BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,68
ALTIN 2.963,27
HABER /  GÜNCEL

Ordudan çaldı kendi cebine koydu

Devleti zarara uğrattığı ve yolsuzluk yaptığı iddiasıyla yargılanan emekli Tuğamiral Metin Poyrazlar’ın Bahreyn'de off-shore hesabı olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Paşa’nın off-shore hesabı

Devleti zarara uğratmaktan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Poyrazlar’ın, Bahreyn’de eşiyle açtığı ortak hesaba, 1998 yılında 4 ayrı işlemle toplam 235 bin dolar yatırıldı.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Erdil aleyhine tanıklık yapan emekli Tuğamiral Poyrazlar’ın, Bahreyn’de off-shore hesabı çıktı. Poyrazlar, usulsüzlükten yargılanmasına yol açan bir ihale sırasında bu hesaba 235 bin dolar yatırmış.

ESKİ İstanbul Tersanesi Komutanı emekli Tuğamiral Metin Poyrazlar, 1998’de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 4 hücumbot ve 8 konvertörün (gemilerdeki 110 voltluk elektrik akımını 220 volta yükselten düzenek) alımında devleti 1.2 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla İstanbul Beyoğlu 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. 10 yıla kadar hapsi istenen emekli komutanın Bahreyn’de off-shore hesaplarının bulunduğu, dava sürerken nisan ayında ortaya çıktı. Bilirkişi aşamasındaki davanın devamında bu hesaplardaki tutarın rüşvet parası olup olmadığı araştırılacak.

EŞİYLE ORTAK

Emekli Tuğamiral Poyrazlar’ın Yapı Kredi Bankası aracılığıyla açtırdığı eşiyle ortak hesabına, hücumbot ve konvertör alımı ihalesinin yapıldığı 1998 ortalarında 235 bin dolar yatırmış olması dikkat çekiyor. Off-shore hesabın dökümlere göre, 27 Mayıs’ta 232153923 transfer numarası ile 65 bin, aynı gün 65 bin daha, 1 Ekim’de 55 bin ve 5 Kasım 1998’de ise 50 bin dolar yatırıldı. Metin-Nur Poyrazlar çifti, ilk iki transferde Yıldız Subay Lojmanları, son ikisinde ise Kasımpaşa Taşkızak Tersanesi’ni adres gösterdi.

HESAPLAR KIZLARA

Poyrazlar’ın, ihalenin yapıldığı 1998’den sonra hızla artan servetinin bir kısmını da dört kızının üzerine geçirdiği saptandı. Poyrazlar, kızları adına Yapı Kredi’nin değişik şubelerinde hesap açtırdı. Poyrazlar’ı 10 yıla kadar hapis istemiyle yargı önüne çıkaran gelişme, soruşturmayı yürüten Kasımpaşa Askeri Savcısı’nın, 1999’daki konvertör alımından sonra aile hesaplarındaki aşırı döviz girişini tespitiyle başladı.

DAVA AĞIR CEZA’DA

Savcı, eski Tersane Komutanı Poyrazlar’ın çocukları adına döviz hesapları açtırdığını ve firma sahibiyle yakınlığı olduğunu da belirleyince dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Ancak Metin Poyrazlar emekli olduğu ve sadece kuvvet komutanları Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılandığı için dava Beyoğlu Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne intikal ettirildi. İddiaların temelini ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 4 hücumbotu ve 8 konventörün alımı oluşturuyor. Askeri savcı, fezlekesinde fahiş fiyatla konvertörün alımını şöyle yazdı:

ZARAR 300 TRİLYON

‘Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı’nca yapılan fiyat araştırması sonunda firmalardan alınan fiyat tekliflerine göre 8 adet konvertörün 160 bin USD’ye temin edilmesi mümkün iken; 26 Ekim 1998 tarihi itibariyle gerçekleşen ihale bedelinin sanıkların suç teşkil eden davranışları nedeniyle dolar karşılığı olarak 1.242.006 USD olarak ortaya çıkmış, aradaki fark olan (Türk lirası olarak suç tarihi itibariyle) 304.563.048.880 TL, hazine zararına sebebiyet verilmiştir.’

İlhami Erdil’i mahkemede suçlamıştı

GENELKURMAY Askeri Mahkemesi’nde sürmekte olan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil davasında tanık olarak dinlenen Metin Poyrazlar, Erdil’in, tersaneye boya alımında kayırılması için birini gönderdiğini açıklamış ve şunları söylemişti:

‘2001 başlarında bir gün komutanımız Oramiral İlhami Erdil aradı. Tersanedeki boya alımı ihaleleri konusunda bir firmadan bahsetti. ‘Birini göndereceğim, kart bırakacaklar, bunların tekliflerini de değerlendirin’ dedi. Daha sonra firma sahibi veya temsilcisi bir bayan geldi, kart bıraktı. Bu kartı zaman zaman bize yapılan başvurular gibi Döner Sermaye’de görevli Muhasebe Müdürü Yasemin Hanım’a verdim.

RAHATSIZ OLDUM

Üst düzey komutanlardan ve çeşitli makamlardan gerek işçi alımları, gerekse ihaleler konusunda zaman zaman başvurular olurdu. Bu konularda çok rahatsızlık duyardım. Kuvvet komutanının talebine ‘Hayır’ demem olanaksızdır. Ancak rahatsız oldum. Değerlendirme için herhangi bir mahsur görmedim. Bu alımda usulsüzlük yapılacağını tahmin etmiyordum. 5 yıllık Tersane Komutanlığı’mda, Döner Sermaye görevlilerine hiçbir şekilde baskım söz konusu değildir. Kendine özgü bir işleyiş şekli vardır.’

Emekli Oramiral İlhami Erdil’in boya ihalesinde kayırılmasını istediği Şirin Melek Özden’in, Erdil’in kızı Deniz Erdil’in gizli ortağı olduğu açığa çıkmıştı.

Kaynak :

Haber : Ersin Kalkan