BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  POLİTİKA

Org. Başer Wilsonu Gerdi

Amerikan Büyükelçisi Wilson ile Türkiye'nin Terörle Mücadele Koordinatörü Org. Edip Başer arasında polemik çıktı

Abone ol

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'ndeki (ASAM) toplantıda, Türkiye'nin Terörle Mücedele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer ile ABD Büyükelçisi Ross Wilson arasında Kuzey Irak polemiği yaşandı.

ASAM'da bir konuşma yapan Wilson, "Kerkük konusunda Türkiye'yi dinliyor ve bu konunun hassas olduğunu kabul ediyoruz. Ama ABD dahil hiçbir dış gücün Irak halkına kendi iç meselelerini nasıl çözeceklerini dikte etmemeleri gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Toplantının soru-yanıt bölümünde söz alan Başer ise, Wilson'a "'Irak hükümeti kendi karar almalı, hiçbir ülke bu işe karışmasın' dediniz. Öyleyse Irak hükümetinin ülke içinde sorunları güç ve yetki itibariyle çözebileceğine inanıyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Sözlerinin Başer'in yorumladığı anlama gelmediğini belirten Wilson ise şunları söyledi:

"Iraklılara 'şunu yap, bunu yapma' diye dikte etmek yanlıştır. Bu Irak'ın egemenliği hedefimizle tutarlı olmaz. 12 milyon Iraklı 2005'de seçime gitti ve iyi ya da kötü liderlerini seçti. Tabi ki Irak'ın dostları ve komşuları onlara tavsiyede bulunabilir. Bu iç işlerine müdahale olmaz. Türkiye'nin Kerkük konusunda meşru görüşleri ve hassasiyeti var. Türkiye'nin çabaları, Irak'ın liderlerini, farklı bir politika izlemenin neden kendi çıkarlarına olacağına ikna etmek doğrultusunda olmalı."

Kuzey Irak'la ilişki kurun

Wilson, PKK ile mücadelede Türkiye'nin Irak yönetiminin yanısıra Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ile de işbirliği içinde olmasının önemini vurguladı. Wilson'un sözlerini konferansın sonunda gazetecilere değerlendiren Başer, "PKK konusunda bizim muhatabımız Bağdat'taki merkezi hükümettir. Bu meseleyi Kuzey Iraklı yöneticilerle konuşmayız. Zaten onların PKK konusunda gösterdikleri yaklaşım terör örgütüne hamilik ve destek şeklindedir" dedi.

Ermeni heyetiyle görüştüm

Ermeni soykırım iddialarının ABD Kongresi'nde gündeme gelmesi durumunda ABD yönetiminin dış politikasının değişmeyeceği ve tasarıların kabul edilmemesi için aktif biçimde mücadele vereceği sözünü veren Wilson, Ermenistan ve Türkiye'ye ilişkileri normalleştirmeleri çağrısında bulundu. Wilson, Hrant Dink'in cenaze törenine katılan Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aram Kirokosyan ile bu konuyu görüştüklerini de belirtti.