Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'nın eylemsizlik sürecinde birliklerini Irak'ın ötesine yürüttüğü ortaya çıktı.
Abone olPKK’nın referandum öncesi bölgede yoğunlaştırdığı gerekçe gösteren TSK, geçen mayısta birliklerini, hükümete haber vermeden Kuzey Irak sınırınaın ötesine gönderdi.
Bazı birlikler hududu geçerken, tankların da Türkiye-Irak sınırına yürüdüğü iddia edildi. İddiaya göre ABD ordunun hareketliliğini, Ankara’ya iletince Hükümet bilgi sahibi oldu. Bu gelişme üzerine karargah’tan bilgi siteyen Hükümet, harekatın bir an önce durdurulmasını istedi.
ABD’nin sürece direkt müdahale ederek, TSK’ya “vururuz” uyarısı yaptığı iddia ediliyor. Bölge milletvekilleri de TSK’nın Irak sınırına mayıs boyunca devam eden ve ay sonunda yoğunlaşan sevkiyatını doğruladılar.
İlk bilgi Davutoğlu’na geldi
Taraf’tan Melih Altınok'a konuşan hükümete yakın bir kaynak “Türkiye yakın bir süre önce çok vahim bir olayın eşiğinden döndü. Ordu hükümetin bilgisi dışında tankları sınır ötesine yürüttü. Harekat son anda engellenebildi” dedi.
PKK saldırıları sonucu hayatını kaybeden asker sayısındaki yoğun artışın Karargahta infial yarattığını kaydeden kaynak şunları söyledi: “Vahim olan hükümetin ordunun hareketliliğinden haberi yoktu. İstihbarat, Washington tarafından o sırada ABD’de de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na iletildi. Davutoğlu apar topar bu bilgiyi hükümete bildirdi. Hükümet derhal Karargah’tan bilgi istedi ve bu hareketliliğe derhal son verilmesini istedi. Orduya harekat emrini kimin verdiği konusunda ise net bir isim telaffuz edemeyiz. Ama o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner’di ve böylesine bir gelişmenin, karargahın emir komuta zinciri içerisinde gerçekleştiği aşikardır.”
Söz konusu iddialara konu olan tarihte Kara Kuvvetleri Komutanı görevindeki Orgeneral Işık Koşaner, Ağustos ayındaki YAŞ (Yüksek Askeri Şura) toplantısında Genelkurmay Başkanlığı’nı Orgeneral İlker Başbuğdan devralmıştı.
ABD: Müsmaha göstermeyiz, vururuz
Edinilen bilgiye göre Washington ordunun hükümetten habersiz sınır ötesi harekat için hareketlendiği istihbaratını, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılmak üzere 31 Mayıs 2010 tarihinde Şili üzerinden ABD’ye geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na iletti. Washington bununla da yetinmeyerek Karargaha “Irak’ın toprak bütünlüğüne karşı, Türk hükümetinin ve uluslararası kuruluşların bilgisi dışında girişilecek herhangi bir fiili hareketliliğe karşı müsamaha gösterilmeyeceği” mesajını iletti ve açıkça “vururuz” uyarısında bulundu. Hükümetin ve ABD’nin açık uyarıları üzerine Karargah da sınır ötesi operasyondan son anda vazgeçtiği belirtiliyor.
Uyarmadık, tavsiye de bulunduk
Öte yandan, ordunun fiili sınır ihlalini doğrulayan Taraf’ın ulaştığı iyi haber alan batılı kaynaklarsa, ABD’nin TSK’ya “vururuz” şeklinde bir uyarısının olmadığını, söz konusu telkinin, harekatın Türkiye ve Irak ilişkilerini zedeleyeceği kaygısıyla yapıldığını kaydettiler. Edinilen bilgiye göre Mayıs ayı sonlarında hafif silahlarla donatılmış Türk ordusuna ait bir kara birliği, bir grup PKK’lıyı kovalamak için Irak sınırından bir buçuk kilometre kadar içeriye girdi. Ancak bu harekatta tanklar devreye girmedi. Hareketliliği saptayan ABD istihbarat birimleri, hükümeti konuyla olarak bilgilendirdi. Türk hükümeti de kendilerine harekatın durdurulduğunu, birliğin geri çekildiği notunu iletti.
TSK bölgeye yoğun sevkiyat yapmıştı
PKK, referandum öncesi yoğunlaştırdı saldırılarına 13 Ağustos’ta yaptığı bir açıklamayla 20 Eylül’e kadar ara verdiğini ilan etmiş, Taraf da ateşkesin geleceğini birkaç gün öncesinden kamuoyuna duyurmuştu. Ancak bu tarihe dek bölgede PKK’lılar ordu ile defalarca kez sıcak temasa girdiler. Bu çatışmalarda çok sayıda asker yaşamını yitirdi. Karargah’ta verilen kayıplar nedeniyle infial yarattığı iddia edilen bu saldırılar üzerine, TSK’nın mayıs ayı boyunca bölgeye yaptığı asker ve teçhizat sevkiyatı dikkat çekiciydi. Söz konusu sevkiyat ay sonunda daha da arttı. 30 Mayıs 2010 tarihinde de Van istikametinden gelen ve komando askerleri taşıyan 25 araçlık konvoy Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığına gitti. Taraf’a konuşan Bölge milletvekilleri de hareketliliği doğruladılar.
Hava kuvvetleri sınır ötesine geçti
TSK 20 Mayıs 2010’da da Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklarıyla sınırı geçerek Hakurk ve Zap bölgesinde bulunan 50'ye yakın PKK hedefini vurdu.
Diyarbakır’da 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’ndeki hareketlilik, Hava harekatının ardından da sürdü. Hava kuvvetlerine ait F-16 savaş uçakları ilerleyen günlerde de düzenli aralıklarla Irak sınırına doğru yöneldiler. Genelkurmay sınıra yakın pek çok bölgeyi 15 Mayıs ve 1 Eylül tarihleri arasında “ Geçici güvenlik bölgesi” ilan ederek insan giriş çıkışını yasakladı. Bu dönemde TSK hareketliliğini fark eden ve Türkiye ziyaretine hazırlanan Mesut Barzani gelişmelere sert tepki göstermişti. Bölgesel Kürt Yönetimi'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada “ Bölgesel Kürt Yönetimi bu operasyonları, Irak devletinin egemenliğine el uzatma ve yerinde olmayan bir iş olarak adlandırıyor. Bu yerinde olmayan bombardımanın durmasını istiyoruz.” denilmişti.