BIST 9.924
DOLAR 34,15
EURO 38,02
ALTIN 2.880,47

Organik beslenmek artık daha kolay

Organik beslenmek artık daha kolay

Doğal beslenmenin önemini biliyoruz ama kaçımız doğal ya da organik ürünler tüketiyoruz? organik ürünlerin satıldığı ekolojik pazarların sayısı giderek artıyor ve artık fiyatlar da daha uygun.

Organik beslenmek artık daha kolay

Doğal beslenmenin önemini biliyoruz ama kaçımız doğal ya da organik ürünler tüketiyoruz? Organik ürünlerin satıldığı ekolojik pazarların sayısı giderek artıyor ve artık fiyatlar da daha uygun.

Organik beslenmek artık daha kolay

İstanbul'da ilk ekolojik pazar dört yıl önce Feriköy’de açıldığında çok büyük merak uyandırmıştı. Ancak bu merak ve hevesle pazara gidenler, yüksek fiyatlar nedeniyle fileleri dolduramadan geri dönüyordu. Durum böyle olunca da ekolojik ürünlerin pahalı olması, ‘sağlıklı’ olma özelliğinin önüne geçti. Uzunca bir süre bu ürünler sadece lüks tüketime hitap eden mağazalarda, alışveriş merkezlerinde satılageldi. Ancak şu sıralar birbiri ardına açılan organik pazarlar sayesinde fiyatlar daha uygun hale geliyor. Bu pazarlar, ekolojik ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor. Pazarların çoğu, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve Ekolojik Üreticiler Derneği gibi, sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde açılıyor.

Organik beslenmek artık daha kolay

Buğday Derneği’nin projesi olan ‘Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar’ın Koordinatörü Batur Şehirlioğlu, fiyatlar belirlenirken piyasa ve hal fiyatlarının takip edildiğini söylüyor: “Ürünün organik yetiştirilişi, nakliyesi ve kalite özelliklerine göre fiyatlandırma yapılıyor. Organik ürünlerin konvansiyonelden daha pahalı olmasının dört ana nedeni var: 1- Güven uğruna yapılan denetimler, analizler, izlenebilirlik çalışmaları. 2- Yüksek girdi maliyeti (tohum, organik gübre ) ve emek yoğun bir tarım yolu oluşu. 3- Verim kaybı. 4- Sürümün yani talebin kısıtlı olması sebebiyle birim depolama ve nakliye maliyetlerinin fazlalığı.”

Organik beslenmek artık daha kolay

FERİKÖY’DE YILDA 500 TON ÜRÜN SATILIYOR

Yüzde 100 ekolojik pazarların müdavimleri orta ve yüksek gelirli, eğitim ve kültür seviyesi yüksek, sağlıklı yaşam ve ekoloji bilinci olan kişilerden oluşuyor. Sadece Feriköy’deki pazarda yılda 500 ton ürün satılıyor. Bu pazarın yaklaşık bin 500 müdavimi var. Pazar sadece buraya gelenlerin değil, aynı zamanda İstanbul’un değişik noktalarına ürün pazarlayan firmaların da tedarik kanalı oluyor. Böylece çok daha fazla kişinin ekolojik ürünlere ulaşmasına katkıda bulunuyor.