BIST 9.420
DOLAR 34,39
EURO 36,28
ALTIN 2.840,51
HABER /  GÜNCEL

Orduda büyük hareketlilik var

Irak’taki Kürt Devleti tehlikesi üzerine oluşturulan vurucu güç, kırmızı çizgileri koruyacak. Orduya hareketlilik kazandıracak olan Şark Ordusu’nun merkezi Van.

Abone ol

METİN IŞIK'IN ÖZEL HABERİ

Halka ve olaylara Tercüman Gazetesi'nin Genel Koordinatörü Metin Işık, müthiş bir habere imza attı. Işık'a göre, Türk Silahlı Kuvvetleri Doğu'da büyük bir hareketlilik yaşıyor. İşte Işık'ın manşete taşınan özel haberi...

5. ORDU GELİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı’nın, “ortaklaşa” yürüttüğü çalışmalar son aşamaya geldi. Van Merkezli 5. Ordu kurma hazırlıkları tamamlandı. Çoğunlukla 2. ve 3. Ordu’dan alınan bölgelerle oluşturulması planlanan ‘Şark Ordusu’, muhtemelen Muş, Ağrı, Hakkari, Iğdır ve Bitlis illerini kapsayacak.

Yeni ordu kurma ihtiyacı, PKK ve Kürt devleti tehlikesinin yanısıra ABD’nin Irak’ı işgal süreci ile netleşti. ABD’nin Kandil Dağı’ndaki 5 bin PKK militanını dağıtma sözünde durmaması, Irak’ın kuzeyindeki muhtemel bir Kürt devleti tehlikesi ile İran, Irak ve Suriye’deki hareketlenme ihtimali, 5. Ordu arayışlarını da hızlandırdı.

Kritik süreç devam ederken 100 binden fazla askeri gücünü, “mobilize etme yeteneğine sahip” Türk Silahlı Kuvvetleri, bu özelliğiyle dünyanın sayılı ordularınnın başında geliyor. TSK ayrıca, Güneydoğu’da yıllardır yürüttüğü PKK ile başarılı mücadelesi ile gerilla taktiklerini bilen “en deneyimli” ordu oldu.

Kaçakçılığa karşı önlem

Zaman içinde Konya’dan Malatya’ya nakledilen 2. Ordu, özellikle Ege ve 1. Ordu’ya ait bazı kuvvetleri bünyesinde topladı. 17 ilin bağlı olduğu 2. Ordu’nun mevcudunun, ABD’nin Irak işgalinde zaman zaman 150 bini bulduğu biliniyor.

Malatya merkezli 2. Ordu, Türkiye’nin en kalabalık ordusu haline geldi. Gücü kadar, “hareketliliği” de birinci derecede önemli olan ordu yapısında yeni düzenleme ihtiyacı doğdu.

‘Şark Ordusu’ için öncelikle Van’daki Asayiş Bölge Komutanlığı güçlendirildi. Van Gölü’nde görev yapacak olan deniz araçlarının temini kararlaştırıldı. Van Gölü üzerindeki kaçakçılık yollarının yanı sıra sınır güvenliği, kaçakçılık ve terörle mücadele ile ilgili strateji geliştirildi. Asayiş Komutanlığı’nın korgeneral yerine orgeneral seviyesinde temsili planlandı. Hazırlıklar tamamlandı. Askeri Şura’da orgeneral sayısındaki düşüş ile Şark Ordusu “şimdilik” ilan edilemedi.

Sınırımızdaki tehlike

Ordular bir ülkenin, “tehdit” alanına göre şekilleniyor. Türkiye’de 1. Ordu, Boğazlar ve İstanbul’un düşman işgaline karşı kuruldu. 2. Ordu, Suriye ve Hafız El Esad’ın “yayılma politikasına” karşı desteklendi. Ege Ordusu, Albaylar Cuntası’nın bir askeri darbeyle ele geçirdiği Yunanistan’daki savaş ihtimaline karşı oluşturuldu. 3. Ordu ise Rus ve komünizm tehlikesini bertaraf etmek için kuruldu.

PKK tehlikesi ve Irak’ın kuzeyindeki muhtemel bir Kürt devleti çabalarının yanı sıra İran’daki muhtemel hareketlenmeler, Şark Ordusu’nun kuruluş fikrini oluşturan ana sebep. Ayrıca bölgedeki büyük orandaki kaçakçılık faaliyetleri de ayrı bir unsur.

Buna karşılık AB ve ABD’nin Şark Ordusu’na, “sıcak bakmadığı” biliniyor. ABD, Irak üzerindeki baskı unsuru olacağı gerekçesiyle Türkiye’nin yeni bir ordu kurmasını istemiyor. Türkiye ise, yeni ordunun asker sayısını artırmaya yönelik olmadığı gerekçesiyle, bu çabayı ‘iç reorganizasyon’ olarak değerlendiriyor, AB ile ABD’nin bu bakışını reddediyor.

Kaynak: www.tercuman.com