BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Ordulu arıcı donmayan bal üretti

Ordulu arıcı Mehmet Elitaş, gazetede okuduğu bir haberden yola çıkarak şekerlenerek kristalize olmayan bal üretti.

Abone ol

Ordulu arıcı Mehmet Elitaş, bir gazetede, kestane balının hastalıklara iyi geldiğini ve yabancıların bu balı almak için Türkiye'ye geldiğini okudu. Aranan balın özelliklerini dikkate alan Elitaş, hiç şeker kullanmadan kestane ve akasya balı üretmeyi başardı.

Ordu'nun Çambaşı Yaylası'nda şeker kullanmadan bal üreten Elitaş, "Birkaç sene önceydi. Gazeteleri karıştırırken kestane balının astım gibi, ülser gibi, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini okudum. Hatta aynı haberde Amerikalıların bu balı almak için Zonguldak'a bile geldiği yazıyordu. Ordu, Türkiye'de en fazla arıcının olduğu yer ama böyle şeyler pek olmuyor. Ben bunu kendime dert edindim, o zaman hiç şeker kullanmadan kestane ve akasya balı yaptım." dedi.

Ordulu arıcıların çok şeker kullandığı şeklindeki söylentin kendisini etkilediğini aktaran Elitaş, "Ben hiç şeker kullanmadım, yalnız sadece kestane balı biraz boğazı yaktığından dolayı her kes yiyemediği için akasya balı ürettim. Bunu derin dondurucuda ne kadar bekletti isem de hiç kristalize olup şekerlenmedi. Yakın çevremden yaşlılık sebebiyle rahatsızlığı olanlar denedi kendilerine çok iyi geldiğini ifade ettiler. Artık analizleri de yaptırmak istiyorum. Ama şunu söyleyebilirim. Antifriz donar bu bal donmaz. Çünkü içinde hiç şeker yok." diye konuştu.

Elitaş, bundan sonraki amacının, üretimi artırarak bir bal markası çıkarmak olduğunu sözlerine ekledi.