Organ ve doku naklinde akraba olmayan vericiler dışında ilk sırayı eşlerin aldığı, eşler arasında de en çok kadınların bağışta bulunduğu bildirildi.
Abone olOMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, Türkiye'de yılda ortalama bin 300 organ nakli yapıldığını, bunların yalnızca yüzde 33'ünün kadavradan alındığını söyledi.
Türkiye'de genellikle canlı donörlerden doku ve organ alındığını, bunların da genellikle akraba ve yakın çevre olduğunu belirten Yakupoğlu, dördüncü kan akrabaya kadar yakın çevrenin bağışta bulunabildiğini ifade etti.
Türkiye'de canlı vericilerin yüzde 80'ini anne, baba, kardeş, amca, dayı, hala, teyze gibi akrabaların oluşturduğunu, akraba olmayanlarda ise yüzde 12'sini eşlerin oluşturduğunu bildiren Yakupoğlu, ''Canlı vericilerden ilk sırayı anne, baba ve kardeşler alıyor. Ama akraba olmayan vericiler arasında ilk sırada eşler var. Eşlerde ise kadınlar daha çok bağışta bulunuyor. Bunda kadınların annelik özelliğinin etkili olduğunu düşünüyorum. Organ bağışında istenilen ise kadavradan organ naklinin artması. Her şey insanlar için, sağlık da mutluluk da''dedi.