BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.953,47
HABER /  GÜNCEL

Orduevi e ait görüntüler TÜBİTAK a

Danıştay, Sıhhıye Orduevi'ne ait kamera görüntülerini TÜBİTAK'a göndererek görüntülerin teşhise elverişli olacak şekilde iyileştirilmesini istedi.

Abone ol

Danıştay saldırısı öncesinde Danıştay binasının kamera görüntüleri üzerinde OYAK Savunma ve Güvenlik A.Ş. tarafından değişiliklik yapıldığının TÜBİTAK raporuyla ortaya çıkmasının ardından, 1. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Danıştay soruşturmasını derinleştiriyor. Mahkeme heyeti aldığı yeni ara kararlarda, Danıştay binasının güvenlik kameralarından sonra Danıştay binasını gören Sıhhiye Orduevi’nin mahkemeye gönderdiği ve değişen yazılım nedeniyle izlenemeyen kamera görüntülerini de TÜBİKAK’a gönderdi.

DAHA NET HALE GELEBİLİR Mİ?

Mahkeme, TÜBİTAK’tan “Sıhhiye Orduevi’ne ait görüntülerin teşhise elverişli olacak şekilde iyileştirilmesinin teknik olarak mümkün olup olmadığının araştırılmasını” istedi. Daha önce Genelkurmay Sıhhiye Orduevi Müdürlüğü’nden 16-17 Mayıs 2006 tarihlerine ait saat 08.00 ile 11.00 saatleri arasındaki görüntüleri isteyen Mahmeke Heyeti, 26, 28 ve 29 nolu kameralara ait 08.30 ile 10.30 saatleri arasındaki görüntülerin geldiğini açıkladı. Mahkeme heyeti, gelen görüntülerde Alparslan Arslan’ın yakalanarak araca bindirilmesinin olduğunu, Arslan ve olaya karışan diğer sanıkların olay yerine gelişlerinin görüntülerde olmadığını belirledi.

HARDİSK VE SEYRETME PROGRAMI

16-17 Mayıs 2006 tarihlerine ait diğer görüntülerin bulunması halinde olaya karıştığı iddia edilen sanık veya sanıkların olay yerine gelişlerinin görülebileceğini değerlendiren Mahkeme Heyeti, Sıhhiye Orduevi Müdürlüğü’nden 16-17 Mayıs 2006 tarihlerinde kullanılan harddiskin ve harddisk içesindeki görüntülerin seyredilmesine imkan verecek programın mahkemeye gönderilmesini istedi. Bunun dışında o tarihte güvenlik kameralarıyla ilgili olarak hangi şirketle anlaşma yapıldığı, istenilen harddiskin ne zaman takıldığı ile bu harddiskin ne zaman ve hangi sebeple söküldüğünün de bildirilmesini isteyen mahkeme, bu harddiskin Sıhhıye Orduevi Müdürlüğü’nde olmaması halinde nerede olduğu hususunda da ayrıntılı cevap istenmesine” karar verdi.

DANIŞTAY’A DA HARDDİSK SORUSU

Danıştay’ın Ankara 11. Ağır ceza Mahkemesi’ne gönderdiği “kamera kayıt sistemi hardiski bozuktu, saldırganın giriş - çıkış görüntüleri kaydedilemedi” yazısını TÜBİTAK’a yaptırdığı inceleme ile çökerten ve “harddiskteki görüntülerin ‘geri getirilemeyecek şekilde silindiğini” ortaya çıkaran 13. Ağır Ceza, Danıştay’a yeni sorular yöneletti. Danıştay Başkanlığı’na yazı yazan mahkeme, OYAK Güvenlik tarafından Danıştay binasına takılan güvenlik kameralarına ait görüntülerin kayıt edildiği kaç hard disk olduğunu ve takılan hard disklerin seri numaralarını ayrıntılı istedi.

Mahkemeden can alıcı sorular

• Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon 1. İddianamesi’nde yer alan sanıklarla Danıştay sanıkları hakkında Genelkurmay, Jandarma, MİT ve Emniyet tarafından istihbari bilgi toplanıp toplanmadığını bu kurumlara sordu.

• Mahkeme, 2005-2006 itibariyle bir SİM kartın kopyalanması ve klonlanması suretiyle sistemde aynı anda başka kişilerce de kullanılıp kullanılmayacağını TİB’e ve GSM şirketlerine ayrı ayrı sordu. Arslan’ın kız kardeşi Elif’e ait olduğu iddia edilen SİM kartın hangi makinalara takıldığı da araştırılıyor.

AYRINTILI KROKİ İSTENDİ

• Mahkeme, Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan’ın uyuşturucu madde alıp almadığına ilişkin araştırma yapılmasında da ısrar etti. Alparslan Arslan’ın kıl ve kan örneği vermemek için didermesi nedeniyle Adli Tıp Kurumu’na yazı yazan heyet, kıl ve kan örneklerinin genel anestezi altında alınmasının hayati risk doğurup doğmayacağını sordu. 

• Danıştay binasına ait olan tüm giriş-çıkışların nerede olduğunu soran mahkeme, bunların ayrıntılı krokisini de Danıştay’dan talep etti.