BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 36,01
ALTIN 3.004,54
HABER /  GÜNCEL

Orgeneral Koşaner'i neler bekliyor?

Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'i ise hem projeler hem de davalar bekliyor.

Abone ol

Ankara'da hareketli günlerin yaşanmasına neden olan YAŞ krizi bitti, şimdi gözler devir teslim törenlerinde yapılacak konuşmalarda. Kimin ne mesaj vereceği merak ediliyor. Yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner'i ise hem projeler hem de davalar bekliyor.

Orgeneral Işık Koşaner Genelkurmay Başkanlığı'na, Orgeneral Erdal Ceylanoğlu da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. Şimdi sırada devir teslim törenleri var.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) geçen Çarşamba sona erdi ancak Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) atama krizi ise bir süre daha devam etti ve dün gece sonuçlandı. TSK'nın bir ve iki numaları isimleri belirlendi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından geçen kararnamelerle TSK'nın komuta kademesi yeniden şekillendi. Genelkurmay Başkanı beklendiği gibi Orgeneral Işık Koşaner oldu. Koşaner'den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu getirildi.

Koşaner görevini üç yıl sürdürecek. Ceylanoğlu ise bir yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptıktan sonra yaş haddinden emekliye sevk edilecek.

Ceylanoğlu'ndan boşalan 1. Ordu Komutanlığı'na Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Ege Ordu Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Harp Akademileri Komutanlığı'na da Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı atandı.

Bu kararlarla Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Orgeneral Necdet Özel'in yeri değişmemiş oldu. Özel, gelecek yıl Kara Kuvvetleri'nden emekli olacak Erdal Ceylanoğlu'nun yerine gelecek. Ve 2013 yılında Koşaner'in yerine dört yıllığına Genelkurmay Başkanı olacak.

Bu atamalar yapılırken TSK'nın teamülleri de zorlandı. Normal şartlarda 1. Ordu Komutanlığı'na Erdal Ceylanoğlu'ndan sonra üç yıllık en kıdemli orgeneral olan Saldıray Berk'in gelmesi gerekiyordu ancak hükümetin Berk'le ilgili rezervleri nedeniyle göreve iki yıllık Orgeneral olan Hayri Kıvrıkoğlu atandı.

Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık'ın beklenmedik kararıyla bu yıl iki yerine üç orgeneral emekli oldu. Böylece geçen yıl 15'e çıkan orgeneral-oramiral sayısı da yeniden 14'e düştü.

Kriz sürecinde ismi bir ara Jandarma Genel Komutanlığı için geçen ve İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı için Necdet Özel yerine onun önünü açmak istediği öne sürülen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner ise aynı görevinde kaldı.

DEVİR TESLİMDE KİM NE DİYECEK?

Ankara’da kriz yaşandı geçti ancak önümüzdeki günlerde krizden arta kalan tortuları ve askerin içinde bulunduğu ruh halini yansıtacak 4 önemli devir teslim töreni var.

Devir teslim törenlerinde verilecek mesajlar, hem krize karşı askerin tavrını hem de bundan sonra gelişebilecek olaylara karşı gösterilecek tutumların ipuçlarını taşıyacak.

Birinci Ordu Komutanlığı’na atanan Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, görevini Orgeneral Hasan Iğsız’dan devralacak. YAŞ toplantısında hükümetten veto yiyen Orgeneral Iğsız’ın nasıl bir veda konuşması yapacağı merak ediliyor.

Ardından Jandarma Genel Komutanlığı’nda devir teslim töreni var. Sürpriz bir şekilde emekliliğini isteyen ve bir tavır gösteren Orgeneral Atilla Işık’ın yerine Orgeneral Necdet Özel geçecek.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki devir teslimde ise yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner makamını Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’na bırakacak.

27 Ağustos tarihinde ise Genelkurmay Başkanlığı'nda devir teslim töreni var. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in devir teslim konuşmalarında ne tür mesajlar vereceği merakla bekleniyor. Orgeneral Başbuğ'un giderayak neler söyleyeceği, Orgeneral Işık Koşaner'in ise nasıl bir Genelkurmay Başkanı portresi çizeceği bu konuşmalarda belli olacak.

PROFESYONEL ORDU, KARAKOLLAR VE DAVALAR

30 Ağustos'ta Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak Orgeneral Işık Koşaner'i üç yıllık görev süresinin ilk döneminde önemli projeler ve dosyalar bekliyor. Projeler çok yakın geçmişin gündemindeydi, dosyalar ise birçok emekli ve muvazzaf personel hakkında açılan soruşturma ve davalar.

Orgeneral Koşaner'i üç yıllık görev süresinin ilk yılında bekleyen en önemli proje sınır birliklerinin profesyonelleşmesi olacak.

90'lı yılların başında Özel Kuvvetler Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak bordo berelilere komuta eden Koşaner, halen devam eden çalışma kapsamında profesyonel birliklerin eğitimleri ve görev bölgelerinin tespitinde son sözü söyleyecek.

Orgeneral Başbuğ döneminde inşaatına başlanan ancak yavaş ilerlediği için eleştirilen yeni karakol binalarına ilişkin projenin Orgeneral Koşaner'in önceliklerinden biri olacak.

Ve Orgeneral Koşaner'in masasında bulacağı adli dosyalar. 'Balyoz Darbe Planı' davası, 'internet andıcı' soruşturması ve 'Ergenekon' davası.

Çok sayıda muvazzaf ve emekli askeri personelin tutuklu, sanık ya da zanlı olarak adının geçtiği dava ve soruşturmalar da Orgeneral Koşaner'in görev süresi boyunca devam edecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden belge sızdıran personelle ilgili olarak Başbuğ döneminde Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından başlatılan 13 soruşturmanın da Orgeneral Koşaner'in görev süresi içinde tamamlanması bekleniyor.