşam Stockholm'deki İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde yaptı.

edebiyat ve sanat dünyasından çok sayıda kişi dinledi. Dünyanın dört bir yanından gelen gazeteciler ve televizyon kameraları da törende hazır bulundu.

"Babamın Bavulu" adını verdiği konuşma metnini Türkçe okuyan Pamuk, salonu dolduran davetlilere duygusal anlar yaşattı. Kürsüde son derece sakin olduğu gözlenen Pamuk, zaman zaman ellerini cebine sokarak, zaman zaman suyundan birkaç yudum alarak konuşmasını sürdürdü.

Konuşmasında babasının yazıları üzerinden edebiyatla kurduğu ilişkiyi anlatan Pamuk, konferansın sonunda babasının Aralık 2002'de öldüğünü anımsatarak, "Bugün babam aramızda olsun çok isterdim" dedi.

Metni kendi dillerindeki çevirilerden takip eden izleyiciler, Pamuk'u dakikalarca önce oturdukları yerde, sonra da ayakta alkışladılar. Konuşmasında "taşrada olma duygusu" ve "hakiki olabilme endişesi" üzerinde özellikle duran Pamuk, "edebiyatın hakkını verme" çabasını çeşitli örneklerle ifade etti.

Ödül töreni pazar günü
Konuşmasının ardından kızı Rüya ile tebrikleri kabul eden Pamuk, kitaplarını da imzaladı. Pamuk, ödülünü ise pazar günü düzenlenecek törenle alacak.